Erdoğan'dan AB'ye uyarılar

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) Türkiye'ye karşı hakkaniyetli davranması uyarısında bulunarak, "Sümenin altından yeni engeller çıkarılmasını kabul edemeyiz" dedi. "Koşulsuz tam üyelik, ikinci bir karara gerek kalmaksızın müzakere süreci ve Kopenhag Siyasi Kriterleri'nde yer almayan yeni bir siyasi kriterle Türkiye'nin önüne gelinmemesi" konularındaki hassasiyetlerini tekrarlayan Erdoğan, 17 Aralık Zirvesi'nden çıkacak kararın, Türk milletinin beklentilerine, devletin hassasiyetlerine uygun bir karar olacağına inandıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarının milletiyle duygu ve güç birliği içinde kaydettiği neticelerin ortada olduğunu belirterek, elde edilen ne varsa milletin azim ve iradesinin ürünü olduğunu ifade etti. Bugün Türk halkıyla birlikte "adil ve kalkınmış Türkiye" hedefine doğru ilerlerken özgüvenlerinin tam olduğunu vurgulayan Erdoğan, 2 yıl önce iktidara gelen AK Parti siyasetinin, siyasetin çatısını da milletin hayal ettiği noktaya yükselttiğini söyledi. Ülkesini seven, bu millete mensup olmaktan şeref duyan, geleceğine inanan, insani değerlere bağlı yeni nesillerinin önünün açıldığını kaydeden Erdoğan, o nesillerin, sadece Türkiye'nin değil, aydınlığını kaybetmeye yüz tutmuş dünyanın da ışığı olacağını belirtti. "Yıllar boyunca eteğimizden tutan ümitsizlikleri, yılgınlıkları geride bıraktık" diye konuşan Erdoğan, her günün kendilerine yeni bir başlangıç imkanı sunduğunu ifade etti. Ülke olarak topyekun bir iradeyle karanlıklara asla teslim olmayacaklarını gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, "Gelecek nesiller için tarih önünde risk almaktan çekinmedik. Başımızı önümüze eğdirecek hiçbir zorluğa boyun eğdirmeyeceğimizi açıkça ilan ettik" şeklinde konuştu. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin silik, yüzsüz, naçar bir ülke olmaya asla razı olmayacağını söyleyerek, tarihin Türk milletine bağışladığı en büyük servetin bu varoluş iradesi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

AB'nin Türkiye ile ilgili kararını 17 Aralık'ta açıklayacağını hatırlatan Erdoğan, 17 Aralık Zirvesi'nden çıkacak kararın, Türk milletinin beklentilerine, devletin hassasiyetlerine uygun bir karar olacağına inandıklarını kaydetti. Tam üyelik perspektifine oturmayan, özel statüye yönelik hiçbir kararı kabullenmeyeceklerini daha önce açıkladıklarını bildiren Erdoğan, "koşulsuz bir tam üyelik, ikinci bir karara gerek kalmaksızın bir müzakere süreci ve Kopenhag Siyasi Kriterleri'nde yer almayan yeni bir siyasi kriterle Türkiye'nin önüne gelinmemesi" konularındaki hassasiyetlerini tekrarladı. Türkiye'nin bütün kurumlarıyla Kopenhag Siyasi Kriterleri'ni hayata geçirecek adımları büyük bir kararlılıkla attığına işaret eden Erdoğan, Türkiye'ye karşı masaya getirilen her şartı tek tek yerine getirdiklerini anlattı. Erdoğan şöyle konuştu:

"AB'nin bizden A, B, C, D harfleriyle istediği düzenlemelerin bir kısmında bu milleti her şeyin en iyisine layık gördüğümüz için A, B, C, D ile yetinmedik. Alfabenin hepsini tamamladık. Sümenin altından yeni engeller çıkarılarak önümüze yeni bir şeyler sürülmesin diyoruz; çünkü bunu kabul etmemiz mümkün değil. AB karşısındaki duruşumuz açık ve net. Ne siyasi zam istiyoruz, ne siyasi tenzilat istiyoruz. Bunlara ihtiyacımız yok. 70 milyonluk bir ülke olarak bu hedefe ilerleme gayretimiz hiç şüphe yok ki, takdirle karşılanacak erdemli bir duruşa işaret etmektedir. Şimdi samimi bir duruşu Avrupalı dostlarımızın göstermesini bekliyoruz. AB'nin felsefi temellerinin ne kadar sağlam, ne kadar objektif bir zeminde işlenmiş olduğu inanıyoruz ki, 17 Aralık'ta tartışmaya yer bırakmayacak bir şekilde ortaya çıkacaktır. Aksine inanmak, aksini düşünmek, aksiyle karşılaşmak istemiyoruz. 70 milyonluk bir Türkiye 40 yıldır kaybetmediği Avrupa idealleri hakkında sükut-u hayale uğratılmamalıdır. Dostlarımız unutmamalıdır ki, tarihin terazisi asla şaşmaz; ancak terazisi adalet ve hakkaniyetle ölçenler, tarihin şeref salonunda ağırlanırlar. Bunu yapamayanlar ise tam aksi bir muameleye muhatap olurlar."

Reklam
Reklam