Erdoğan'dan "bilim ve teknoloji" genelgesi

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 8 Mart 2006 tarihinde aldığı karara ilişkin bir genelge yayımladı.

Erdoğan, 2006/12 no'lu genelgede, bilim ve teknolojinin önemine işaret ederek, ülkedeki özel ve kamu kuruluşlarının AR-GE ve proje çalışmalarında ortak çalışma içerisinde bulunulmaya çağırdı. Genelgede, TÜBİTAK, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Ulusal Yenilik Sistemi ile ilgili stratejik kararların alınmasında temel teşkil eden ve uluslararası karşılaştırma yapmaya imkan veren mevcut istatistiklerin iyileştirilmesi ve eksik istatistiklerin uluslararası normlara uygun olarak üretilmesi amacıyla diğer paydaşlarla ortak olarak çalışmasına karar verildiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Erdoğan ayrıca, TÜBİTAK'ın 2005 yılında belirlenen Ar-Ge ödeneğini proje ve programlara dağıtırken uyguladığı politikaların 2006 yılında da devamına karar verildiğini belirterek, bu çerçevede ülkenin mevcut Ar-Ge kapasitesinin tüm gücüyle harekete geçirilmesinin amaçlandığı ve bunun için ihtiyaç duyulan teknisyen, ikincil teçhizat gibi ilaveler için destek verilebileceğini kaydetti. Erdoğan hükümetlerinin bilim ve araştırma alanına verdiği öneme işaret ettiği genelgede ilgili tüm kurumlara bu konuda yapacakları ortak çalışmalara ilişkin kıstasları şöyle belirtti:

"- Bilim ve araştırma alanında faaliyet gösteren Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) aktörlerinin uygulanmakta olan Ulusal Bilim ve Teknoloji Stratejisi (2005-2010) çerçevesinde sinerji oluşturmak için ortak çaba ve projeler geliştirmeleri, daha fazla proje üretilmesine önem verilmelidir.

- Kamu kurum ve kuruluşlarımız, bilim, teknoloji ve yenilik faaliyetlerinin dünya standartlarında gerçekleştirilmesi için hukuki, idari ve mali altyapının gerekli esnekliklere de imkan verecek şekilde hazırlanmasına katkıda bulunmalıdır.

Reklam
Reklam

- Özellikle sanayiimizin üretimini teknoloji ithalatı ve transferiyle değil, kendi geliştirdiği özgün teknoloji ve yeniliklerle yapması için yeniliğe ve Ar-Ge'ye yönelmesi, kamu kurum ve kuruluşlarımızın bunun için zemin hazırlaması, gerekli destekleri vermek için çalışmalar yapması ve en kısa sürede sonuçlandırması gereklidir.

- Ar-Ge faaliyetlerinin yurt sathına yayılması ve ayrılan kaynakların onların başarısını destekleyecek düzeylere yükseltilmesi için tüm sorumlu kuruluşlar her türlü desteği vermelidir.

- Üniversitelerimizin bölgelerindeki kamu ve özel kuruluşlarının Ar-Ge çalışmalarına rehberlik etmesi, kendi bölgelerindeki gelişmenin motoru olması çok önemlidir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarımız gerek hizmet kalitesini artırmak, gerekse sorunlarını çözmek için, üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile birlikte en kısa zamanda bilimsel araştırma program ve projelerini hazırlamalıdır.

- Savunma ve uzay programları çerçevesinde geliştirilen projeler hızla hayata geçirilmelidir. Gerekli olan bilim insanı kaynaklarının yetiştirilmesi için ulusal kaynaklar seferber edilmeli ve uluslararası işbirlikleri geliştirilmelidir.

Reklam
Reklam

- Ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi anlamda daha da ileri gitmesi için beşeri sermayenin geliştirilmesi esastır. Bu nedenle, bilim insanı yetiştirilmesi ve geliştirilmesiyle ilgili çabaların hız kazanarak devam etmesi gereklidir.

- Çocuklarımızdan başlayarak toplumun her kesimine bilimi ve teknolojiyi sevdirecek; bilim-teknoloji farkındalığını artıracak faaliyetlerin kapsamının, yaygınlığının ve çeşitliliğinin artırılarak sürdürülmesinde büyük yarar vardır. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kurulmasına ilişkin 77 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği Kurul'ca alınan kararların uygulanmasında ilgili tüm kurum ve kuruluşlar görevlidir. Bu doğrultuda, ekteki kararlarda belirtilmiş olan sorumlu ya da ilgili bütün kuruluşlar, BTYK kararlarını gerçekleştirmek üzere en üst düzeyde çaba göstereceklerdir."