Erdoğan'dan Felluce uyarısı

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Felluce'deki operasyonlar sırasında ABD askerlerinin, özellikle camilerdeki uygulamalarının, gerek Türkiye'de gerekse İslam dünyasında infial doğurduğunu belirtti.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'i saat 18:30'da telefonla arayarak seçim başarısından dolayı kutladı. Edinilen bilgiye göre, Cheney, zor bir seçim kampanyası geçirdiklerini belirterek, sonunda esaslı bir siyasi zafer kazandıklarını kaydetti. Cheney, 1928 yılından bu yana ilk defa kongrenin her iki kanadında da başkanın partisinin çoğunluk sağladığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, görüşmede Irak'ta sürdürülen operasyonlardan duyulan rahatsızlığı Cheney'e aktararak, Felluce'de özellikle camilerde ABD askerlerinin yaptıkları uygulamaların gerek Türkiye'de gerekse İslam dünyasında doğurduğu infiale dikkat çekti. Irak'ta öldürülen Türk şoförleri ve Irak'taki Türk vatandaşlarına yönelik saldırılara da işaret eden Erdoğan, bu konuda bazı güvenlik tedbirleri alınması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, Kerkük'te yerel seçimlerin iptal edilmesinden duyulan endişeleri de ABD Başkan Yardımcısı'na aktardı.

Cheney ise camilerde gerçekleşen olayla ilgili Türkiye'nin hassasiyetini çok iyi anladığını belirterek, bu konunun ABD makamları tarafından bütün boyutları ile soruşturulduğunu bildirdi. Cheney, Türkiye'nin öldürülen şoförler, Irak'taki Türk vatandaşlarının durumu ve Kerkük seçimleri ile ilgili endişe ve beklentilerini çok iyi anladığını ve bunu hem ABD Başkanı ile hem de Irak makamları ile paylaşacağını ifade etti.