Erdoğan'dan "iflas" uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal güvenlik sisteminin 1994 yılından bu yana 851 milyar dolar açık verdiğini belirterek, sistemin yeniden yapılandırılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bizler bu reformları yapmazsak Türkiye 20-30 yıl sonra iflas noktasına gelecektir" dedi.

Erdoğan, 1990'lı yıllarda gerekli düzenlemelerin yapılmadığını belirterek, "Geçmişte siyasi atmosfere hakim olan popülizm, rehavet ve kısa vadeli çözümler sosyal güvenlik sistemini ciddi ölçüde tahrip etmiş ve ağır bir yük bırakmıştır" dedi. Ekonomik ve Sosyal Konsey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Başbakanlık Yeni Bina'da toplanan konseyin açılışında bir konuşma yapan Erdoğan, hükümet olarak sosyal diyaloga önem verdiklerini ve yeni dönemde de konsey toplantısıyla bunun ilk adımını attıklarını söyledi. Avrupa Birliği sürecinde ve yeni Anayasa taslağı hazırlıklarında, sivil toplum örgütlerinin ve sosyal tarafların görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, bundan sonra da diyalog ve istişare içinde olacaklarını belirtti.

Reklam
Reklam

-SİSTEM NÜFUSUN YÜZDE 90'INI KAPSIYOR-

Erdoğan, sosyal güvenlik sisteminin yoksulluğun ve gelir dağılımındaki eşitsizliğin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını dile getirerek, Türkiye'de yaklaşık 13 milyon aktif sigortalı bulunduğunu, yaklaşık 8 milyon kişinin sistemden aylık aldığını ve çalışanların bakmakla yükümlü olduğu kişilerle beraber sosyal güvenlik şemsiyesinin yaklaşık 60 milyon kişiyi kapsadığını ifade etti. Erdoğan, yeşil kartlıların da ilave edilmesi durumunda sağlık hizmetleri karşılananların oranının nüfusun yüzde 90'ını geçtiğini söyledi. 2005 yılında gerçekleştirilen Ekonomik ve Sosyal Konsey'in de gündemini sosyal güvenlik sisteminin oluşturduğunu anımsatan Erdoğan, o toplantıda önerilen 179 önerinin 110'unun tasarılara yansıtıldığını açıkladı.

-YENİDEN YAPILANDIRMA ZORUNLU HALE GELDİ-

"Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması zorunluluk haline gelmiştir. Buna güncelleştirme de diyebiliriz" diyen Erdoğan, sistemde çok önemli yapısal sorunların olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, farklı standartlara göre işleyen beş farklı sigorta rejimi bulunmasının, sistemi karmaşık hale getirdiğini kaydederek diğer önemli bir sorunun da gelirlerin giderleri karşılayamaması olduğunu ifade etti. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'na 2006 rakamlarına göre bütçeden 23 milyar Türk Lirası transfer yapıldığını aktarıldığını belirten Erdoğan şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu rakam GSMH'nin yaklaşık yüzde 4'ünü oluşturmaktadır. Sosyal güvenlik kurumlarına bütçeden yapılan transfer tutarı geleceğimizi inşa eden yatırım bütçesinin neredeyse iki katıdır. Sosyal güvenlik kurumlarına 2006 yılında yapılan transfer tutarı ile 400 yataklı 150 hastane ya da 16 derslikli 8 bin adet ilköğretim okulu yapılmasının mümkündür. 1994 yılından günümüze kadar olan sosyal güvenlik açığı 851 milyar YTL olup bu tutar kamu net borç stokunun 3.5 katıdır."

-GEÇMİŞİN POPÜLİZMİ AĞIR BİR YÜK BIRAKTI-

Nüfus yapısını gelecek 25-30 yıl içinde giderek yaşlanacağına işaret eden Erdoğan, sistemin yaşlı nüfus sorununu yaşamaya başladığında sürdürülemez hale geleceğini vurguladı. Erdoğan, 1990'lı yıllarda gerekli düzenlemelerin yapılmadığını belirterek, "Geçmişte siyasi atmosfere hakim olan popülizm, rehavet ve kısa vadeli çözümler sosyal güvenlik sistemini ciddi ölçüde tahrip etmiş ve ağır bir yük bırakmıştır" dedi.

ERDOĞAN'DAN İFLAS UYARISI

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, bu yükün ödenmeye başlandığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu asla bir ideolojik zemine oturtamayız. Buna ne bizim hakkımız var ne başkalarının hakkı var. Ülkemiz nüfusunun geleceğini güvence altına almanın kararlılığını bedeli ne olursa olsun gerçekleştirmek durumundayız. Bizler bu reformları yapmazsak Türkiye 20-30 yıl sonra iflas noktasına gelecektir."

Reform sürecinde bazı kesimlerin fedakarlık yapması durumunda kalacağını ifade eden Erdoğan, hükümet olarak siyasi bedeli ne olursa olsun ödeyeceklerini kaydetti. Erdoğan, "adil ve erişilebilir" bir sosyal güvenlik sistemi kurmayı hedeflediklerini açıklayarak, yapılan düzenlemenin Anayasa Mahkemesi kararlarına göre yapıldığını söyledi.

ANKA