Erdoğan'dan kan bağışı çağrısı

Ankara (AA)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir merhamet ve şefkat kurumu olarak, dünyanın neresinde bir yara varsa, onu sarmak için bütün imkanlarıyla koşan Kızılay'ın, 73 milyon insanımızın vicdanıdır" dedi.

Türkiye'nin, kan bağışı konusunda ileri ülkelerle kıyaslanamayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "bu ayıba" son verilmesi için herkesi kan bağışlamaya çağırdı.

Kızılay'ın Ankara'daki Orta Anadolu Kan Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen sel felaketinde 22 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınların ise sabır ve başsağlığı diledi.

Reklam
Reklam

Kayıp vatandaşların bulunmasına yönelik çalışmaların ise hızla sürdüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, meydana gelen felaketin ardından yapılan çalışmalarda devlet-millet kaynaşmasının en güzel örneklerinden birini de yaşandığını söyledi.

Sağlığın para ile değerlendirilemeyeceğini anlatan Başbakan Erdoğan, kan vererek, hastaların, yaralıların hayata dönmesine katkıda bulunan her vatandaşa şahsı ve millet adına teşekkür etti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kızılayımız, sadece ülke sınırları içinde hizmet vermiyor. Artık sınırları taşan bir hizmet hinterlandı var. Bakıyorsunuz, Endonezya'da, Açe'de, Pakistan'da Darfur'da Kızılayımızı görüyoruz. Bu, artık Kızılayımızın sınır aşan bir hizmet bileşenini ortaya koyuyor. Son dönemlerde, özellikle son 3-4 yıl içindeki performansı kayda değer. Her gittiğimiz yerde de her türlü takdirin üstünde...

Bununla doymayacağız, bunu daha da ilerilere taşıyacağız ve dünyanın dört bir yanında, 'Kızılay' denildiği zaman 'düşkünlere uzanan el', 'yardım' denildiği zaman Türk Kızılay'ı akla gelecek.

Reklam
Reklam

Zira bizler, insanımızın yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik gibi faziletlerinin ne denli yüksek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bunun, bundan sonraki süreçte de artarak devam edeceğini, daha örgütlü, daha sistemli yürütülmesi için de Kızılay Derneğimizin 140 yıldır sürdürdüğü bu hamle, bu gayret inşallah artarak devam edecektir."

Kızılay'ın, Türk insanının, ruh kökünü, özünü ve merhametini yansıtan bir kurum olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bir merhamet ve şefkat kurumu olarak, dünyanın neresinde bir yara varsa, onu sarmak için bütün imkanlarıyla koşan Kızılay, 73 milyon insanımızın vicdanıdır" diye konuştu.

Vatandaşları, özellikle toplum sağlığı için çok önemli misyonu yürüten kan merkezlerinde kan bağışında bulunmaya çağıran Başbakan Erdoğan, zira kanın tek kaynağının insan olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, kan bağışı konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça geri kaldığını belirten Erdoğan, zamanında kan temin edilemediği için ölen insanlar bulunduğunu anlattı.

Gelişmiş ülkelerde kan bağışı oranının nüfusa oranının ortalama yüzde 5'e ulaşırken, Türkiye'de bu oranın halen 1.5 ile 2 arasında değiştiğini bildiren Erdoğan, bunun da hasta yakınlarının güvenli kana ulaşmasında sıkıntıya yol açtığını kaydetti.

Reklam
Reklam

"Bu ayıba son verilmesini" isteyen Erdoğan, "Kana ihtiyaç duyacak kişi, bir gün sizlerden biri, bir yakınımız da olabilir. Bağışlanacak her damla kan, bizim analarımızın, babalarımızın, kardeşlerimizin, minik yavrularımızın hayatı için kullanılıyor" diye konuştu.