Erdoğan'dan Nihat Eri'ye tepki

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Karakollarda işkence yapılıyor' diyen AK Parti Mardin Milletvekili Nihat Eri'ye 'Sen orada mıydın?' diyerek tepki gösterdi. Eri'nin, bölgedeki faili meçhul cinayetlere ilişkin gündeme getirdiği 'derin devlet' şüphesi de Erdoğan'ı kızdırdı. Erdoğan, faili meçhul cinayetlerde terör örgütü PKK'nın parmağının olduğunun mesajını vererek, "Örgüt yapıyor, devletin üstüne atıyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Doğu ve Güneydoğu milletvekilleriyle yaptığı toplantıda Batman Milletvekili Ahmet İnal da ilginç bir çıkış yaptı. İnal, "Öldürülen teröristler teşhir edilmemeli. Bu daha fazla tahrik ediyor" önerisinde bulundu. Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ise, hükümete ve milletvekillerine 'Söğüt Şenlikleri'ne katılarak gövde gösterisi yapalım' diye teklif etti. Partisinin Kürt kökenli milletvekilleriyle biraraya gelen Başbakan Erdoğan, Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile benzer taleplerde bulunan milletvekillerine tepki gösterdi. Milletvekillerini sık sık 'Terör örgütü ağzıyla konuşmayın' diyerek uyaran Başbakan Erdoğan ile Mardin Milletvekili Nihat Eri arasında da ilginç bir diyalog yaşandı. Eri toplantıda söz alarak bölgedeki faili meçhul cinayetleri gündeme getirdi. Eri, Başbakan Erdoğan'ı kızdıran konuşmasında, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasını istedi. "Derin devlet işbaşında. Güvenlik güçlerinin içindeki şahinler grubu devrede" diyen Mardin Milletvekili Eri, bölgede çok sayıda faili meçhul cinayet olduğunu söyledi. Eri, "Son olarak bir Süryani doktor öldürüldü. Bunların failleri açığa çıkmalıdır. Halk tedirgin. Halk devlete güvenmek istiyor" dedi. Başbakan Erdoğan, Eri'nin bu sözlerine tepki göstererek, "Terör örgütünün ağzıyla konuşma. Devlet neden yapsın? Çoğunu örgüt yapıyor. Devletin üstüne atıyor" dedi. Eri'nin 'Karakollarda işkence yapılıyor' şikayetine de kızan Erdoğan, "Sen orada mıydın? Niye münferit olayları genelleştiriyorsun. İktidar partisi olmanın bilinciyle hareket edin. Onlar yanlış diyorsa siz de yanlış demek zorunda değilsiniz" diye çıkıştı.

Reklam
Reklam

"MİLLETVEKİLLERİ 'DİN' EĞİTİMİNE ÖNCELİK VERİLMESİNİ İSTEDİ"

Toplantıda söz alan bazı milletvekilleri bölgeye 'din eğitimi' takviyesi yapılması önerisinde bulundu. Dinin ortak payda olduğunu ve birleştirici bir unsur olduğuna işaret eden Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri, Diyarbakır'daki olayları örnek gösterdi. Terör örgütü PKK'nın organize ettiği olaylara 600 Diyarbakırlının katıldığını, buna karşın Hz. Muhammed'i anma amacıyla düzenlenen mitinge 200 binin üzerinde vatandaş katıldığını hatırlatan milletvekilleri, hükümetin din eğitimine öncelik vermesini ve bu konudaki çalışmalarını yoğunlaştırmasını istediler. Milletvekilleri, 'imam' sıkıntısı çektiklerini de ifade ederek, "Bölge halkı dindar. Camiler imamsız kalınca halk başka ideolojilerin etkisinde kalıyor. Halka İslam'ın mezhepçiliği, ayrımcılığı reddettiği anlatılmalı. İslam'ın ortak payda olduğu anlatılmalıdır. Bölgede dini eğitime önem verilmeli" talebinde bulundu. Milletvekilleri ayrıca, bölgeye 'kaliteli' ve 'halkla iyi iletişim' kurabilen valilerin atanması gerektiğine de işaret etti. Diyarbakır Valisi Efkan Ala'ya övgüler yağdıran milletvekilleri, Ala'nın olaylarda örnek bir tavır sergilediğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Batman Milletvekili Ahmet İnal da, toplantıda ilginç bir çıkış yaptı. İnal, "Öldürülen teröristler teşhir edilmemeli. Bu daha fazla tahrik ediyor" dedi. Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek ise, hükümete ve milletvekillerine 'Söğüt Şenlikleri'ne katılarak gövde gösterisi yapalım' önerisinde bulundu. Şırnak Milletvekili İbrahim Hakkı Birlik de toplantıda yaptığı konuşmada, Kürtçe'nin okullarda 'seçmeli ders' yapılmasını istedi. Birlik'in bu önerisine karşı çıkan Başbakan Erdoğan, "Bu PKK'nın önerisi. Bana PKK'nın önerisini getirmeyin" tepkisini gösterdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinden sık sık bölgeyi ziyaret etmelerinin talimatını verdi. "Ankara'ya hapis olmayın" diyen Erdoğan, milletvekillerinden sivil toplum örgütleri temsilcilerini yanlarına alarak halkla kaynaşmalarını istedi. Bu süreçte en önemli konunun halkın bilinçlendirilmesi olduğunu dile getiren Erdoğan, milletvekillerine bu noktada önemli görevler düştüğünü söyledi. Erdoğan, milletvekillerinden o bölgenin kanaat önderleriyle birlikte hareket etmelerini de istedi.

Reklam
Reklam