Erdoğan'dan 'Ortadoğu' uyarısı

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Filistin ve İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretinin önemine işaret ederek, "Türkiye, kendi kabuğuna çekilerek bıraktığı boşluğu yeniden doldurma sürecine girmiştir. Bizim bölge için hiçbir sinsi planımız yoktur. Gelişmelere sessiz kalırsak başkalarının başına çöreklenen yılan bizim başımıza da çöreklenecektir" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye'nin çevresindeki gelişmeler karşısında sessiz kalamayacağını belirten Erdoğan, "Kendi gölgesinden korkan bir ülke olamayız. Milli misyonumuza yüz çeviremeyiz. Aksi takdirde başkalarının başına çöreklenen yılan bizim başımıza da çöreklenecektir. Türkiye'nin böyle ilgili hiçbir sinsi planı yoktur. Nerede yangın varsa su taşımaya, nerede yara varsa merhem olmaya hazırız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün İsrail ve Filistin'e gerçekleştirdiği ziyarete değinen Başbakan Erdoğan, bu geziyle birlikte Türkiye'nin Ortadoğu barış süreciyle ilgili neler yapabileceğini net olarak ortaya koyma imkanı bulacağını söyledi. Filistin ile İsrail arasında yıllardır çözülemeyen sorunun çözümünde yeni bir merhaleye gelindiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, "İyimser beklentilerin arttığı bir dönemdeyiz. Umudumuz tarafların karşılıklı iyi niyetli adımlar atması ve yıllarca yaşanan acı tabloların ortadan kaldırılmasıdır. Buna dün olduğundan daha yakın bir dönemdeyiz. Biz her iki tarafla da iyi ilişkiler içinde olan bir ülkeyiz" şeklinde konuştu.

BARIŞ TEMELİNDE UZLAŞI

Türkiye'nin barış temelinde şekillenecek bir uzlaşma sürecine önemli katkılar sağlayacağına işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin barış sürecine doğrudan katkı yapmayı görev bildiğini kaydetti. Filistin'de 9 Ocak'ta gerçekleştirilecek devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin görüşlerini açıklayan Erdoğan, uzak ve yakın tüm ülkeleri barış sürecine destek olmaya çağırdı. Türkiye'nin bu süreçte hem maddi hem manevi desteğini esirgemeyeceğini ifade eden Erdoğan, seçimlerin şeffaf, demokratik ve başarılı şekilde geçmesini temenni etti. Erdoğan, ancak bu şekilde barışın tesisin için yeni kazanımlar sağlanacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

Konuşmasında Irak'ta 30 Ocak'ta gerçekleştirilecek seçimlere de değinen Başbakan Erdoğan, seçimlerin vakit geçirilmeden yapılmasını temenni ettiklerini söyledi. Irak halkının çektiği sıkıntıların bir an önce sona ermesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin barış ve istikrarın tesisi için üzerine düşeni yapacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu yöndeki açık ve net görüşlerini, Dışişleri Bakanı Gül'ün Ortadoğu ülkelerine yapacağı ziyaretlerde ortaya konulacağını kaydetti. Erdoğan, "Türkiye'nin bölge için ne derece önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye, kendi kabuğuna çekilerek bıraktığı boşluğu yeniden doldurma sürecine girmiştir. Türkiye'nin bölgenin kalkınması ve bölgeye barış gelmesi için çabaladığı, yakın zamanda ayan beyan ortaya çıkacaktır" değerlendirmesini yaptı.

FELAKET BÖLGESİNE 250 BİN DOLARLIK NAKDİ YARDIM

Güneydoğu Asya'daki deprem ve tsunami felaketinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Başbakan Erdoğan, tüm insanlığın gönlünü yaralayan bir hüzün yaşadıklarını belirtti. 200 bin insanın hayatını kaybettiği felaketin tarih sayfalarında yerini alacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin bölgeye 250 bin dolar nakdi yardım yaptığını; ancak bunun da yeterli bir rakam olmadığını söyledi. Yardım sürecini devam ettirme kararlılığında olduklarını belirten Erdoğan, AK Parti grubunun 50 milyar lira yardımda bulunduğunu, milletvekillerinden de bireysel olarak Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Kızılay'ın yardım kampanyalarına destek vermelerini istedi. "Yaratılanı severiz, Yaratan'dan ötürü" anlayışıyla hareket ettiklerini kaydeden Erdoğan, tüm milletvekillerini bölgeye nakdi ve ayni yardım göndermeye davet etti.

Reklam
Reklam

Bu arada, grup toplantısı öncesinde Kızılay Genel Müdürlüğü'nün Güneydoğu Asya depremi için İş Bankası'nda açtığı hesap numaraları milletvekillerine dağıtıldı.