Erdoğan'dan "PKK" ve "Kerkük" uyarısı

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığı ve Kerkük konusunda uyardı.

Erdoğan, terör örgütüyle yapılacak mücadele konusundaki işbirliğinin bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla devam edeceğini belirterek, "Fakat bu mücadele daha da süratlendirilmelidir. Neticeye dönük somut adımlar atılmalıdır. Terör konusundaki işbirliğimiz, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinin de önünü açacaktır" dedi.

Erdoğan, Kerkük sorunun özel bir mutabakat formülüyle çözüme kavuşturulması gerektiğine de işaret ederek, "Kerkük özel bir statüye tabi tutulmalıdır. Demografik yapıyı değiştirerek, Kerkük'te yeni bir referandum zemini oluşturmak suretiyle, Kerkük'ü belli bir etnik unsurun egemenliği altına alma girişimleri gelecek için hayra alamet bir girişim olamaz. Tam aksine bir sıkıntı kaynağı olur" uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara'ya gelen Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Başbakanlık'ta bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat süren baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından iki Başbakan, kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada, Maliki ile gerek birebir gerekse heyetlerarasında çok verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, görüşmelerde bugüne kadarki ikili ilişkileri ele aldıklarını ve bundan sonraki sürece yönelik ne gibi adımlar atılabileceğini değerlendirdiklerini söyledi.

Irak Başbakanı ile siyasi, askeri, ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda neler yapılabileceğini konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Erdoğan, özellikle de terör örgütüne yönelik alınacak önlemleri gözden geçirme imkanı bulduklarını kaydetti. Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü Türkiye için ne kadar önemliyse Irak halkı için çok daha fazla önem arz ettiğine işaret eden Erdoğan, "Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi birliği kaçınılmazdır. Bu böyle olmalıdır. Bu konudaki düşüncelerimizi kendilerine ilettik. Görünen o ki görüş birliği var. Bu bizi memnun etmiştir. Siyasi noktada uluslar arası platformlarda sürekli olarak biz Irak'ın bu konumuna nasıl destek verdiysek bundan sonra da aynen devam edecektir" diye konuştu. Erdoğan, askeri noktada da polisin ve güvenlik güçlerinin Türkiye'de eğitilebileceğine vurgu yaptıklarının altını çizerek, bu konuda İçişleri ve Savunma Bakanları'nın biraraya geleceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

"IRAK KOMŞULARIYLA DAHA SAĞLIKLI BİR İRTİBAT İÇİNDE OLMALI" Görüşmede Irak'ta mevcut sıkıntıları giderme noktasında özellikle Irak'ın komşularıyla çok daha sağlıklı bir irtibat içerisinde olmasının faydaları üzerinde de durduklarını belirten Erdoğan, Maliki'nin göreve geldikten sonra ortaya sürdüğü uzlaşı önerisinin kararlı bir şekilde yürütülmesinin Irak için çok önemli olduğunu vurguladı. Bölgenin kalıcı barış ve istikrara kavuşturulması noktasında da görüş birliğine vardıklarını ifade eden Erdoğan, "Biz de kendilerine siyasi, ekonomik, ticari, askeri, sosyal, kültürel, her alanda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Bu noktada bizler her zaman Irak halkının ve Irak yönetiminin yanında olacağız. Yeter ki Irak halkının birliği, beraberliği ve bütünlüğü bozulmasın. İnanıyorum ki bu durum dostumuz, komşumuz ve kardeşlerimiz için bir güvencedir. Irak'ta istikrarın tesisi için sorunların kendi içinde de uzlaşma ile çözülmesi şarttır. Bu anlamda sayın Başbakan'ın planı çok büyük önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

KERKÜK KONUSUNDA UYARDI
Erdoğan, görüşmede Kerkük konusu üzerinde de durduklarını açıkladı. Kerkük sorununun özel bir mutabakat formülüyle çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Herhangi bir hileye başvurulmadan Kerkük, bir özel mutabakat formülü ile çözüme kavuşturulmalı ve özel bir statüye tabi tutulmalıdır. Kerkük geleceğe de böyle taşınmalıdır. Yoksa demografik yapıyı değiştirmek suretiyle Kerkük'te yeni bir referandum zemini oluşturmak suretiyle Kerkük'ü belli bir etnik unsurun egemenliği altına alma girişimleri gelecek için hayra alamet bir girişim olamaz. Tam aksine bir sıkıntı kaynağı olur. Bu noktada da bir mutabakat formülü, bir ortak zemin, bir uzlaşı zemini bu başarıldığı takdirde Irak için bu ayrı bir güç kaynağı olacaktır. Irak'ın içindeki özellikle bir bölmeyi veya bir bölünmeyi hazırlama gayreti içerisinde olanlar da bu oyunlarını gerçekleştirememiş olacaklardır diye düşünüyorum. Kerkük'te Arap'ı, Kürt'ü, Şii'si, Sünni'si, Süryani'si, onların hepsini kapsayacak şekilde bir plan ortaya konulmasında fayda var. Bu barış ve kardeşlik ortamının önümüzdeki dönemde de muhafaza edilmesi şarttır. Görüşmemizde Kerkük'ün statüsünü özellikle orada yaşayanları kapsayacak bir uzlaşı planı olmalıdır."

Reklam
Reklam

"TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELEYİ HIZLANDIRIN" Başbakan Erdoğan görüşmede ikili ilişkileri de bütün yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduklarının altını çizerek, bundan sonraki süreçte de Irak'ın altyapı, üstyapı bütün çalışmalarında tüm müteahhitlik firmalarıyla Türkiye'nin orada olacağını, bu konuda Irak yönetiminin de talebi olduğunu söyledi. Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığı ile mücadele konusunun da görüşmede masaya yatırıldığını açıklayan Başbakan Erdoğan, "Terör örgütüyle yapacağımız mücadele konusunda işbirliğimizin bundan sonraki süreçte de aynı kararlılıkla devam edeceğini fakat bunu daha da süratlendirmemizin gereğini aramızda konuştuk. Bu konudaki mutabakatımız da bizleri memnun etmiştir. Neticeye dönük somut adımlar atılması talebimizi sayın Başbakan'a tekrar ifade ettim. Terör konusundaki işbirliğimiz, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesinin de önünü açacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Erdoğan, Türkiye'nin içinden geçtiği zor dönemde Irak halkına desteğini bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceğini dile getirerek, Irak'ın bir an önce istikrar ülkesi haline gelmesini temenni ettiklerini kaydetti. Savaşın başladığı andan itibaren her gün ortalama 50-60 Irak vatandaşının ölmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Erdoğan, "Bu süreç içerisinde dayanışmamızın, yapacağımız görüşmelerle de devam etmesi noktasındaki kararlılığımız, geleceğin bir an önce daha kısa zamanda bir aydınlık, barış içerisinde Irak'ın müjdecisi olur temennisindeyim" dedi.

Reklam
Reklam

Erdoğan görüşmelerde, ikinci, üçüncü kapı açılması konusunun gündeme geldiğini, yeni kapılar açılmasının gıda, ilaç ve akaryakıt gibi konularda ulaşım araçlarının girişini daha da rahatlatacağını kaydetti.