"Erdoğan'ın davet edilmemesi olumsuzluk değil"

ANKARA (ANKA)- AB Dönem Başkanı Almanya'nın Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Berlin'deki kutlamalara davet edilmemesi ile ilgili olarak "Kutlamalara Türkiye'nin davet edilmediği doğru çünkü sadece 27 üye ülke davetli idi, fakat Türkiye'nin davet edilmemiş olması Türkiye'nin üyelik sürecinde herhangi bir olumsuzluğu ifade edecek bir konu değil" dedi.

Medya kuruluşlarının Ankara Temsilcileri ile Büyükelçik konutunda bir araya gelen Dr. Cuntz, son zamanlarda Alman-Türk ilişkilerinin medyada olumlu bir biçimde yansımadığını belirterek ilişkilerde ileriye bakılması gerektiğini söyledi. Büyükelçi Cuntz, Başbakan Erdoğan'ın Berlin Zirvesi'ne davet edilmediğini doğrularken, "Kutlamalara Türkiye'nin davet edilmediği doğru çünkü sadece 27 üye ülke davetli idi, fakat Türkiye'nin davet edilmemiş olması Türkiye'nin üyelik sürecinde herhangi bir olumsuzluğu ifade edecek bir konu değil" dedi.

Reklam
Reklam

Almanya müzakere kararlarının arkasında

Almanya'nın Türkiye ile üyelik müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin 17 Aralık ve 3 Ekim kararlarının "ardında" olduğunu vurgulayan Cuntz, Almanya Dönem Başkanlığı sırasında müzakere sürecinin hızlandığını belirterek, üç müzakere başlığının daha açılmasının gündemde olduğunu vurguladı. Büyükelçi Cuntz, Alman Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a armağan ettiği kupa üzerinde Napolyon'un Mısır'da Osmanlıları yenmesi gösteren figürün bulunmadığını belirterek, "Türkiye'nin, AB'nin temsil ettiği başarı öyküsünün bir parçası olmasından mutluluk duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın almanya ziyareti

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 3-4 Nisan günlerinde Almanya'yı ziyaret edeceğine, Başbakan Erdoğan'ın da Türkiye'nin "partner ülke" ilan edildiği Hanover Fuarı'nın açılışına katılmak üzere 15-16 Nisan günlerinde Almanya'yı ziyaret edeceğine işaret eden Cuntz, bu ziyaretin ikili ilişkilerdeki en üst noktayı oluşturacağını söyledi. Cuntz, Gül'ün bu haftaki AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılmamasını ise "yoğun takvimine" bağladı. Cuntz, Gül'ün, dış politika ve güvenlik konularının görüşüleceği Bremen'e davet edilmesini, ise Türkiye'nin bu konulardaki rolüne verdikleri büyük değerin bir göstergesi olarak nitelendirdi.

Reklam
Reklam

İyi bir görüntü verilmemesi beni üzdü

Erdoğan'ın ziyareti sırasında İş Konseyi'nin oluşturulacağını, bu arada Türk-Alman İşbirliği Komisyonu'nun ve Müsteşarlar Düzeyindeki İstişare Konseyi'nin bir araya geleceğini anlatan Cuntz, Türkiye'nin Hanover Fuarı'nda "partner ülke" seçilmesinin ikili ilişkilere verilen öneminin göstergesi olduğunu ifade etti. Tüm ticari ve ekonomik verilerin ikili ilişkilerin ne kadar iyi olduğunu yansıttığını kaydeden Cuntz, "Son bir iki hafta hem Türk-Alman ilişkileri açısından, hem de Türkiye-AB ilişkileri açısından, basında pek iyi bir görüntü vermemiş olmak açıkçası beni üzüyor" şeklinde konuştu.

Ek protokol uygulanmalı

Dr. Eckart Cuntz, AB'nin Türkiye'ye yönelik yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunarak "Türkiye'nin de yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz. Bunlardan birisi de Ek Protokol" diye konuştu.

Akdamar olumlu bir işaret

Ayrılıkların yerine ortak yönlere, ortak çıkarlara odaklanmanın daha yaralı olacağını belirten Cuntz, Van'da restore edilen Ermeni Akdamar Kilisesi'nin açılışını "ileriye dönük umut verici bir işaret" olarak yorumladı. Cuntz, AB bünyesinde gerçekleştirilen barışmalara dikkat çekerek "Türkler ile Ermeniler arasında barışma olabileceği"ni de söyledi. Cuntz, "Bize göre, tarihin ele alınarak gözden geçirilmesi gerekir" dedi ve bunun önemli olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam