Erdoğan'ın tepkisi İtalyan basınında

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Taylyip Erdoğan'ın, Avrupa'nın üyelik müzakereleri için arzu edilmeyen bir tarih vermesi halinde, "Türkiye'nin başka alternatifler arayıp başının çaresine bakacağı" yönündeki açıklaması İtalyan basınında büyük yankı buldu.

AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ulusal onurumuzu zedeletmeyiz, başka yollar ararız" sözlerine yer veren La Repubblica gazetesinde, Türkiye'nin öfkelendirildiği takdirde Kıbrıs sorununun çıkmaza gireceği ve Türkiye'nin NATO'daki durumunu gözden geçirebileceği yorumu yapıldı.
Erdoğan'ın "Başka yol" sözleri üzerinde duran La Repubblica, bunun radikal İslamcı bir devlete geçiş anlamına gelmeyeceğini belirterek, "Türk entelektüel" olarak tanımladığı Ömer Madra'nın, "Amerika, İsrail, Mısır ve Orta Asya'dan oluşan bir alternatif birlik doğabilir" yorumuna yer verdi.

Reklam
Reklam

İTALYA DESTEKLEYECEK İtalya'nın Türkiye'ye 2004 yılında tarih verilmesi konusunda Avrupa Birliği'ne baskı yapacağını kaydeden La Repubblica, "2004'e girilmeden Türkiye ile görüşmelere başlanması için" özel çaba sarf edeceğini yazdı.
İspanya, Yunanistan ve İngiltere'nin de aynı görüşte olduğunu belirten gazete, başta Fransa ve Almanya olmak üzere Kuzey Avrupa ülkelerinin 2005 yılının Temmuz ayından önce görüşmelere başlanmaması gerektiğini savunduklarını, Erdoğan'ın ise bu planı "Kabul edilemez bulduğunu" kaydetti.
Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Malta'nın durumlarının da zor olduğunu dile getiren La Reppublica, Denktaş'ın "AB'ye hayır, barışa evet" mitingine rağmen Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne doğru emin adımlarla ilerlediği yorumunu yaptı.

"ARTIK GEÇMİŞE BAKMAK ANLAMSIZ" La Repubblica, Yunan Savunma Bakanı Papantonioui ile Türkiye konusunda yaptığı özel bir röportajı da yayımladı. "Türkiye ile aranızda neler değişti?" sorusuna Yunan Bakan, "Artık geçmişe bakmanın anlamsız olduğunu gördük. Sivil Türk halkı üzerine yoğunlaştık. Zaten Türkiye'nin Avrupa'ya en yakın olan kesimi halkı. Türkiye'nin daha zengin ve güçlü bir ülke olmasını istiyoruz. Böylece geçmişte olduğundan daha verimli çalışmalara girebiliriz" şeklinde cevap verdi.
Kopenhag zirvesinin Ankara için çok olumlu sonuçlar çıkaracak gibi gözükmediğini söyleyen Papantoniou, "Anlaşmaya varmak çok önemli. Kıbrıs sorununu çözmek ve Türkiye'ye bir tarih vermek Atina-Ankara-AB ilişkileri açısından çok önemli" dedi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girdiği takdirde her alanda gelişme göstererek diğer Avrupa ülkelerinin seviyesine gelebileceğini belirten Yunan savunma bakanı, önümüzdeki yıl Yunanistan'ın başkanlığı devralacağını ve Irak krizi üzerinde yoğunlaşacaklarını bellirtti.

Reklam
Reklam

"HER ZAMAN AVRUPA'DA OLDULAR"
Corriere Della Sera gazetesi ise "Aramızda Türk Gölgesi. Her Zaman Avrupa'da Oldular" başlıklı yazıda, "Bulgarların ve Macarların atası, zorlu savaşçı Osmanlı: Yüzyıllık buluşma" diyerek Osmanlı döneminden başlayarak Türk - Avrupa ilişkisini ele aldı. Bizans, Haçlı seferleri, Türklerin Macaristan ve Bulgaristan'daki kökenleri üzerine geniş bir araştırmaya yer veren yazı, Ahmet Paşa'nın Otranto fethinden bahsetti ve bin yılı aşkın bir zamandır Yunan-Roma ve Bizans medeniyetleri ile ilişki içinde olan Türklerin bu bin yıldır zaten Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirtti.
Gazete, Türklerin zaman zaman Avrupa'nın yanında, zaman zaman da karşısında yer aldığını, Osmanlı İmparatorluğunun "72 buçuk milleti" barındıran "dünyanın göçmen merkezi" olduğunu hatırlattı, Türkiye'yi tartışan Avrupa'nın bunları göz önüne alması gerektiğini vurguladı.
Corriere della Sera gazetesi, "Tarihi yazan gerçekten coğrafyaysa Gorbaçov'un 'Daha güçlü bir Avrupa'nın sınırları Türkmenistan'dan başlar' sözlerine dikkat etmek gerekir" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE İLE GERGİN KARŞILAŞMA" Il Messaggero gazetesi ise Kopenhag zirvesinde Türkiye ile gergin bir karşılaşmanın beklediğini, Türkiye'yi de memnun edecek bir karara varılmasının "mucize" gerektirdiğini yazdı.
Gazete, İtalyan Dışişleri Bakanı Frattini'nin, "Berlusconi ve Simitis arasında varılan anlaşmaya göre Türkiye ile görüşmelerin 2004 yılına kadar başlatılması gerektiği üzerinde duruyoruz" sözlerine yer verdi ve İspanya ile İngiltere'nin de aynı çizgide durduklarını ekledi.
Romano Prodi'nin Avrupa Birliği'ni daha "cömert" davranmaya çağırdığını hatırlatan Il Messaggero, Prodi'nin "Bir anlaşmaya varmak için tüm kaynaklarımızı kullanmalıyız. Anlaşamanın imkansız olduğunu düşünmüyorum" sözlerini yazdı.
Il Messegero gazetesi de diğer İtalyan basın organları gibi Erdoğan'ın, "Ülkemizin gururunu zedeletmeyiz" sözlerinin altını çizdi.

Anahtar Kelimeler: