Erdoğan:"Seyirci değiliz "

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Filistin sorununun çözümü noktasında seyirci olmadığını ancak durumdan vazife çıkarmak gibi bir durumda da olmadığını belirtti.

ANKARA(ANKA)İki günlük resmi ziyareti kapsamında Türkiye’ye gelen Suriye Başbakanı Naci Otri ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren Başbakan Erdoğan, görüşmelerin sonrasında ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, daha önce düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısını gerçekleştirdiklerini, bu bağlamda 11 anlaşmaya imza attıklarını söyledi. Erdoğan görüşmelerde özellikle 6 konuda ortak işbirliği çalışmaları gerçekleştireceklerini ifade ederek, bu projeleri şu şekilde sıraladı:

Reklam
Reklam

“ 26 Ocak 2011 tarihinde Nusaybin/Kamışlı ortak gümrük kapısı temel atma töreni, 2011 sonuna kadar asi nehri üzerindeki dostluk barajının temel atma töreni, İki ülke arasındaki ticaret ve yatırımların artırılmasını kolaylaştırmak suretiyle Türkiye-Suriye ortak bankası,

2011 Gaziantep ve Halep arasında hızlı tren servisi başlatılması. 123 km’lik bu hattın şu andaki süre itibariyle 4 saatlik mesafesi Yüksek Hızlı Tren ile 33 dakikaya düşmüş olacak.”

-IRAK’A YÖNELİK MEMNUNİYETİMİZ ARTMIŞTIR-

Erdoğan, iki ülke arasında ticaret hacminin yıl sonunda 2.5 milyar doları bulacağını kaydederken, vizelerin kaldırılmasının ardından iki ülke arasındaki turist miktarının da arttığına dikkat çekti.

Erdoğan Suriye tesis edilen bu mekanizmanın iki ülkenin dahil olduğu başka girişimlere de ilham kaynağı teşkil edeceğini belirterek “Huzur ve refah ortamını dalga dalga bütün bölgeye yaymaktır amacımız. Bunda da muvaffak olacağımıza inanıyoruz. 4’lü işbirliği konseyi bu inancımızın bir başka tezahürüdür. Bunun zirve toplantısını da önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Katılmak isteyen komşu ülkelere de bu konsey açıktır. Irak’ta 42 bakandan teşekkül eden hükümetin bugün güvenoyu almış olması bizim Irak’a yönelik memnuniyetimizi artırmıştır. Türkiye, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Lübnan bölgedeki çalışmalar yoğun bir şekilde gelişir. Irak’ta şu ana kadar olan o olumsuz tabloları bir daha görmeyiz. Irak kendi iç barışını sağlamak suretiyle bölge barışına çok daha olumlu tesiri de olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

-ARTIK TREN YOLA ÇIKTI-

Konuk Başbakan Naci Otri ise Türkiye-Suriye ilişkilerinin son dönem de daha da iyileştiğine dikkat çekerek, “Artık tren yola çıktı. Türkiye ile Suriye ilişkileri uluslar arası ilişkiler bağlamında bir örnek olacak sürece girmiştir ve bu tren, hiçbir durakta durmayacağız” dedi. Otri açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biliyoruz ki artık Türkiye ve Suriye ekonomisi rekabetten tekamül seviyesine girmiştir. Sayın Başbakan samimi ir şekilde kendi stratejik vizyonunu ifade etmiştir. Suriye’ye bakışları da simimidir. Bizler kardeş Türkiye’ye ve Türk halkına güveniyoruz. Kardeş ifadesi zaten içinde birçok şeyi barındırmaktadır. Ortak tarihimiz var. Mimar Sinan’ı örnek alalım. Mimar Sinan’a baktığım zaman Türkiye’nin ve Suriye’nin birçok kenti de bu insanın parmak izlerini görmekteyiz. Bizler Türkiye’ye geldiğimiz zaman hiçbir gariplik ve yabancılık çekmiyoruz.

İki ülke arasında vizelerin kaldırılması ilişkilerin yeni bir boyut kazanması açısından önemli bir adım olmuştur. 750 binden fazla turist gidip gelmektedir.”

Reklam
Reklam

Başbakan Otri, konuşmasında kızlarıyla ilgili bir anekdota da değinerek “Ben bir Başbakan olarak iki tane Halep’te olan kızımı görmeyi çok arzuluyorum. Bir aydan beridir yoğunluktan dolayı göremedim. Kızlarıma Şam’a gelmiyor musunuz dedim. Hayır gelmiyoruz baba Gaziantep’e gidiyoruz dediler. Şam’la Halep arasındaki ilişki neyse Gaziantep arasındaki ilişki de odur. Bu durum beni mutlu etmekte” diye konuştu.

-DURUMDAN VAZİFE ÇIKARMIYORUZ-

Açıklamaların ardından iki ülke Başbakanı basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Suriyeli bir gazetecinin Filistin sorunu ve bölgedeki sıcak gelişmelere ilişkin bir sorusunu Başbakan Erdoğan, “Şu ana kadar Filistin sorunuyla ilgili olarak Türkiye Suriye ikili olarak birçok adımlar attık, atıyoruz. Türkiye olarak durumdan vazife çıkarmak gibi bir arayışımız yok” şeklinde yanıtladı. Erdoğan şöyle devam etti:

“Türkiye’ye herhangi bir görev düştüğü anda, böyle bir talep geldiği anda biz Türkiye olarak devrede olduğumuzu sürekli olarak ifade ettik, söylüyoruz. Arap Ligi’nin çalışmaları oluyor, bazı ülkelerin girişimleri var. Batı’da ABD’nin girişimleri var, Quarted’in çalışmaları var. Bunun yanında da dertliyiz, sıkıntımız var. Bölgedeki bu gelişmeler bizi de rahatsız ettiği için zaman zaman Suriye körfez ülkeleriyle görüşmeler yapmak suretiyle. Seyirci değiliz ama, durumdan vazife çıkarmak durumunda değiliz.”

Reklam
Reklam

-11 ANLAŞMA İMZALANDI-

Öte yandan ziyaret kapsamında Suriye ve Türkiye makamları arasında ilişkilerin geliştirilmesi için 11 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şu şekilde:

“-Türkiye ile Suriye arasında terör ve terör örgütleriyle mücadelede ortak işbirliği anlaşması.

- Türk Eximbank’ın Suriye’ye kullandırmayı planladığı mutabakat muhtırası

- Sosyal hizmetler ve çocukların korunması alanında işbirliği anlaşması

- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün geliştirilmesi alanında mutabakat zaptı, konut alanında mutabakat zaptının 2011 yılını kapsayan mutabakat zaptı

- Çalışma, istihdam ve sosyal güvenlik alanında işbirliği anlaşmasına ilişkin 2011-2013 uygulama programı.

- Elektrik üretimi ve dağıtımı, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin mutabakat zaptı.

- Çevrenin korunmasına ilişkin işbirliği anlaşmasının 2011-2012 yıllarını kapsamasına ilişkin uygulama anlaşması.

- BDDK ile Suriye Merkez Bankası arasında işbirliği protokolü.

- Türkiye Kalkınma Bankası ile Suriye Devlet Planlama Komisyonu arasında teknik işbirliği ve planlama mutabakat zaptı

Reklam
Reklam

- Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu ile Suriye Motorlu Taşıt Sigorta şirketi arasında motorlu taşıt sigorta sorumluluk anlaşması (ANKA/SON)