Ereğli’de balıkçılar av sezonunu açmadı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde av sezonunun başlaması dolayısıyla tören düzenlenirken, trol ile avlanmayı kapsayan yeni düzenlemeye tepki göstermek amacıyla balıkçılar avlanmaya çıkmadı.

Kdz. Ereğli’de 1 Eylül av sezonunun başlaması nedeniyle Bozhane mevkisinde bir tören düzenlendi. Törene AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, balıkçılar ve davetliler katıldı. Törende konuşan Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, dünyanın sosyo-kültürel ve ekonomik açılardan çok hızlı bir değişim gösterdiğini, toplumların beslenmesi için tüketilen ve karadan elde edilen üretim kaynaklarının tükenmeye başlandığı dünyada insanoğlunun dikkatini denizlere çevirdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 20 bin 289 ruhsatlı balıkçının bulunduğunu ve kaynaklarının ülke ekonomileri için ciddi bir yatırım kaynağı oluşturduğunu belirten Çelik, "Ülkemiz denizleri ve iç su kaynakları ile önemli bir su ürünleri potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelden kaynaklarımızı tahrip etmeden, koruma ve kontrol önlemlerini etkin kılarak, sürdürülebilir bir şekilde faydalanmak ve su ürünleri istihsalini artırmak belli başlı amacımızdır. Türkiye genelinde toplam 20 bin 289 adet ruhsatlı balıkçı gemisi bulunmaktadır, 151 bin 612 kişi ise amatör ve ticari balıkçılık ruhsatına sahiptir. Ülkemizde 2011 verilerine göre 703 bin 545 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Bunlardan 477 bin 658 tonu, avcılık ürünleri 188 bin 790 tonu ise yetiştiricilik ürünleridir. Bu avcılıkta ilimizin de küçümsenemeyecek derecede katkı bulunmaktadır. İlimiz genelinde 5 adet balıkçı barınağı, 593 ruhsatlı balıkçı gemisi ve yaklaşık 10 bin amatör, gerçek kişi ruhsat tezkeresine sahip balıkçı bu sektöre hizmet etmektedir. Balık sezonunun bolluk ve bereket içerisinde geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan ise, eskiden bol olan balığın şuan azaldığını belirterek, "Artık bu işin sürdürülebilir hale gelmesi önemlidir. Balık stoklarının küçüklerin korunması gerekir. Bu geminin içerisinde hepimiz vardır. Bugün 3-5 kuruşluk kar için çocuklarımıza torunlarımıza hiçbir şey kalmayacak gibi görünüyor. Alarm zilleri veriliyor. Sezonun bereketli olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Öte yandan av sezonunun açılışı için kesilecek olan kurban ise, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan'ın isteği üzerine bir kuruma hediye edildi. Tören, Kdz. Ereğli Müftüsü Mustafa Erkan tarafından okunan dua ile sona erdi.

BALIKÇILAR AV SEZONUNU AÇMADI

Törenin ardından av sezonunun başlamasına rağmen 3 milden 2 mile çekilen trol ile avlanmayı kapsayan yeni düzenlemeye tepki gösteren balıkçılar, balığa çıkmadı.

Musa Atasoy, 40 yıldan beri balıkçılık yaptığını ve teknesinde 25 işçi çalıştırdığını söyledi. Bu sene av sezonunun oldukça buruk ve tepkili başladığını belirten Atasoy, “Yeni sezon ile ilgili düşüncelerimiz iyi değil, bu durum devam ederse balıkçı iflas eder. Önemli olan konu derinlik konusu, bu derinlik konusu aynı eski usul şeklinde yapılmasını istiyoruz. Geçen sene 10 metre idi, Gürcistan'dan Cide Köpekkaya'ya kadar 10 metre 6 kulaçtı bu sene 24 metreye çıkardılar. Bu 24 metre ile balıkçı kötü duruma düşer, herkes yakalanır, ceza alır, ağlarımızı elimizden alırlar. Balıkçı ne kredi borcunu ne diğer borçlarını ödeyebilir. Biz bu durumda denize çıkmayacağız. Yani eski usul metre usulü olan 10 metreye gelinceye kadar biz denize çıkmayacağız. Türkiye genelinde şu anda grevdeyiz. Hazırız ama denize çıkmayacağız. Bu balık palamut balığı olsun, lüfer balığı olsun bunlar göçmen balıktır. Göçmen balığa metre hesabı yapılmaz. Türkiye’deki durum Avrupa’daki gibi değil, Avrupa da kanal balığı yapıyorlar, balığı açıkta tutuyorlar. Türkiye’deki palamut ve lüfer balığı göçmen balığıdır. Yukarıdan 30 kulaçtan gelir, 6 kulaçtan gider. Bu anlamda bize deniyor ki ‘13 kulaç altına inme’, o zaman bize ‘aç kalın’ diyorlar. Biz ne mazot parası ödeyebiliriz ne de tayfa parası ödeyebiliriz. Sahil Güvenlik bizi yakalar ceza yeriz. Şu durumda bu iş düzelinceye kadar denize çıkmayacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Balıkçılardan Muharrem Ali Köse ise, “Trol balıkçılığı yapıyoruz. 3 mil sınırı çok, bize 3 mil sınırı koymuşlar. Bu anlamda da 3 mil sınırının dışında balık olmadığı için biz de avlanamıyoruz. Sürekli sahil güvenlik ile karşı karşıya kalıyoruz. Biz de 10 personel çalıştırıyoruz. Ereğli Limanı’nda 20-25 adet trol teknesi var. Ama biz şu anda denize çıkamıyoruz. Burada derin su olduğundan balık 5-6 kulaçtan gidiyor. Dolayısıyla sıfırdan seyrediyor. Bütün Karadeniz balığı, mezgit balığı olsun, barbunya, çinekop olsun sıfırdan seyrettiği için 3 mil çok açıkta kalıyor. Bu bölgede doğalgaz platformları da kuruldu. Bu bölgelere de gidemiyoruz” diye konuştu.

(İHA)