Ereğli’nin tarihi kültürü otantik sergide yaşatılıyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Huzur Derneği tarafından köylerden toplanarak sergilenen köy eşyaları ilgi görüyor. Sergiyi ilçe...

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Huzur Derneği tarafından köylerden toplanarak sergilenen köy eşyaları ilgi görüyor. Sergiyi ilçe merkezinden olduğu kadar köylerden gelen yediden yetmişe yer yaştan insan büyük bir ilgiyle geziyor. Sergi her ay farklı bir köy ve okulda açılıyor.
Batı Karadeniz kültürünü koruma kurtarma ve kayıt altına alma kapsamında toplanan Ereğli’nin köylerinde eski zamanlarda kullanılan eşyalar ve serginin açılışından bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Huzur Derneği Başkanı Ramazan Adıyaman, serginin her ay başka köy ve okullarda sergileneceğini söyledi. Adıyaman, 105 kalem eşyanın bulunduğu serginin İçişleri Bakanlığı'nca düzenlenen Batı Karadeniz Kültürünü Koruma Projesi kapsamında 500 proje içinde 27. olduğunu söyledi.
Köylerin tek tek dolaşılarak malzemelerin toplandığını dile getiren Adıyaman, köy halkından özellikle yaşlıların sergiyi gezdikten sonra gözyaşlarını tutamadıklarını ifade etti. Her ay başka bir köy ya da okulda serginin sürekli olarak açılacağını kaydeden Adıyaman “Batı Karadeniz kültürünü koruma, kollama, kayıt altına alma ve gelecek kuşaklara aktarma adına yapmış olduğumuz bu projeyle gerçekten şu anda geçmişten günümüze dedelerimizin, ninelerimizin kullandığı kaybolmaya yüz tutmuş bu aletleri toplayarak koruma altına aldık. Bunlar belki de elimizde kalan son yongalar. Biz de derneğimiz üyeleri ile beraber köylerimizi tek tek dolaşarak bunları tekrar bir araya toparladık. Buraya gelen birçok ziyaretçimiz var. Bunların arasında yaşlı amcalarımız da var. Onlar bu eserleri gördüklerinde gözyaşlarını tutamadılar. Bizim amacımız Ereğli ve köylerindeki tarihi yapıya sahip çıkarak gelecek nesillere de bu tarihi anlatmak, tarihimize sahip çıkmak. 105 kalem 147 adet malzemeyi bundan sonra da köylerde ve okullarımızda sergileyerek halkımıza, öğrencilerimize aktaracağız.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz