Eren Keskin DGM'de

Avukatlık görevinden çıkarılan İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Başkanı Eren Keskin, "Görevden çıkartılmama ne Barolar Birliği ne de Adalet Bakanlığı karar verdi. Görevden çıkarılmanın sorumlusu Genelkurmay Başkanlığı'dır" dedi.

Türkiye Barolar Birliği'nin aldığı kararla meslekten çıkartılan ve Almanya'nın Köln şehrinde yaptığı konuşmasında, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle hakkında dava açılan avukat Eren Keskin'in DGM'de yargılandığı duruşmada tanık olarak dinlenen Hürriyet Şener, "Eren hanımın konuşmalarında suç unsuru içeren hiçbir şey yoktur" dedi. Daha sonra, gözaltında tacize ve tecavüze uğrayan kadınlarla ilgili katıldığı davalardan rakamsal bilgiler vererek raporları mahkeme heyetine sunan Şener, "Prof. Dr. Necla Arat nasıl böyle bir sonuç çıkardı anlayamadım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

İstanbul 3 No'lu DGM'de görülen duruşmaya, 1 yıldan 3 yıla kadar ağır hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanık Eren Keskin katıldı. Duruşmada söz alan Eren Keskin, 16 Mart 2002 tarihinde, Almanya'nın Köln kentinde yapılan "Kadın hakları eşittir insan hakları mı?" konulu panelde dinleyici olarak bulunan Hürriyet Şener'in tanık olarak dinlenmesini istedi. Tanık olarak dinlenen Hürriyet Şener, panelde dinleyici olarak bulunduğunu belirterek, Eren Keskin'in halkı tahrik edecek hiçbir şey söylemediğini ifade etti. Panelin sonunda konuşmasını bitiren Keskin'in bütün salon tarafından ayakta alkışlandığını da sözlerine ekleyen Hürriyet Şener, "Prof. Dr. Necla Arat konuşma hakkı olmadığı halde 'Yuhalanacağımı bildiğim halde söz alıyorum' diye konuşarak tahrik edici sözler söyledi. Panelin kaydedildiği kaset bulunursa her şeyin ortaya çıkacağından eminiz" diyerek Eren Keskin'in suçsuz olduğunun altını çizdi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklilerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

KESKİN ANKARA İDARİ MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAK 1995 yılında yaptığı röportaj nedeniyle 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Barolar Birliği'nin kararıyla 1 yıl süreyle meslekten çıkarılan avukat Eren Keskin, mesleğine geri dönebilmek için Ankara İdari Mahkemesi'ne başvuracak. Keskin'in avukatlığını yapan Fatma Karakaş, Cuma günü Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açacaklarını söyledi. 1995 yılında yapılan bir röportaj sonucu 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Eren Keskin hakkındaki kararın 1999 yılında Yargıtay tarafından kesinleştiğini ifade eden avukat Fatma Karakaş, "Yargıtay'ın kararı onamasının ardından 3 Eylül 1999 tarihinde 4454 sayılı 'Erteleme yasası' çıktı ve Keskin'in cezası da ertelendi. Dolayısıyla ortada bir mahkumiyet yok. Olmayan mahkumiyete dayanarak da disiplin cezası verilmez. Keskin düşüncesini açıkladığı için yargılandı" diyerek tepkisini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Duruma çıkışında bir basın açıklaması yapan Eren Keskin ise görevden çıkartılmasının sorumlusu olarak Genelkurmay Başkanlığı'nı gösterdi. Eren Keskin, "Görevden çıkartılmama ne Barolar Birliği ne de Adalet Bakanlığı karar verdi. Görevden çıkarılmanın sorumlusu Genelkurmay Başkanlığı'dır" dedi.