Ergani'de İshal Salgını

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde son haftalarda yaşanan ishal salgını nedeniyle çoğunluğu çocuk bin 300 kişi, Devlet...

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde son haftalarda yaşanan ishal salgını nedeniyle çoğunluğu çocuk bin 300 kişi, Devlet Hastanesi ve aile sağlık merkezlerine başvurdu.

Ergani’de kusma, mide bulantısı ve ishal şikayetleri ile yüzlerce vatandaş hastaneye başvurdu. bunun üzerine Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri tarafından şehir şebekesinden alınan su numuneleri, Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü Hıfzıssıhha Enstitüsü'ne gönderildi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sağlık Grup Başkanı Dr. Hıdır Çağal, şehir şebekelerinden alınan su numunelerinin laboratuvar sonuçlarının normal düzeyde çıktığını belirterek, salgının nedenlerini araştırmaya devam ettiklerini söyledi. Salgının mevsimsel olduğunu düşündüklerini belirten Çağal, vatandaşların paniğe kapılmamaları gerektiğinin altını çizerek, özellikle kişisel hijyen kurallarına azami derecede dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Çağal, “Son bir ay içerisinde hastane poliklinik, acil servis ve aile sağlık merkezlerimize gastroenterit şikayetiyle müracaat eden hasta sayısında normal standartlara göre yüzde 50’lik bir artış kaydedilmiştir. Bu durum üzerine ekiplerimizin şehir şebekelerine yönelik yapmış olduğu analizler temiz çıkmıştır. Söz konusu vakaların mevsimsel nedenlerden olduğunu tahmin ediyoruz. Özellikle bu dönemlerde çarşı ve pazarda satılan meyve ve sebzelerin iyice yıkanmadan tüketilmesi neticesinde bu durumun oluşabilmesi kuvvetle muhtemeldir. Vatandaşlarımızın aldıkları sebze ve meyvelerin üzerindeki zirai ilaçların arınması için bu sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce iyice yıkanması gerekmektedir. Bunun yanında gelen ishal vakalarında yüzde 80’lik oran 1-10 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Malumunuz okulların tatil olması dolaysıyla çocuklarımız sokaklarda oyun oynarken, bu ortamlarda mikroplara çok rahat bir şekilde maruz kalabilmektedirler. Bu anlamda özellikle ebeveynlerin çocuklarının başta el yıkama olmak üzere, genel hijyen kurallarına uymaları konusuna azami özen göstermeleri gerekmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: