Ergenekon davasına Sağıroğlu'nun çapraz sorgusu ile devam edildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon davasının 129. duruşmasına sanık Oğuzhan Sağıroğlu'nun çapraz...

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon davasının 129. duruşmasına sanık Oğuzhan Sağıroğlu'nun çapraz sorgusu ile devam edildi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in soruları üzerine Tokat'ta öğretmenlik yaptığını anlatan Sağıroğlu, "İbrahim Şahin ile 2002 yaz ayında bir çay bahçesinde tanıştık. Eski Ülkü Ocakları başkanı olan ağabeylerim vardı, onlar tanıştırdılar. Sonra ocaktaki seminerlere geldi." dedi. Sağıroğlu, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine İbrahim Şahin'in kendisinden terörle mücadelede çalışacak isimler istemesi üzerine çocukluk arkadaşı Teğmen Cihan Arık, Fatih Eraslan ve Onur Özdemir'in adını verdiğini söyledi.
Oğuzhan Sağıroğlu'nun Kayseri'ye gittiğinde İbrahim Şahin'in Fatma Cengiz tarafından kandırıldığını düşündüğünü söylemesi üzerine üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu “Şahin'e bu isimleri vermişsiniz. Sonra kandırıldığından şüphelenmişsiniz. Arık ve Özdemir burada 9 ay yattı. Siz bu şüpheleriniz konusunda onları neden uyarmadınız” diye sordu. Sağıroğlu “Utandığım için.” cevabını verdi.
Sivas'ta İbrahim Şahin'in suikast planlandığı iddia edilen Ermeni Cemaati Lideri Minas Durmazgüler'in adını hiç duymadığını ifade eden Sağıroğlu, Sıvas'ta PKK'lılarla ilişkisi olduğu iddia edilen Serpil adıyla tanınan Matild Sansaryan ile bilgiyi İbrahim Şahin'e verdiği söyledi. Sağıroğlu “Şahin de MİT'e bu ismi bildirmiş. Sonradan bu kadının bir dolandırcı olduğu ortaya çıktı. PKK'yı de dolandırmış.” diye konuştu.
İbrahim Şahin'in sürekli, "Terörle mücadele MİT ve Emniyet dışında bir birim oluşturulacağını, başına da kendisinin geleceğini, Cumhurbaşkanı'nın imzaladığını ve tebliğ için komutanların Kayseri'ye geleceğini" söylediğini anlatan Sağıroğlu şöyle devam etti: "Sürekli mesaj yazıyordu. Komutanlarla mesajlaştığını müsteşarlık için yazıştığını söyledi. 'Hilmi Özkök ile görüştüm" dedi.
İbrahim Şahin'in komutanlar ile görüşmek üzere Tokat'tan Kayseri'ye gideceğini söylediğini anlatan Sağıroğlu "19 Kasım 2008 akşamı İbrahim Şahin ile Kayseri'ye yola çıktık. İbrahim Şahin'i Orduevi'ne bırakacaktık. Kayseri'ye gittiğimizde İbrahim Şahin yolun kenarında durmamızı istedi. Fatma Cengiz, yanında bir kişiyle geldi. İbrahim Şahin ile gittiler. Şahin 'Ben komutanlarla helikopterle Ankara'ya gidersem sen arabamı Tokat'a ya da Ankara'ya bırak' dedi.
İbrahim Şahin'in Kayseri'de beklemesinden, telefon görüşmelerinden sürekli farklı yerlere çağrılmasından rahatsız olduğunu söyleyen Sağıroğlu, "Talat Paşa gelecek diyorlar. Gelmiyor. Çünkü Talat Paşa diye biri yok. Fatma Cengiz, (aynı dava sanıklarından) Fahri Kepek'i Talat Paşa diye İbrahim Şahin ile konuşturmuş. Bunu kendisine söyledim ama konuştuğu kişinin kim olduğunu bildiğini söyleyerek inanmadı. Oysa demans hastası olduğu için konuşan kişinin sesini de algılayamıyordu. Fatma Cengiz, koskoca harekat Başkanını 'Oraya git, buraya gel, falanca paşa ile seni görüştüreceğiz.' diye kandırıyordu. Hatta bir ara Fatma Cengiz'in, İbrahim Şahin'i bir paşa ile görüştürmek için güvenlik duvarı oluşturduğunu söylediler. Elinde telefon konuşuyordu. Birden kulağındaki telefon çalmaya başladı. Demek ki görüşmüyordu. Görüşüyorum diye İbrahim Şahin'i kandırıyordu. Bütün bu olup bitenlerden çok sonra 'beni kandırıyorlar' dedi. Beni dinlemediği için aramız açıldı, ben Tokat'a döndüm."
Savcı Pekgüzel, Sağıroğlu'na İbrahim Şahin'de bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız'a suikast planı iddiasına dayanak olan "Tedhiş planı"nda adının bulunduğunu hatırlattı. Sağıroğlu ise "Bu suikast belgesine inanıyor musunuz. Niye kaos çıkartayım? Benim elime ne geçecek" diye konuştu.
Savcı Pekgüzel'in "İbrahim Şahin size bir görev verse yapar mısınız?" sorusu üzerine Sağıroğlu ", suikast, Adam öldürme gibi yasadışı işlere girmem. Zaten böyle bir görev veremez, vermez." dedi. Pekgüzel'in "İbrahim Şahin birini getir dese götürür müsün?" sorusuna ise "Birine 'Gel seni İbrahim Şahin çağırıyor' desem gelir mi?" diye cevap verdi. Bu sırada Başkan Özese "Savcı Bey, kanaat sormayın. Sorularınız 'İbrahim Şahin size bir görev verdi mi', 'birini getir dedi mi?' diye yöneltin." şeklinde uyarıda bulundu.
Savcı Pekgüzel, İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında 'Ermeni öldürülmeli' şeklinde mesajlaşmaların olduğunu bu mesajlaşmadan haberinin olup olmadığını sorması üzerine Sağıroğlu, ''Benim bu mesajlaşmadan haberim yok. İbrahim Şahin için iki önemli konu vardı. Birisi PKK, diğeri milli değerlerdir. PKK'nın da Ermeniler tarafından kullanıldığını söylüyordu. Hatta futbol takımlarını da Ermeni ve milli diye gruplara ayrıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz