'Ergenekon davasında gazeteciler, gazetecilikten dolayı yargılanmıyor'

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay, İçeride 96 gazeteci tutuklu, bizim terörün bir parçası haline...

Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mustafa Balbay, İçeride 96 gazeteci tutuklu, bizim terörün bir parçası haline getirilmemesini rica ediyorum. Gazeteciler gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanıyor." iddiasında bulundu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Balbay'a, "Burada gazetecilikten dolayı gazeteciler yargılanmıyor. İddianamedeki isnatlar belli." cevabını verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında tutuksuz sanık Tuğamiral İlker Güven'in ifadesiyle devam edildi. Duruşmada, Güven'in soruşturma aşamasında verdiği emniyet ve savcılık ifadeleri okundu.
1994-1998 yılları arasında Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası üyesi olduğu bilgisini de verdi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, sanık Güven’e Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Mason Locası’na üye olduğu bilgisini verdiğini hatırlatarak, "ADD’de önemli bir görevdesiniz. Bu iki dernek yapısı birbiriyle örtüşüyor mu?" diye sorunca "Mason locaları farklı algılanıyor. Siyonist oluşumlar değildir. ADD ile tabii ki çok farklı ilkeleri vardır. Buluştukları nokta ise sevgidir. Aralarındaki benzerlik Kanarya severler ile Fenerbahçeliler Derneği kadardır." cevabını verdi.
'Dost toplantısı' ya da 'Arkadaş grubu' gibi toplantıların ne amaçla yapıldığını soran Savcı Pekgüzel, Güven'den bu gruba katılanlar hakkında bilgi vermesini istedi. Güven ise, "Tasavvuf grubuna katılmıştım. O gruba katılan kişilerden oluşu." dedi.
Bu arada, İlker Güven'in çapraz sorgusu sırasında söz alan Mustafa Balbay, "Sorgu sırasında hiç adım geçmemesine rağmen 'genç subaylar rahatsız' başlıklı yazımla ilgili olarak Savcı Pekgüzel adımı tekrar ortaya attı. Bu yazımda ben Başbakan ile Genelkurmay Başkanı arasındaki görüşmeyi yazmıştım. Geçen hafta 4 gazeteci Genelkurmay Başkanı ile görüştü ve genelkurmay başkanının açıklamasını ayrı ayrı yazdılar. Geçen hafta MİT müsteşarı basın mensuplarını kabul etti. Hassas bir dönemden geçiyoruz. İçeride 96 gazeteci tutuklu, bizim terörün bir parçası haline getirilmemesini rica ediyorum. Gazeteciler gazetecilik faaliyeti nedeniyle yargılanıyor." iddiasında bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Burada gazetecilikten dolayı gazeteciler yargılanmıyor. İddianamedeki isnatlar belli." cevabını verdi. Balbay da, "O zaman savcılık da 'Balbay şu faaliyetin içinde desin' ona göre soru sorsun." ifadelerini kullandı.
İddianamede sanık İlker Güven, 'Ergenekon silahlı terör örgütünün üyesi olmak' ve 'Yasaklanan belgeleri temin etmek'le suçlanıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz