Ergenekon davasında izleyiciler salondan çıkarıldı

Silivri Cezaevi önünde gösteri yapmak üzere İşçi Partisi ve Vardiya Bizde Platformu önderliğinde toplanan sivil...

Silivri Cezaevi önünde gösteri yapmak üzere İşçi Partisi ve Vardiya Bizde Platformu önderliğinde toplanan sivil toplum kuruluşları üyeleri, bu sırada görülen Ergenekon ana davasının duruşmasına girip alkışlı protesto yapınca gerginlik yaşandı. Alkışlı protestolar birkaç kez yaşanırken Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, her dafasında uyarmasına rağmen ikazlarına uyulmayınca izleyicileri dışarı çıkararak duruşmaya izleyicisiz olarak devam etti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon ana davasının 196'ncı duruşmasına, eylem için cezaevi önüne gelen çeşitli grupların da katılması zaman zaman gerginliğe neden oldu. İzleyicilerin sanıklar tarafından yapılan konuşmaları desteklemek ya da yargılama veya mahkeme heyetini alkışlarla protesto etmeleri nedeniyle Başkan Özese, sık sık uyarılarda bulundu. Taşkınlık yaptığı gerekçesi ile bir seyirci hakkında da tutanak tutuldu.
Tutuklu sanık Bedirhan Şinal, talepler bölümünde yaptığı konuşmasında, "Ben size gerçekleri anlatıyorum fakat siz hiçbir şey yapmıyorsunuz." dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Özese, "Biz gerekeni yapıyoruz, değerlendiyoruz." şeklinde cevap verdi. Şinal'ın, "Ne yaptınız?" sorusu üzerine Özese yanıt veremeyince duruşma salonundaki izleyiciler gülmeye başladı. Salondaki gülüşmeler ve alkışlamalar üzerine Özese, izleyicilerin salondan çıkarılmasını istedi ve duruşmaya ara verdi. İzleyicilerin olduğu bölümden Özese'nin kararına tepkiler geldi. Alkışlayarak duruşma salonunu terk eden izleyiciler, "Öncü cesur Doğu Perinçek", "Perinçek çıkacak hesap soracak", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı. "Susma sustukça sıra sana gelecek" şeklinde slogan atan ve ama olduğu görülen bir izleyicinin, kendisini sessiz olması yolunda uyaran başka bir izleyiciye "Kusura bakmayın ablacığım. Ben eski örgütçüyüm." demesi dikkat çekti.
Duruşmaya devam edildiği sırada İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, izleyicilerin salondan çıkarılmasına itiraz etti. Cengiz, "Dışarıda bini aşkın kişi izlemek için beklemektedir. Salon kapasitesi olmadığı için girememiştir. Düzeni bozanlarla ilgili adli kontrol emri verebilirsiniz. Gerçi bunu da tartışırız. İzleyiciler olmadan duruşma devam edemez. Aksi taktirde alaniyet ilkesi ihlal edilmiş olur. Bizler de burada fazlalık oluruz." diye konuştu. Sanık Doğu Perinçek de "CMK gereğince alaniyet ilkesinin sağlanması gerekir" şeklinde konuştu.
Bu konuda mütalaası sorulan savcı Mehmet Ali Pekgüzel ise mütalaasında, "Duruşma salonunun düzenini mahkeme başkanı sağlar. Mahkeme başkanı çıkarılması kararı vermiştir. Kamu adına kararın uygulanması talep ediyoruz." dedi. Mahkeme heyeti, izleyicilerin duruşma salonuna alınmaması yönünde karar verdi. Mahkeme Başkanı Özese kararı okuduktan sonra Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey karara itiraz etmek için söz almak istedi. Avukat Özbey'e söz vermeyen Başkan Özese, "Zamanı gelince konuşursunuz." dedi. Özbey'in konuşmak istemesi üzerine Özese, "Atarım sizi ozaman" dedi. Özbey de, "Atın o zaman" cevabını verdi. Özese, "10 dakika ara" diyerek Özbey'in salondan çıkarılmasını istedi. Jandarma görevlilerin Özbey'in yanına gelmesi üzerine Özbey, "Dokunmayın bana" şeklinde tepki verdi. Diğer tüm sanık avukatları da Özbey'in yanına gelerek kendisine destek verdi.
Salondan çıkmayan üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Hasan Bey, siz bir hukukçusunuz. Lütfen böyle davranmayın" diye seslendi. Avukat Özbey ise "Görevdeki 6. Kolordu Komutanını tutukluyorsunuz. Herhalde vatandaşın tepkisi olacak. Vatan bölünüyor, parçalanıyor." cevabını verdi. Haşıloğlu, "Bu sizin görüşünüzdür. Aklı selim olmak lazım." şeklinde konuştu. Özbey, Haşıloğlu'nun bu sözleri üzerine, "Bu lafınızı geri alın. Bunlar ne biçim sözler." dedi. Haşıloğlu, "Sabırlı olmak lazım" diyerek duruşma salonundan ayrıldı. Avukatlar Haşıloğlu'nun bu sözleri üzerine "Artık sabır mı kaldı?" şeklinde tepki gösterdi. Avukat Özbey, "Benim buradan cesedimi çıkarırlar" dedi. Daha sonra avukatlar "Baro Başkanı gelene kadar buradayız." diyerek beklemeye başladı.
Yaklaşık yarım saatlik bir aranın ardından bu koşullarda mahkemenin sürdürülemeyeceğini belirten mahkeme heyeti, duruşmanın 31 Ekim 2011 tarihine ertelediklerini açıkladı. Sanıklar ve avukatları tarafından yapılan taleplerin, celse arasında değerlendirileceği belirtildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz