Özel yetkili mahkemelerin kapatılması ve tutukluluk süresinin 10 yıldan 5 yıla indirilmesiyle tahliye taleplerini değerlendiren ağır ceza mahkemelerinden özgürlük kararları çıkmaya başladı. Mahkemeler, kumpas ve düzmece delillerle yıllardır hapiste oldukları iddia edilen Yalçın Küçük, Tuncay Özkan, Merdan Yanardağ, Mehmet Ali Çelebi, Şener Eruygur gibi isimlerin yanı sıra, Danıştay Hâkimi Mustafa Yücel Özbilgin’i katletmek ve 4 hâkimi de yaralamaktan 2 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası alan Alpaslan Arslan için de tahliye kararı verdi.
6526 sayılı Yasa ile kapatılan özel yetkili mahkemelerde (ÖYM) uzun tutukluluk süresinin de 10 yıldan 5 yıla inmesiyle art arda tahliyeler yaşanıyor. Eski GenelkurmayBaşkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve Hrant Dink cinayetinin ‘Büyük abi’si Erhan Tuncel’in ardından dün de İstanbul ağır ceza mahkemelerinden aralarında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği öne sürülen avukat Alparslan Arslan, Gazeteci Tuncay Özkan’ın da arasında bulunduğu 19 kişi tahliye oldu. Son 4 günde KCK’lılarla birlikte tahliye sayısı 30’u buldu. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de arasında bulunduğu 7 kişinin tahliye talebi ise reddedildi. Ergenekon davasından tahliye olan Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan başka suçtan tutuklu oldukları için cezaevinden çıkamadı.
Yasa değişikliğinin ardından dün ilk tahliye kararı İstanbul 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıktı. 21’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Gazeteci Tuncay Özkan, emekli Albay Levent Göktaş ile Sedat Peker’in tahliyesine karar verdi.
İstanbul 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi Susurluk davası hükümlüsü olan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’i, İstanbul 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi avukat Kemal Kerinçsiz’i tahliye etti. İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Ümraniye’de el bombalarının ele geçirildiği evin sahibi Mehmet Demirtaş, İP’li Hikmet Çiçek, emekli Albay Hasan Atilla Uğur’u tahliye etti. İstanbul 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi ise emekli Albay Dursun Çiçek ve Alparslan Arslan’ın tahliyesine karar verdi. İstanbul 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi Yazar Yalçın Küçük’ü tahliye ederken, İstanbul 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Gazeteci Merdan Yanardağ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Orgeneral Şener Eruygur ile emekli Tuğamiral Alaettin Sevim’i tahliye etti.
DOĞU PERİNÇEK CEZAEVİNDEN ÇIKTI
Ergenekon Davası'ndan tahliye olan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Doğu Perinçek, haklarındaki tahliye kararının, barikatları yıkan fedailerin ve öncülerin büyük mücadelesiyle verildiğini söyledi.
Perinçek, şöyle devam etti:
"Bizi tahliye ettiren onlardır. Türk halkının fedaileri, öncüleri. Şu anda Ergenekon'dan çıktığımız yerdeyiz. Kınından çıkmış bir kılıç gibiyiz. Görevlere hazırız. Bir, Türkiye'yi böldürmeyeceğiz. Ülkeyi birleştireceğiz. İki, Cumhuriyet'i yıktırmayacağız. Ergenekon bizlerin şahıslarını hedef alan bir tertip değil; hedef Atatürk devrimiydi. Toplumumuzun çağdaş yaşama özlemleriydi. Ve bu hedefe ulaşmak için iki kurumu hedef aldılar. Türk Silahlı Kuvvetleri ve İşçi Partisi. Gazi olduk, bize bir şey olmadı. Ergenekon'dan gazi olarak çıkıyoruz. Türk Ordusu ve İşçi Partisi olarak Ergenekon'dan gazi olarak çıkıyoruz. Ama bizi hedef alanları görüyorsunuz. Çürüdüler, dağılıyorlar. Onların, Türkiye'yi bölenlerin hükümetini yıkacağız. Buradan ilan ediyorum, Türkiye'yi bölenlerin iktidarını yıkacağız. Türkiye'yi birleştirenlerin iktidarını kuracağız. Tayyip Erdoğan'ların, Abdullah Gül'lerin, Fethullah Gülen'lerin iktidarını, hepsini birden yıkacağız. Kınından çıkmış bir kılıç gibiyiz. Hazırız. Görevlere hazırız. Göreceksiniz, Türkiye'miz aydınlıklara, feraha ilerleyecektir. Koşullar çok güzel. Suriye'yi bölemediler. Irak'ı bölemediler. İran dimdik ayakta. Ukrayna'da amaçlarına ulaşamadılar, berbat olacaklar."
Perinçek, bütün milleti kucaklayacaklarını vurgulayarak, "Özerklikmiş, Türk vatanını bölmekmiş, bu amaçlarına ulaşamayacaklar. Koşullar çok elverişlidir. Atatürk devrimini kesin sonuçlarına ulaştıracağız. Bağımsız, birleşik, çağdaş, halkçı, devrimci Türkiye'yi kuracağız. Bütün milletimizi kucaklıyoruz. Saygılarımızı, sevgilerimizi sunmuyoruz. Ve bir kez daha söylüyoruz: Bu Ergenekonlar, Balyozlar bizlerin şahıslarını hedef almadı, bu milleti hedef aldı. Ve görüyorsunuz, bizim içeri atılmamızla oluşan manzarayı görüyorsunuz. Bölünmüş Türkiye manzarası... Dervişler, müritler, cemaatler Türkiye'si manzarası. Bunların hepsinin kökünü kazıyacağız."
SEDAT PEKER'DEN AÇIKLAMA
Ergenekon Davası kapsamında tutuklu olan Sedat Peker tahliye oldu. Peker, Silivri Cezaevi çıkışında kısa bir açıklama yaptı. Peker, "Bildiğiniz üzere 10 yıldır cezaevindeyim. Bu 10 sene süre zarfında ülkemizde pozitif yönde olan gelişmeleri, değişmeleri takip edebildim" dedi.
Sedat Peker, şöyle devam etti: "Kendimle ilgili hissiyatım bu gelişmelere ve değişmelere uyum sağlayabileceğim, ayak uydurabileceğim yönündedir. Takdir edersiniz ki 10 yıl içinde birçok yeni ülkeler kuruldu, birçok ülkeler de yıkıldı. Gördüğünüz üzere ben hâlâ hem ruhen, hem bedenen hayattayım ve dimdik ayaktayım. Bundan sonra mücadelemize, hayat yaşamımıza, ülkemizdeki pozitif olan gelişmelerle beraber uyum sağlayarak devam edeceğiz. Cezaevlerinde bulunan tüm kader mahkumlarının, tabii ki ırz düşmanları ve zalim olanlar değil, gerçekten haksız şekilde cezaevinde yatan bütün insanların çoluklarına, çocuklarına, ailelerine kavuşmalarını tüm kalbimle yüce Allah'tan diliyorum."
Danıştay saldırısı sanığı Avukat Alparslan Arslan, mahkeme heyetine hakaretten 4 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu için cezaevinden çıkamayacak. Balyoz davasından 16 yıl hapis alan ve bu cezanın infazı nedeniyle hükümlü olan emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek de cezaevinde kalacak.
Ergenekon davasında müebbet hapis cezası alan emekli Korgeneral Mehmet Eröz ile 13 yıl hapis hapis cezası alan MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da arasında bulunduğu bazı sanıkların tahliye talebi ise bugün değerlendirlecek.
Sanıkların tutuklu kaldıkları süreler, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olabileciği, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar bulunması nedeniyle söz konusu durumun adalet duygularını incitebilecek olması.
Ergenekon davasında avukat Kemal Kerinçsiz de tahliye edildi.
22 Ocak 2008’de tutuklandı. 6 yıl 2 aydır tutuklu bulunuyor. Büyük Hukukçular Birliği'nin başkanlığını yapan Kerinçsiz, Hrant Dink, Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi yazarlar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinden açtığı davalarla gündeme geldi. Açtığı bu davaların duruşmalarında, adliye önünde tanınan bazı yazarları protesto etti. Ergenekon davasında, silahlı terör örgütüne üye olma, T.C. hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri bulundurma, çeşitli kişiler hakkında siyasî, felsefî veya dinî görüşlerine, ırkî kökenlerine, ahlâkî eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin fişlemeler yapma suçlamaları ile yargılanıyordu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verilmişti.
1. Ağır Ceza Mahkemesi İbrahim Şahin için tahliye kararı verdi.