''Ergenekon net olmayan imaja sahip''

Ankara (AA)- 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Ergenekon bugün henüz daha ne olduğu, ne yaptığı, neyi yapmak istediği, yapmak istediği şeyi nasıl yapacağı konusunda net olmayan bir imaja sahip bir olaydır. Mahkeme bunların hepsini aydınlığa kavuşturacaktır. Ve mahkeme Türkiye'de iki devlet mi var, yani bir devlet bir de derin devlet, yoksa tek bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti mi var, bunları da ortaya koyacaktır" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirel, "1993 yılında Bingöl'de 33 askerin terör örgütü üyelerince şehit edilmesi olayı" hatırlatılarak, "Bu dönemde Milli Güvenlik Kurulu'nda genel affın konuşulduğu, ancak olayın ardından rafa kalktığı söyleniyor. Bu konuda değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Milli Güvenlik Kurulu af müessesi değildir. Af, TBMM'ye aittir. Böyle bir teklif düşünülmüş de değildir, hazırlanmış da değildir. Bu fevkalade acı hadisenin ne evvelinde ne sonrasında af söz konusu olmamıştır. Esasen cinayetleri, ülkenin askerine, polisine silah çekmeyi, masum insanları katleden, şehit edenleri affederek önlenebileceğine dair dünyada tek bir örnek yoktur. Öyle bir şey olmamıştır. Bunlar, aradan 15 sene geçmiş, 15 sene sonra bazı mihrakların kamuoyu önüne bazı konuları getirerek zihin karıştırmasından başka bir işe yaramaz."

-"Devlet herkese lazımdır"-
Demirel, "Ergenekon-PKK ilişkisi" iddialarına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Ergenekon bugün henüz daha ne olduğu, ne yaptığı, neyi yapmak istediği, yapmak istediği şeyi nasıl yapacağı konusunda net olmayan bir imaja sahip bir olaydır. Mahkemede bir olaydır, mahkeme bunların hepsini aydınlığa kavuşturacaktır. Ve mahkeme Türkiye'de iki devlet mi var, yani bir devlet bir de derin devlet, yoksa tek bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti mi var, bunları da ortaya koyacaktır. Ergenekon davası veya hadisesi diyelim Türkiye'de devlet düzenindeki bütün spekülasyonları kaldıracaktır. Devletini her fırsatta bu kadar küçük düşürmeye niyetlenen bir ülke olmaz, devlet herkese lazımdır. Eğer lazım olduğunda devlet fonksiyonunu yapamaz duruma getirilmişse çok geç kalınmıştır. Onun için Türkiye'nin demokratik kurallarını, kurumlarını koruması ve onun itibarını güçlü tutması lazım. Her vesileyi devleti kötülemek için fırsat saymayı üzüntüyle karşılıyorum."

Reklam
Reklam

Demirel, bir başka soru üzerine de Türkiye'de halkın siyasete sahip çıkması gerektiğini, siyasetin halkla devlet arasında köprü olduğunu söyledi. Bir ülkenin yönetiminde siyasi partilerin vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Demirel, çoğulcu sistemin işleyebilmesi için medyanın da fonksiyonunu yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.