Ergenekon sanığı hem güldü, hem güldürdü

İSTANBUL (İHA) - Ergenekon davasının en küçük sanığı Vatan Bölükbaşı, savunmasının ardından çapraz sorgusu sırasında da kendisine yazar Orhan Pamuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'e yönelik suikast konuşmalarını "Gırgır, şamata" olarak nitelendirdi.

Çapraz sorgu sırasında Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in, internet sitesi kurup kurmadığı yönündeki sorusuna Vatan Bölükbaşoğlu, "Hayır site kurmadım. Blog spot kurduk. Oraya Gladyo, NATO tarzı yazılar koyuyorduk. Sitemize giren yoktu" diye yanıt verdi. Neden çok e-mail adresi değiştirdiği yönündeki sorusunu ise Bölükbaşoğlu, "Adreslerimin ismini beğenmiyordum" şeklinde cevaplandırdı. "Hacker.org şeklinde siten var mı?" şeklindeki soruya da Bölükbaşoğlu, "Yok. Hqirgers üyesiyim" dedi.
"O sitede ne yapıyorsunuz sorusuna da Vatan Bölükbaşoğlu "Gırgır şamata" diye yanıt verdi. "Kaç site haclediniz, banka sitelerini falan haclediniz mi?" sorusuna da Bölükbaşoğlu, "5-6 site hacledim. Babam bankada güvenlik görevlisi. Banka sitelerini falan haclemedim. Papuayenigine diye bir bakkal sitesi vardı. Hacledim" şeklinde cevap verdi. Savcı Pekgüzel'in silah eğitimi alıp almadığı şeklinde ki sorusuna ise Vatan Bölükbaşoğlu, "İzmir Sarı Zeybek Güvenlik Kursu'nda silah eğitimi aldım. Buradaki eğitim dışında silah kullanmadım" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel'in "Büyükbaşlar alındı, bizi de alırlar yakında" şeklindeki telefon konuşmalarını hatırlatması üzerine Bölükbaşoğlu, "Onlar geyik konuşmalardı" dedi. Pekgüzel'in "Israrla '24 yaşındayım, yaşım itibariyle cinayet falan işlemem' diyorsunuz. Ancak Rahip Santoro, Hrant Dink cinayetini işleyenler de sizin yaşlarınızda, hatta daha küçüğünüz" demesi üzerine Vatan Bölükbaşoğlu, "Ben bu davanın en küçük sanığıyım. 'Adam vuramam' demedim. Arkadaşlarımın bana 'ağabey' demesi yanlış anlaşılmasın. Erhan Tuncel ve Yasin Hayal gibi ağabeylik değil. Yaşımın onlardan büyük olmasından ötürü" diye konuştu.

Savcı Pekgüzel'in, "Telefon görüşmelerinizde bir çok silah alımından bahsediyorsunuz. Bu silahları ne yapacaksınız" şeklindeki sorusuna da Bölükbaşoğlu, "O konuşmaların hepsi şaka konuşmalarıydı" diye yanıt verdi. Pekgüzel'in, "Mehmet Ali Brand'ı neden vurmak istiyorsun. İfadende hoşlanmadığından söz ediyorsun. Hoşlanmadığın herkesi vurmak mı istiyorsun" şeklindeki sorusuna Bölükbaşoğlu, "İnternetten bir resim indirmiştim. Komik bir resimdi. Arkadaşlara onu gönderip, 'bakın bunu eğitiyorum, Mehmet Ali Brand'ı bu öldürecek' dedim. Şaka amaçlı konuşmalardır" şeklinde yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Vatan Bölükbaşoğlu, Pekgüzel'in "Mosat'tan 1 milyon dolar gelecek" demişsiniz telefon konuşmalarınızda. Nezaretteyken de 'dışarı Orhan Pamuk akıllı olsun diye bağıracağım' demişsin" demesi üzerine ise "1 milyon dolar gelecek dediğim konuşmanın devamında da 10 kontur borç istemişim. Orhan Pamuk akıllı olsun diye bağırmamın kanıtı nerede?" diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Nişat Taşkın'ın "İkinci kez ifadeye gittiğiniz sırada Savcı Zekeriya Öz'ün bağdaştırarak ifade aldığını söylediniz. Zekeriya Öz, yere halı mı atmıştı, yoksa masada mı bağdaş kurmuştu" sorusuna ise Bölükbaşoğlu, "Sorunuzu ciddiyetsiz gördüğümden cevap vermiyorum. Benim ifadem doğrudur" diye yanıt verdi.

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün de, "Bir bacağının üzerine mi oturmuştu" diye sordu. Bölükbaşı ise "Evet bağdaş kurmuştu" dedi.
Bölükbaşoğlu'nun çapraz sorgusunun ardından avukatları müvekkillerine ilişkin savunmalarını yapmaya başladı.