Ergenekon'un kabus projesi

İstanbul Emniyeti'nde sorguları devam eden Ergenekon örgütünün Ankara'daki bombalı minibüs, İstanbul'daki şüpheli minibüs olaylarının sorumlusu olduğu ve bombalı eylemler ve suikastlerle ülkeyi kaosa sürükleyerek askeri darbe için ortam hazırlamayı planladığı ortaya çıktı.

Ümraniye'de bir gecekonduda elegeçirilen el bombalarıyla ilgili soruşturma kapsamında 'Ergenekon Terör Örgütü'ne yönelik başlatılan operasyonun perde arkası netleşiyor. Danıştay saldırısından sonra mercek altına alınan ve 8 ay teknik takip sonucu çökertilen örgütün planları ortaya çıktı. Örgüt özel bir ekiple 8 ay takip edildi Örgütün, Kürt kökenli işadamları, siyasiler, üst düzey bürokratlar ve ünlü isimlere suikast düzenleyeceği, bombalı eylemlerle kaos ortamı yaratarak 2009'da askeri darbeye zemin hazırlamayı planladığı belirlendi. Ankara'da bir otoparkta ele geçirilen 700 kilo TNT yüklü minibüsün de Ergenekon çetesi tarafından suikastler için hazırlandığı anlaşıldı.

Reklam
Reklam

400 TELEFON 8 AY DİNLENDİ

12 Haziran 2006'da Ümraniye'de el bombalarının ele geçirildiği operasyonun ardından, emekli astsubay Oktay Yıldırım'ın evinde bulunan 'Ergenekon yapılanması'yla ilgili belgeler ile gözaltına alınanların ifadelerinden yola çıkan yetkililer özel bir ekip kurarak, 8 ay boyunca örgütü takibe aldı.

Mersin'de silah üzerine 'ölme-öldürme yemini' ettiren Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Albay Fikri Karadağ ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük etrafındaki ilişki takibe alındı. Telefon dinlemeleri, görüntü alma ve dinleme imkanı sağlayan diğer araçlarla yapılan tespitlerle yeni bulgulara ulaşıldı. 400 telefonun 8 ay boyunca dinlendiği takipler sonunda, örgütün ülkeyi koasa sürüklemek için 'ölüm listeleri' ile 'suikast timleri' hazırladığı ve ses getirecek bombalı eylemler için plan yaptığı belirlendi.

YÖNETİM ŞEMASI BELİRLENDİ

Soruşturma ve teknik takip sonunda elde edilen bilgiler operasyondan önce 7 bin sayfaya ulaştı. Örgütün yönetim şeması da çıkarıldı. Elde edilen verilere göre, aralarında Susurluk skandalında da isimleri geçen Veli Küçük, Sami Hoştan ve Ali Yasak gibi kişilerin de bulunduğu çete, askeri darbeye zemin hazırlamak amacıyla birçok ünlü ismi öldürmeyi planlamıştı.

Reklam
Reklam

LİDERLERİ VELİ KÜÇÜK

İstanbul Emniyeti'nin hazırladığı raporda Ergenekon örgütünün yönetimi şemalarla anlatıldı. Raporda örgütün liderinin emekli Tuğgeneral Veli Küçük olduğu belirtildi.

ORHAN PAMUK VE İŞADAMLARI ÖLÜM LİSTESİNDE

Bazı DTP'lilerle bir gazetecinin de yer aldığı ölüm listesinde, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Kürt kökenli bazı siyasiler ve işadamları ile çok sayıda üst düzey bürokrat da bulunuyordu. Örgütün, Orhan Pamuk'a suikast düzenlemek için 2 milyon YTL'lik kaynak aradığı anlaşıldı.

BOMBALI ARAÇLARLA KAOS PLANI

Susurluk Skandalı'ndaki ilişkiler ağına benzer bir yapılanmaya giden örgütün, ülkede kaos yaratmak için büyük şehirlerde bombalı eylemler yapmayı planladığının ortaya çıkması ise yetkilileri dehşete düşürdü. Ankara Sıhhiye'deki katlı otoparkta 11 Eylül 2007'de elegeçirilen bomba yüklü minibüs, bu planın en önemli göstergesiydi. Bombalı aracı Ergenekon hazırlamıştı. Küçük bir şehri yok edecek kadar etkili 300 kilo TNT yüklü minibüs, polisin kontrolleri sırasında dedektör köpekler tarafından bulunmuştu. İstanbul'da geçtiğimiz hafta polisi alarma geçiren 3 bomba yüklü araç ihbarı ile Başbakan Erdoğan'ın güzergahında bombalı araç bulunduğu iddiaları da örgüt işiydi.

Reklam
Reklam

MUZAFFER TEKİN HER ŞEYİ ANLATTI

Örgüt hakkında elde edilen bilgiler arasında, bir gecekonduda elegeçirilen bombalar nedeniyle tutuklanan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in anlatımları önemli bir yer tutuyor. Tekin, patlayıcılarla ilgili olarak sayfalar dolusu bilgi verdi ve diğer zanlılarla olan ilişkilerini tek tek anlattı. Örgüt tarafından, suikastları düzenlemek üzere görevlendirildiği ileri sürülen ve operasyondan önce tutuklanan Selim A'nın da talimatları Bursa'da gözaltına alınan emekli Uzman Çavuş Muhammet Y'den aldığı iddia edildi.

Bu arada, 40 adrese baskın yaparak 33 kişiyi gözaltına alan polis, dün de Ankara'da 10, Diyarbakır'da ise üç kişiyi yakaladı. Böylece, Ergenekon operasyonunda gözaltına alınanların sayısı 46'ya yükseldi. Dün sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerin avukatlarıyla görüşmelerine de izin verildi.

ANKARA'YI HAVAYA UÇURACAKLARDI

Ankara Sıhhiye'deki bir katlı otoparkta bulunan 700 kilo TNT yüklü minibüsün Ergenekon örgütü tarafından suikastler için kullanılacağı tespit edildi. Ankarayı havaya uçuracak Mercedes Vito marka aracı dedektör polis köpeği Rocky bulmuştu.

Reklam
Reklam

Ergenekon örgütünün çözülmesinde önemli yeri olan Ümraniye'de ele geçirilen bombaların bulunduğu gecekondu, ilçe sakinlerinin ilgi odağı oldu. Operasyonu medyadan takip eden vatandaşlar, Çakmak Mahallesi Güngör Sokak'taki gecekonduya bakmadan geçemiyor. İlk operasyonun yapıldığı tarihten itibaren hiç kimsenin oturmadığı gecekondu çevreden geçenler tarafından ilgiyle izlenirken Muhtar Metin Erdoğan Karaağaç, Türkiye gündemine damgasını vuran operasyonun odağındaki evin kendi mahallelerinde bulunmasının şaşkınlığını yaşadıklarını söyledi.

AVUKATI GÖRÜŞTÜ

Ergenekon örgütüne yönelik operasyonda gözaltında alınan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı İsmet Koç, dün müvekkiliyle görüşerek sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Avukat İsmet Koç, "Veli Küçük'ün ne ile suçlandığı konusunda kesin bir bilgi yok. Biz de gazetelerden takip ediyoruz" dedi.