Ergenliği düzenleyen hormon bulundu

LONDRA (İHA) - Çukurova Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı, beynin ergenlik döneminin başlamasını nasıl kontrol ettiğini araştırarak, ergenliği düzenleyen hormonu buldular.

Haftalık Nature Genetics dergisinde yayınlanan araştırmada, beynin hipotalamus bölgesinin salgıladığı Nörokinin B hormonunun, ergenlikte temel düzenleyici hormon olduğu saptandı. Haberde, bu buluş ile prostat kanseri, gebeliği önleme gibi seks hormonlarına bağlı yeni tedavi ve yaklaşımların geliştirilebileceğini açıklanırken, ergenlikte düzensizlikler yaşayan çocuklara da çare olunacağı bildirildi. Uzun süredir, yumurtalıklardan ve testislerden gelen seks hormonlarının üretimini kontrol eden sistemi devreye sokan esas sinyalin hipotalamustaki özel bir hormondan geldiği ve hormonun devreye girişiyle çocuklarda ergenliğin başladığı, yetişkinlerde ise seksüel işleyişin sürdüğü biliniyordu. Bu sistemde etkin olan GnRH hormonun doğumdan sonra salgılanmasının kesilerek ergenlikte tekrar nasıl aktif hale geldiği anlaşılamıyordu.

Reklam
Reklam

Araştırmacılar bunu saptayabilmek için Türkiye'de genetik bozukluğu olan çeşitli aileler üzerinde yaptıkları araştırmada, TAC3 ve TACR3 genlerinde mutasyonu ve bu mutasyonun Nörokinin B'nin işleyişini etkilediğini keşfettiler.

Konuyla ilgili Cambridge Üniversitesi'nden araştırmayı yürüten Dr. Robert Semple, "Bu keşfin, kalıtımsal seksüel olgunlaşma bozuklukları olan hastaların problemlerini anlamada ve tedavilerinde bize ışık tutacak olması beni oldukça heyecanlandırıyor. Umarım bu keşif, Nörokinin B'nin ergenlikteki rolünde bizi birçok detaya götürecek ve böylece bu konuda ihtiyaç duyulan ilaçları geliştirebileceğiz" dedi.

Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Steve O'Rahilly ise, "Bu beklenmeyen buluş, henüz bitmemiş bir puzzle'ın önemli bir parçasını oluşturuyor. Bu araştırmanın ayrıca seks hormonlarıyla ilgili mevcut hastalıkların tedavisinde büyük gelişmeler sağlayacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.