Adalet Bakanı Sadullah Ergin, son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle özgürlüklerin alanının bir hayli genişlediğini söyledi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Türkiye Adalet Akademisi işbirliğiyle düzenlenen 'Türkiye’de yakalama ve gözaltı uygulamalarından doğan sorunlar ile yargının hızlandırılması etkinlik ve verimliliğinin artırılması' konulu sempozyuma katıldı.
Kürsüde konuşan Bakan Sadullah Ergin, Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren, önce Avrupa Birliği sürecinin etkisiyle, 2002 Kasım’ından sonraki dönemde ise iktidarın AB ile ilişkili olup olmadığına bakmaksızın ileri bir demokrasi ve hukuk normunu hayata geçirme kararlılığıyla büyük ilerlemelerin sağlandığını belirtti. Ergin, Anayasa’da yapılan değişikliklerle, bir yandan temel hak ve özgürlüklerin alanının genişletildiğini, diğer yandan da sivil otoritenin üstünlüğüne dayanan demokratik hukuk devletinin güçlendirildiğinin altını çizdi. Ergin, sadece 2001-2005 döneminde Anayasanın toplam 49 maddesinin değiştirildiğine ve Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kaldırıldığına değinirken, “İşkenceyle mücadele bağlamında bir adım daha atılarak işkence ve kötü muamele suçları acele işlerden sayılmış ve ivedilikle ele alınması hükme bağlanmıştır. Namus saikiyle çocuk öldürme ve töre cinayetlerine daha ağır cezalar öngörülmüştür.” dedi.
Ergin, ifade özgürlüğü, dernek kurma hakkı, mahkum hakları, din özgürlüğü, çocuk hakları, kültürel haklar ve sivil-asker ilişkileri konusunda başta Türk Ceza Kanunu, Ceza Mahkemesi Kanunu, Çocuk Koruma Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Dernekler Kanunu, Asker Mahkemelerin Kuruluş ve Yargılama Usulü Hakkında Kanun, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu olmak üzere birçok kanunda değişiklik yapmak suretiyle çok önemli ilerlemelerin sağlandığını belirtti. Bakan Ergin, Adalet Bakanı'nın savcılara dava açmaları için talimat verme yetkisinin kaldırıldığını söyledi. 2007 yılında yapılan anayasa değişiklikleri ile, siyasette rejim krizlerine yol açan bir sorunun köklü bir çözüme kavuşturulduğunu ve Cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini öngören sistem değişikliğinin kabul edildiğini vurgulayan Ergin, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl yapılan ve 12 Eylül 2010 tarihinde halkımızın onayıyla yürürlüğe giren anayasa değişikliğiyle de ülkemizin hukuk devleti ve demokratikleşme seviyesi daha da yükseltilmiş ve vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran birçok yeni düzenleme hayata geçirilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi’nden önce Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru imkanı getirilmiştir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz