Ergin'den Balyoz değerlendirmesi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Balyoz Planı" soruşturmasını yürüten iki savcının soruşturmadan alınmasını değerlendirdi.

ANKARA (ANKA) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Balyoz Planı" soruşturmasını yürüten iki savcının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmadan alınmasını "Süreç içerisinde bu tür değişikliklere yönelik değerlendirmeler geçmişte de yapıldı. Şunu ifade edeyim; bugün bunu eleştiririz, yarın ötekini eleştiririz. Tartışılmayacak bir yapıyı inşa etmedikçe bu tür tartışmalar devam edecektir" sözleriyle değerlendirdi.

Ergin, Bakanlığa girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergin, Balyoz soruşturmasını yürüten iki savcının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmadan alınmasına ilişkin bir soru üzerine, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Şimdi olayları tek tek tartışmayacağım. Türkiye'de bir süreden beri bu tartışmalar yapılıyor zaten. Her gün yeni bir tartışmayı da gündeme taşımak istemiyorum. Ancak genel anlamda Türk yargısıyla ilgili uzun süredir sorunlar olduğu ve bunların da yargıyı deforme etmekte olduğu herkes tarafından konuşuluyor. Türk yargısının içinde bulunduğu durumla ilgili olarak Türkiye'nin genel bir değerlendirilmesi Avrupa Birliği müzakereleri sırasında yapıldı. Ayrı ayrı taramalar yapıldı. Bu anlamda Türk yargısının da mevcut bulunduğu bir durumla ilgili tespitler yapılarak bazı kriterler belirlendi. Bu anlamda Türkiye'nin yargı reformu stratejisinin hazırlaması gereğine işaret edildi. Türkiye 3 yıllık bir çalışmadan sonra bunu hazırladı. Bu stratejinin de beklentileri karşıladığı tespit edildi. Evrensel hukukla Türk hukukunu birleştirecek bir çalışma yapılıyor. Bu çerçevede bir Anayasa değişikliği paketi parlamentoda. Türk yargısının topyekun standartlarını yükseltmeye devam edeceğiz. Aksi halde tek tek hadiseleri tartışarak bir yere varabileceğimizi düşünmüyorum. Türk yargısının dinamizme kavuşması için çalışma içindeyiz."

Reklam
Reklam

Sorunun tekrarlanması üzerine Bakan Ergin, "O değerlendirmelere girmeyeceğim. Devam etmekte olan bir soruşturmadır. 3 ya da 4 savcı var bildiğim kadarıyla. İki tanesiyle ilgili değişiklik yapılmıştır. Süreç içerisinde bu tür değişikliklere yönelik değerlendirmeler geçmişte de yapıldı. Şunu ifade edeyim; bugün bunu eleştiririz, yarın ötekini eleştiririz. Tartışılmayacak bir yapıyı inşa etmedikçe bu tür tartışmalar devam edecektir" diye konuştu. (ANKA)