Kişi odaklı bir sağlık mesleği olan Ergoterapi nölümünde temel olarak bireylerin günlük hayatlarına anlamlı aktiviteler katmalarını sağlamak öğretilir. Çalışma alanlarında ise özellikle herhangi bir hastalık yüzünden hayattan kopmuş veya kendini kültürel sebeplerden dolayı dışlanmış hisseden kişileri tekrardan hayata kazandırırlar. Ergoterapi mezunları iş imkanları açısından geniş olduğu için hem özel sektörde hem de kamuda çalışabilirler.
Özellikle son yılarda öğrencilerin ilgi odağı olan Ergoterapi bölümü, sağlık lisans eğitimlerinden biridir. Birey odaklı bir sağlık merkezi olan bölümün ilk ve en önemli amacı kişilerin yaşam aktivitelerine katkı sağlamaktır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra diploma alan kişilere de Ergoterapist denilir.
Bölüm, toplum ve birey sağlığını korumak ve düzenlemek adına öğrencileri eğitir. Hem anlamlı hem de amaçlı aktiviteler ile refahı ve aynı zamanda sağlığı geliştiren kişi merkezli bir sağlık bilimi olan Ergoterapi bölümünde özellikle araştırmayı geliştiren dersler verilir. Pek çok sağlık alanında verilen dersler sayesinde geniş öğrenme programına sahip olan bölümler arasında yer alır. Ergoterapi bölümü dersleri şu şekilde sıralanabilir;
Bölümde birçok dersin eğitimi teorik ve uygulamalı olarak verilir. Ayrıca seçmeli dersler sayesinde öğrenciler meslek hayatlarında kendilerini geliştirebilecekleri dersleri seçerek bir adım öne geçebilirler.
Sayısal puanı ile tercih yapılabilen Ergoterapi bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. Temel yeterlilik ve alan yeterlilik sınavı ile girilebilen bölümün amacı ergoterapi uzmanı yetiştirmektir. 4 yıl boyunca öğrenciler, hem teorik hem de uygulamalı olarak birçok dersten sorumlu olurlar.
4 yıllık eğitim sonunda lisans diplomasını alan öğrenciler ergoterapist ya da iş ve uğraşı terapisti olarak adlandırılırlar. Ergoterapi dersleri dışında genel sağlık derslerinin de yer aldığı bölümde seçilen seçmeli dersler sayesinde meslek yaşamlarında hangi yöne yöneleceklerini öğrenciler belirlerler.
Ergoterapi bölümü, lisans eğitimi aldıktan sonra yüksek lisans eğitimi devam eden bölümler arasında yer alır. İsteyen öğrenciler 4 yıldan sonra eğitimlerine yüksek lisans yaparak devam edebilirler.
Ergoterapi Bölümü mezunları ihtiyaç sahibi olan insanların günlük hayatlarında yaşamsal faaliyetlere katılmalarına fayda sağlar. Eğitim hayatları boyunca öğrenmiş oldukları bilgileri kullanarak meslek hayatlarında başarılı olurlar. Ergoterapi Bölümünden mezun olanlar meslek yaşamlarında kendilerini sağlık alanında birçok farklı yerde geliştirip çalışabilirler. Geniş bir çalışma alanı bulunan bölümün kamu ya da özel sektörde çalışma imkanları bulunur. Sağlık sektörü dışında sığınma ve bakım evlerinde de ertoterapistlere ihtiyaç duyulduğundan oralarda da çalışma olanakları vardır.
Ergoterapi mezunları nerelerde çalışır sorusunun cevabı gün geçtikçe geliştiriliyor. Özellikle son yıllarda popüler bir bölüm haline gelen Ergoterapi bölümünün çalışma alanları da geliştirilmiştir. Huzurevlerinde ve halk sağlık merkezlerinde de ergoterapistler çalışabilmektedir. Bölümün çalışma alanları farklılık gösterse de çoğunlukla sağlık merkezlerinde ergoterapi alanı önemli bir konuma sahiptir. Bu yüzden hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışılabilir. Çalışılan alanda kişilere hiperaktivite tedavisi, dikkat eksikliği, bağımlılıktan kurtarma, toplumdan dışlanmış olan bireylerin yeniden topluma kazandırılması gibi konularda çalışılır. Ergoterapi mezunlarının kamuda iş olanakları şu şekilde sıralanabilir;
Sağlık alanında geniş çalışma olanakları olan bölümden mezun olanların yaptıkları işler küçümsenmeyecek kadar çoktur. Oldukça önemli bir konumda olan ergoterapistler topluma insan kazandırma konusunda pek çok başarılar elde edebilirler. Ergoterapistlerin yaptıkları işlere şu şekilde örnekler verilebilir;
Bunlar gibi pek çok alanda çalışma olanakları olan bölümde özel sektörde iş olanakları arasında; özel kurumlar, özel okullar, sosyal aktivite merkezleri, şirketlerin ergonomik olarak düzenlenmesi alanları yer alır.