Ergüder' büyük onur

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder Magna Charta Gözlemcilik Konseyi (Magna Charta Observatory) Başkanı seçildi.

Avrupa Üniversiteler Birliği ve Magna Charta Gözlemcilik Konseyi üyelerinin oy birliği ile seçilen Prof. Ergüder bu göreve gelen ilk Türk oldu.

Sabancı Üniversitesi, Ergüder’in bu göreve gelişini “Avrupa üniversitelerinde akademik özgürlük savunuculuğunun başına ilk kez bir Türk seçildi” şeklinde duyurdu.

Sabancı Üniversitesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2004 yılından bu yana Konsey Üyesi olan Prof. Ergüder’in 2009-2013 yılları arasında başkanlık görevini yürüteceği bildirildi.

Magna Charta Gözlemcilik Konseyi, “Magna Charta Universitatum” deklarasyonunun

Reklam
Reklam

18 Eylül 1988'de 388 rektör tarafından imzalanmasından sonra Avrupa Rektörler Komitesi, bugünkü adıyla Avrupa Üniversiteler Birliği ve Bologna Üniversitesi tarafından kurulan bir vakıf. Konsey, yükseköğretimde kurumsal özerklik ve akademik özgürlüğün savunusunu yapıyor. Magna Charta Universitatum belgesi bugüne kadar, aralarında Türkiye’de Akademik Özgürlük Bildirisi’ne sahip ilk üniversite olan Sabancı Üniversitesi’nin de bulunduğu 22 Türk üniversitesi tarafından imzalandı. Tüm dünyada ise, İngiltere’den Çin’e, A.B.D.’den Avustralya’ya kadar toplam 77 ülkeden 1000’den fazla üniversite tarafından imzalandı.

-PROF. DR. ÜSTÜN ERGÜDER'İN AKADEMİK GEÇMİŞİ-

İstanbul Politikalar Merkezi'nin Direktörü olan Üstün Ergüder lisans eğitimini İngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde tamamladı. Lisansüstü eğitimini Syracuse Üniversitesi'nde (The Maxwell School of Citizenship and Public Affairs) tamamlayan Ergüder 1970 yılında Siyaset Bilimi dalında doktora derecesi aldı ve Boğaziçi Üniversitesi'nin akademik kadrosuna katıldı. Prof. Ergüder, ayrıca, Michigan Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi ve New York Devlet Üniversitesi'nde çeşitli dönemler ders verdi. Ağustos 1992 ve Ağustos 2000 arasında iki dönem Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak görev yaptı. Prof. Ergüder Rektörlük görevinden önce, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Bölüm Başkanlığı ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Ergüder'in Türkiye'de yayınlanmış iki kitabı, ayrıca Türkiye ve yurtdışında yayınlanmış çeşitli makaleleri bulunmaktadır. Saha araştırması içeren çeşitli yerel ve uluslararası işbirliği projelerini tasarladı ve yönetti.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ergüder akademik sorumluluklarının yanısıra, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı'nın Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini de yürütüyor. Prof. Ergüder ayrıca Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu ve Robert Kolej Mütevelli Heyeti üyesi. Üstün Ergüder çeşitli uluslararası kuruluşlarda da görev yapıyor. (ANKA)