Ergün: Dünyada kriz çıksa da ekonomimiz güçlenmeye devam edecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Dünyada yeni bir kriz çıksın ya da çıkmasın...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Dünyada yeni bir kriz çıksın ya da çıkmasın Türkiye ekonomisi güçlenmeye devam edecek.” dedi. Ekonominin köklerinin kuvvetli olduğunu belirten Ergün, iktidar olarak dünyayı izleyip gereken önlemleri aldıklarını vurguladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Makine İmalatçıları Birliği’nin iftar yemeğine katıldı. Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran'ın da bulunduğu yemekte söz alan Nihat Ergün, ekonomiyi değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin her anlamda olumlu bir tablo ortaya koyduğunu dile getiren Ergün, senenin ilk 6 ayına ait rakamları da olumlu buldu.

Reklam
Reklam

Kimi Avrupa ülkelerinde bütçe açıklarının arttığından söz eden Ergün, “Buna mukabil ülkemizde seçim senesi olmasına rağmen bütçe 2,9 milyar lira fazla verdi. Eskiden böyle bir şey yoktu. ‘Seçim var, vaatler alsın başını gitsin' anlayışı vardı. Fakat 12 Haziran’da popülizm yapmayan bir parti yüzde 50 oy alıp iktidara geldi. Demek ki artık toplum da popülizme ehemmiyet vermiyor." ifadelerini kullandı.

Bugünlerde dünyanın yeni bir ekonomik krizi tartıştığını belirten Ergün, şunları ifade etti: "Bu tabii ülkemizde de tartışılıyor. Ekonomik bir sarsıntı çıkmasını bundan Türkiye'nin etkilenmesini isteyen kriz tellalları var. Bu kesimler krizin siyasi sonuçları olmasını istiyor. Ülkemizde maalesef hala siyasi ve ekonomik istikrarın temin edildiğini, bu atmosferden ülkenin önemli tahribatlardan almadan çıkacağını göremeyenler var. ABD'nin kredi notunun kırılması ekonomik kriz tartışmalarını alevlendirmiştir. Ama şu muhakkak dünyada yeni bir kriz çıksın ya da çıkmasın Türkiye ekonomisi güçlenmeye devam edecektir, çünkü kökleri kuvvetlidir. Bizler, önceki krizden deneyimliyiz; temkinli ve dik bir duruşumuz var. Dünyayı izliyor, alınması gereken önlemleri alıyoruz. İşadamlarımız bu güven içinde olsun; Türkiye'nin krize en hazır ülkelerden biri olduğunu bilerek işlerine devam etsin. Firmalarımız tartışmalara zaman ayırmak yerine yeni fırsatlara baksın. Önümüze bakalım, çünkü Türkiye ekonomisi geleceğin en parlak ekonomilerinden biridir."

Reklam
Reklam

Sektörlere rekabet gücünü artırmayı öneren Bakan Ergün, şirketleri yeni fırsatlara odaklanmaya davet etti. İktidar olarak makro reformların yanında mikro reformlara da eğileceklerini de anlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı şöyle devam etti: "Bakanlığımızın yeni adı da hükümetimizin bu anlamda ciddiyetini ortaya koymuştur. Türkiye'nin hedefi artık daha kaliteli, daha katma değerli üretim yapısına geçmektir. Bu üretim ve ihracat oranı ile 2023'e varamayız. Onun için üretim ve ihracatımızı 2023 hedefleri ile uyumlu hale getirmeliyiz. Yeni ve kalifiye ürünlere yönelmeli, ülkeyi teknolojinin merkezi yapmalıyız. Tabii sanayicilerimize verdiğimiz destekleri nicelik ve nitelik olarak artırmalıyız.
İktidar olarak daha önce Sanayi Strateji Belgesi ve Otomotiv Strateji Belgesi'ni ortaya koyduk. Bu belgeler, atılması gereken adımları ve mikro reformları gözler önüne serdi. Sektörlerle azami işbirliğimiz devam edecek. 2014 sonuna kadar belgelerde bulunan eylemlerin hayata geçmesine imkân tanıyacağız. Türkiye, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefliyor. Bunun 100 milyar dolarına makine sektörü talip, o yüzden sektöre gereken önemi vermeliyiz. Ülkemizde üretilen makineleri tercih konusunda özel sektörün ve kamunun önemli bir sorumluluğu bulunuyor. Devletin kurumları da, mahalli idareleri de merkezi idaresi de yerli ürünlerin kalitesini görüp satın almalıdır. Biz bu minvalde yapılacak çalışmaları artık daha yakından izleyeceğiz. Konuya dair yeni bir Başbakanlık Genelgesi hazırlıyoruz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da önemle ele alıyoruz. Yeni uygulama ile kamu alımlarında yerli ürün tercihini önceki uygulamalara oranla zenginleştirip temellendireceğiz.
Geçen sene makineden kaynaklı 12 milyar dolar dış ticaret açığı vardı, zannediyorum bu sene de benzer bir açık söz konusu olacak. Unutmayın, bu ülkede üretilen ürünleri desteklersek ithalatı azaltır, sektörün rekabet gücünü dolayısıyla ihracat gücünü artırırız. Onun için ekonomide güven ve istikrarı oluşturmalı, sonra mikro reformlara ağırlık vermeliyiz."

Reklam
Reklam

Yeni anayasanın Türkiye için önemine de değinen Nihat Ergün, bu anlamda sivil toplum kuruluşlarından ve iş dünyasından destek istedi. Hukuki ve demokratik altyapının yeni anayasa ile güçlendirileceğini belirten Ergün, konuyla ilgili gereken adımları attıklarını, atacaklarını ifade etti.

Son olarak Afrika’da görülen açlık vakalarına temas eden Ergün, "Kara kıtadaki kuraklığı ve açlığı görmezden gelemeyiz. Ben yine bu konuyu işadamlarına hatırlatmak istiyor, onlardan azami hassasiyet göstermelerini istiyorum. Kaynaklarımızın bir bölümünü bu çalışmaya odaklamak gerekiyor. Fakir ve yetimleri hatırlayıp onların yanında olduğumuzu göstermeliyiz." dedi.

İftar programında Sanayi Strateji Belgesi'nin öneminden bahseden Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Yusuf Öksüzömer ise, iktidarı yerli üretimin, ihracatın önünü açacak adımların atmaya davet etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz