Ergün: Esnek Karar Alma Mekanizmamız Var, Dünyadaki Gelişmelerden Etkilenmeyiz

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinde Mayıs ayında yaşanan 0,6'lık düşüşü,...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksinde Mayıs ayında yaşanan 0,6'lık düşüşü, dünyadaki ve Avrupa Birliği’nde yaşanan gelişmelere bağladı. Ergün, “Ben şahsen, dünyadaki gelişmelere göre, esnek dinamik karar alma süreçleri merkez bankasında ve diğer kurumlarda da oluşturulduğu için çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum.” dedi.

Bakan Ergün, TÜBİTAK tarafından üniversitelerin ‘girişimcilik ve yenilikçilik’ performansına göre sıralandığı ‘2013 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nin açıklandığı basın toplantısına katıldı. Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Ergün, Mayıs ayı sanayi üretim endeksinde yaşanan yüzde 0,6'lık düşüşle ilgili olarak, sanayi üretiminde kamuoyunun beklentisinin biraz daha yukarıda olduğu söyledi. Dünyadaki ve AB’deki gelişmelerin beklentilerin altında ve üstünde de olmasını imkan verdiğine dikkat çeken Ergün, Türkiye’de ekonominin çarklarının döndüğünü vurgulayarak, “Üretim, iç tüketim potansiyelimize göre; gün gelip azalmakta gün gelip artmaktadır. AB ölçeğinde düşüneceksek, Türkiye 2012’de AB ortalamasının tamamından daha fazla büyüme gerçekleştirmiştir. 2013 içinde, Türkiye hedeflediği rakamların altında veya üstünde büyüyecektir. Ben şahsen, dünyadaki gelişmelere göre, esnek dinamik karar alma süreçleri merkez bankasında ve diğer kurumlarda da oluşturulduğu için çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“AB PAZARLARINA BAĞIMLI KALIRSAK PROBLEMLİ BİR SÜREÇ YAŞARIZ”

Ergün, konuşmasında, ülkelere kendilerini dünyadaki dinamik gelişmelere göre ayarlamaları tavsiyesinde de bulundu. Ülkelerin, kendi dengelerini sağlam bir yere oturtmaları halinde, dünyada dinamik ve olumlu gelişmelerin olduğu takdirde, mevcut durumdan, çok fazla yararlanacaklarına; olumsuz gelişmeler yaşanır ise de daha az faydalanacaklarına işaret eden Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"İhracatımızın yarısını AB pazarlarına yapıyoruz. Bir taraftan da pazarlarımızı çeşitlendirmemiz gerektiğini görüyoruz. Çünkü, AB pazarlarında bir daralma söz konusu. Sadece oraya bağlı kalırsanız, çok problemli bir süreç yaşarsınız. Makro ekonomik dengeleri, para piyasalarındaki gelişmelere göre daha sağlam tutmalısınız. Türkiye dünyadaki bu dinamik gelişmeleri çok yakından takip eden bir ülke. Sektörlerimize de sürekli bunu tavsiye ediyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda dalgalanmalar olacaktır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: