Ergün: Türkiye, Artık Birkaç Milyar Dolarlık Operasyonlardan Etkilenmiyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin kamu maliyesi, borç yapısı, Merkez Bankası rezervleri,...

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin kamu maliyesi, borç yapısı, Merkez Bankası rezervleri, üretimi ,örgütlenen ekonomisi ile dış şoklara dayanıklı hale geldiğini söyledi. Ergün, “Bir dönem Türkiye’den birkaç milyar dolar çekildiğinde her şey allak bullak olurdu. Ama artık Türkiye, birkaç milyar dolarlık operasyonların yapılacağı ülke olmaktan çıktı. Siyasi baskılara maruz kalmaktan kurtulan, Merkez Bankası döviz rezervi 120 milyar doları bulan bir ülke oldu.” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 11. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi açıldı. 19-20 Kasım tarihlerini kapsayan organizasyonun açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün de katıldı. Törende sanayicilere seslenen Nihat Ergün, Türkiye’nin 2010 ve 2011’de önemli oranda büyüdüğünü vurguladı. Bu sene büyüme oranının gerilerde olduğunu kaydeden Ergün, “Biz, bunun böyle olacağını öngörüp planlar yaptık. Orta Vadeli Program’a uyumlu olarak sene sonunda Avrupa’nın süratli büyüyen ekonomilerinden olacağız. 2012 cari açığı denetime alma, ekonomide önemli tehditleri bertaraf etme adına olumlu geçti. İlk 9 ayda cari açığın milli gelire oranı yüzde 7’nin altına indi.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ergün, Türkiye’nin kamu maliyesi, borç yapısı, Merkez Bankası rezervi, üretimi ve örgütlenen ekonomisi ile dış şoklara dayanıklı hale geldiğini dile getirdi. Ülkenin şu an her alanda iyi bir tablo ortaya koyduğunu anlatan Ergün, şunları söyledi: “Şu an rahat bir nefes alıyoruz. Nefesin önemi yokluğunda anlaşılır. Türkiye, siyasi dengeler yerinde, makro ekonomi ve güven iyi durumda. Bunların değeri olmadığında anlaşılır. Bundan birkaç sene evvel Türkiye’de darbe olur mu diye kaygılanıp duruyorduk. Birkaç sene evvel iktidarı darbe yolu ile devirme gayretleri vardı. Türkiye 2008 ve 2009’da bunlarla uğraşıyordu. Cumhurbaşkanını TBMM’nin seçip seçemeyeceğinin, Kıbrıs sorununun aşılıp aşılamayacağının tartışıldığı bir dönemi geride bıraktık. Şu an sorunların tamamı bertaraf edildi. Makro ekonomik dengeler oturdu, güven oluştu. Bakın artık Türkiye’nin dış borçları minimuma indi. IMF’ye olan borçları sıfırlandı. Merkez Bankası rezervi 120 milyar dolara geldi. Bütün bunlar Türkiye’nin birtakım ekonomik operasyonlara maruz kalma riskinin minimuma indirildiğini ortaya koyuyor. Bir dönem Türkiye’den birkaç milyar dolar çektiğiniz takdirde her şey allak bullak olurdu. Artık Türkiye, birkaç milyar dolar tutarlı operasyonların yapılacağı ülke olmaktan çıktı. Siyasi baskılara maruz kalmaktan kurtulan, Merkez Bankası döviz rezervi 120 milyar doları bulan bir ülke oldu.”

Reklam
Reklam

Ergün, Türkiye’nin iyi bir ivme yakaladığını, milli gelirini 800 milyar dolara getirdiğini aktardı. Ülkenin güvene ve makro dengelere dayanan ortamdan ileri yürüyeceğini, önemli hamleler yapacağından söz etti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 2012’de ihracat ve istihdamın arttığını; bunda sanayicinin büyük rolü olduğunu ifade etti. 2013 için umutlu olan Nihat Ergün, “Gelecek sene Avrupa’da toparlanmaya bağlı olarak ihracat artacak. İç talep büyümeye katkı sunacak. Tabii olarak büyümede daha iyi rakamlar elde edilecektir. Merkez Bankası’nın faiz indirimi böyle görülmeli. Kanaatim buna dayanarak gelecek sene iç piyasa daha iyi olacaktır.” dedi.

İSO 500 ve İSO 1000’de yer alan şirketlerin büyük bölümünün halka açık olmadığından yakınan Ergün, şöyle devam etti: “Demek ki bunlar finansmana gerek duymuyor. Ya da bilançoları kamuoyuna sunulacak kadar şeffaf değil. Temelinde şirketler burada da atılım yapmalı. Rekabet gücünün Ar-Ge ve inovasyonun yanında şirketlerin şeffaflığı ile artacağı muhakkak. Rekabet gücüne etki edecek unsurları bir de böyle ele almalıyız. Öte yandan fakültelerin sanayi ile ortaklığı önemli. Sanayici artık birtakım sorunlarına fakültelerin yardımı ile deva bulmalı. İstanbul, bu anlamda en zayıf il. Buna sanayici de, fakülteler de önemle eğilmeli. Tedavi için doktoru bulmak, ondan ilaç almak gerekiyor. Yoksa koca karı ilaçları ile tedavi mümkün değil. Sanayici fakülteye gitmeli ama hocalar da sanayiye uğramalı. Yine Türkiye rekabet gücünü Ar-Ge ve tasarımda aramalı. At önden, araba arkada gitmeli. At arabadan geri kalmamalı. Bilim ile sanayi iç içe olmalı. Bilim ile sanayiyi evlendiremediğimiz takdirde teknoloji doğmaz. Teknolojinin doğumu için bilim ve sanayi evlenmeli. Burada geri kaldık ama süratle ilerleyebiliriz.”

Reklam
Reklam

YENİ EYLEM PLANLARI YOLDA

Nihat Ergün, katma değerli üretim için yeni eylem planları ortaya koyacaklarını duyururken “Bu minvalde Aralık ayında demir-çelik ile; Ocak ayında seramik, elektrik- elektronik sektörü ile ilgili eylem planını hayata geçireceğiz. Bunlar birer rota olacak. Yine 2013 ilk yarıda büyük dış açık kalemlerinden ilaç sektörüne yönelik eylem planını Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunacağız.” açıklamalarında bulundu.

Türkiye’nin Ar-Ge’de büyük merhale aldığına temas eden Ergün, bu alanın milli gelir payının 2023’te yüzde 2 olacağını bildirdi. Ergün, 60 milyar doları bulacak Ar-Ge harcamalarının 40 milyarını özel sektörün yapacağını ifade etti.

TURHAN’DAN ŞİRKETLERE ‘HALKA AÇILIN’ ÇAĞRISI

İMKB Başkanı İbrahim Turhan ise rekabetin ilerleme ve ekonomi adına mühim olduğunu kaydetti. Bu anlamda şirketlere Ar-Ge’ye odaklanmayı öneren İbrahim Turhan, sanayiyi alana yönelmeye, fakültelerin deneyimlerinden yararlanmaya davet etti. Turhan, Türkiye’nin mühendis, bilim adamı adedinde ve Ar-Ge harcamalarında alacağı çok aşama olduğunu, ama umut vaat ettiğini dillendirdi. Turhan, halka açılmanın şirketlerin kaynaklarını artırdığını vurguladı. İSO 500 ve İSO 1000’de yer alan sanayicileri halka açılmaya daha duyarlı olmaya çağırdı.

Reklam
Reklam

İSO Başkanı Tanıl Küçük de Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyonda arzu edilen yere gelemediğinden şikayet etti. Tanıl Küçük, ”Avrupa İnovasyon Raporu’nda ülkemiz halen son sırada yer almaktadır. Ar-Ge harcamaların Gayri Safi Milli Hâsıla'ya (GSMH) oranı 2023 için yüzde 2 olarak öngörülüyor. Oran şu an yüzde 0,86. Bu da 2023 hedefinin kolay yakalanamayacağının emaresi.” diye konuştu.

Sanayinin kan kaybettiğini savunan Küçük, “Sanayinin GSMH içinde cari fiyatlarla 1998’de payı yüzde 23,9 idi. Bu pay yüzde 16,2’ye geriledi. 2012 üçüncü çeyreğinde de yüzde 14,4’e indi. Bu temel alınmalı, irdelenmelidir.” uyarısında bulundu. Küçük, sanayicinin finansman sorunu bulunduğunu, bu sorunu aşma adına gerekenlerin yapılmasını talep etti.

Kongrenin açılış töreninin ardından Bakan Ergün, İnovasyon Sergisi'ni gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: