Ergün: Yazılım Sektörünü Yukarı Taşımak Için Çalışıyoruz

Devlet, kamu, iş dünyası, medya ve akademisyenleri bir araya getiren ve Türkiye Bilişim Derneği öncülüğünde...

Devlet, kamu, iş dünyası, medya ve akademisyenleri bir araya getiren ve Türkiye Bilişim Derneği öncülüğünde düzenlenen 29’uncu Ulusal Bilişim Kurultayı, ikinci gününde de panel ve oturumlarla devam ediyor. Bugünkü programa katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Bugün yazılım sektörü ekonomide yüzde 1’ler seviyesinde. Bu oranı mutlaka yukarı taşımalıyız ve bunun için yoğun şekilde çalışıyoruz.” dedi.

'Atılım İçin Bilişim' ana teması ile 29’uncusu düzenlenen Ulusal Bilişim Kurultayı, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla gerçekleştirilen TBD Bilişim Hizmet Ödülleri Töreniyle devam etti. Bakan Ergün ödül töreni öncesi yaptığı konuşmada, gelişim için bilişimin önemine değinerek, “Bilişim sektörü her alanda muhteşem yeniliklere sahne oluyor. Bilgi ve iletişim teknolojileri, rekabet şartlarının her an değişebileceği bir alan. İnsanın akıl gücü sonsuz sayılabilecek imkanlar sunuyor. Fırsatlar iyi değerlendirildiğinde gerçekten yapılabileceklerin sınırı yok diyebiliriz. Kamu hizmetleri, örneğin adalet sektöründe UYAP Projesi ve eğitim sektöründe Fatih Projesi de yazılım sektörünü ciddi anlamda etkileyecek projeler. Biz de yatırımlarımızı bu gelişim için planlıyor ve bu dönemi bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün yazılım sektörü ekonomide yüzde 1’ler seviyesinde. Bu oranı mutlaka yukarı taşımalıyız ve bunun için yoğun şekilde çalışıyoruz. Fatih Projesi bize farklı imkânlar sunuyor. Kurultayın da bu konudaki duyarlılığı ve farkındalığı artırmasını ve sektörün kamu projeleri ile işbirliği yapacağı bir dönemin başlangıcı olmasını diliyorum.” değerlendirmelerinde bulundu.

Reklam
Reklam

TBD Bilişim Hizmet ödüllerinde birinciliğe 'Sektörel Yayınevi dalında Pusula Yayıncılık', 'Yenilikçi Uygulama dalında TC Adalet Bakanlığı UYAP Editör', 'Eğitim Sitesi dalında Açık Sınıf Projesi', Mobil Uygulama dalında 'İŞCEP Parakod', Kamu Uygulama Dalında Milli Kütüphane Görme Engellilere Sunulan Konuşan Kitap Hizmeti layık görüldü. Jüri Özel Ödüllerinin sahipleri ise Bilgisayar Mühendisleri Odası, Güven İslamoğlu ve Kariye Müzesi (3D gezi uygulaması) oldu.

“TÜRKİYE BİLİŞİM STRATEJİSİNİ NASIL YÖNETMELİ”

'Atılım İçin Bilişim' buluşmalarının ilki olan 'Türkiye E-Dönüşüm ve Bilişim Stratejisini Nasıl Yönetmeli' oturumu, kamu, akademi ve siyasi temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti. Oturum başkanlığını üstlenen akademisyen Fikret Üçcan gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, bilişim için sektör yapılanmasının önemine değindi. Bilişim sektörü için pek çok kamusal muhatap olduğunu belirten Üçcan, burada yapılacak düzenlemelerin faydalı olacağının altını çizdi.

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız ise konuşmasında bilgi teknolojileri sektörünün, Türkiye’nin ekonomik kalkınması için çok önemli olduğunu belirtti. Kemal Cılız, Atılım İçin Bilişim Raporu’nun da önemine değinerek, karar alıcılara ve sektör temsilcilerine somut bir belge sunmak amacıyla bu raporun hazırlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

“YA DAHA FAZLA MESAİ YA DAHA FAZLA SERMAYE YA DA DAHA VERİMLİ ÇALIŞMA”

Doç Dr. Ümit İzmen ise Türkiye’nin gelecek hedefleri üzerinde durdu. 2023 hedefleri çerçevesinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olabilmek için üç temel yol olduğunu söyleyen İzmen, ya daha fazla mesai ya daha fazla sermaye ya da daha verimli çalışmaya ihtiyaç duyulacağını belirtti. Günümüz dünyasında ekonomiyi ileri teknolojinin sürüklediğinin altını çizen İzmen, Türkiye’nin BİTS harcamalarına ayırdığı payın oldukça düşük olduğunu sözlerine ekledi.

Panelde söz alan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Murteza Balcı toplumların günümüzde mutlaka bilgi toplumu olması gerektiğini ve bilgiyi elinde tutan toplumların dünyaya liderlik edeceğini vurguladı. E-Devlet yüzde 100 geliştirilse dahi kullanacak kitlenin de eğitim durumunu ve bilgi teknolojilerine yaklaşımını göz önüne almak gerektiğini kaydeden Balcı, kamu tarafında gerçekleştirilen bilişim özelindeki çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş de Türkiye’nin bir ayrım noktasında olduğunu söyledi. Deneme yanılma ile sektörün kaybedecek zamanı olmadığını vurgulayan Menteş, ortak akıl ve ortak eylem içinde olunması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılında oyuncu olabilmek için farklılık oluşturması gerektiğini dile getiren Turhan Menteş, bulundukları ekonomik coğrafya içinde kamu projeleri ve teknoloji kullanımında önemli bir konumda yer aldıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: