Ergün'den deprem vergisi iddialarına cevap: Böyle bir kalem yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ana muhalefet partisi CHP tarafından dillendirilen deprem vergisi...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ana muhalefet partisi CHP tarafından dillendirilen deprem vergisi iddialarına karşılık, "Böyle bir kalem yok. Bu konu siyasi arenaya çekip istismar edenler yanlış yapıyor." dedi.
Nihat Ergün, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) bu yıl 4. cüsünü düzenlediği Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’nın (Biltronik) ödül töreninden ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. CHP tarafından ortaya atılan 'deprem vergilerinin AK Parti döneminde kalıcı hale getirildiği' iddiaları ile ilgili olarak Ergün, şunları söyledi:
"Burada vergi 1999 Marmara Depremi'nin ardından konulan Özel İletişim Vergisi'dir. Türkiye'nin bütün vergi gelirleri bütçe içinde kayıtlıdır. Bakın deprem olduğu zaman faaliyetler bütçeden ayrılan ödeneklerle karşılanıyor. Özel İletişim Vergisi toplanmasa dahi biz, depreme kaynak ayırmayacak mıydık? Konuyu siyasi arenaya çekme gayretine girenler, istismar edenler yanlış yapıyor. Burada önemli olan şu, ülke olarak gerekeni yapmamızdır. Biz, afetin yaralarını sarıyoruz, saracağız."

Reklam
Reklam

"OTOMOTİVDE VERGİ ARTIŞI STRATEJİ BELGESİ İLE ÇELİŞMİYOR"
Otomobilde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının Otomotiv Strateji Belgesi' ile çeliştiği yönündeki görüşlere işaret edilmesine karşılık Ergün, şunları kaydetti:
"Ortada bir çelişki yok. Vergi artışı daha çok lüks otomobiller diye sıralayacağımız kategorilerde oldu. Bu cari açığa dair alınan önlemler çerçevesindedir. ÖTV artışı yoluyla lüks otomobil ithalatının önüne geçilmeye çalışılıyor. Tartışılacak olan konu hafif ticari araçlardaki ÖTV artışıdır. Uygulama hafif ticari araç ile otomotiv arasında makasın kapatılmasına dönüktür. Hafif ticari araçlarda yüzde 70 yerli kullanım var, buna mukabil otomobilde yüzde 70 ithalat var. Biz, otomobilde üretim artışını, yeni model ve markaların yatırım yapmasını, yerli marka ve model ortaya koymalarını istiyoruz. ÖTV artışını da onun için uygulamaya koyduk. Ülkemizde yüzde 70 ithal otomobil kullanılıyor. Hafif ticari araçlarda da yüzde 70'i Türkiye'de üretilenler kullanılıyor. ÖTV artışı iyi gözlemlenmeli. Otomobil ile hafif ticari araç arasında haksız rekabeti ortadan kaldıracak etki getirir mi getirmez mi, onu görmeliyiz. Gördükten sonra hafif ticari araçla ilgili ÖTV artışı yeniden ele alınabilir. Otomotiv Strateji Belgesi'ne uygun olmayan vergi artışı görüşü yerinde değildir."
Gazetecilerin "ÖTV'de gözden geçirme ne zaman olacak?" sorusunu ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, "İç piyasayı izleyeceğiz. 3-5 ay gözlemleyip konuyla ilgili bir şeyler yapılabilir." diye cevapladı.
KOBİ'lere yaptığı "Jip yerine iyi yönetici alın." çağrısının aktarılmasına karşılık da Nihat Ergün, "Maalesef işletmelerde kaynakların iyi ve etkin kullanılmadığına tanık oluyoruz. Örneğin işletmeler profesyonel yöneticiler ya da akademik destek almayı gereksiz görürken, jip almayı gerekli görebiliyor. Halbuki jipe vereceği paradan daha azı ile yönetim desteği alsa faaliyetlerinde rekabet avantajı elde eder." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz