Erkan : "120 Milyon Tl'lik Yatırımımız Engellendi"

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, geçen yıl yatırım için ayırdıkları 500 milyon TL bütçenin...

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, geçen yıl yatırım için ayırdıkları 500 milyon TL bütçenin 120 milyon TL'sini yerel yönetimler ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yatırıma dönüştüremediklerini belirtti.

Erkan, Adana HiltonSA Oteli'nde Turkcell Superonline 2012 yılı planlarını paylaştığı toplantı sonrası yatırımların önündeki engelleri anlattı.

Turkcell Superonline olarak son 4 yılda 1.4 milyarlık bir yatırım yaptıklarını ifade eden Erkan, bu yatırımla 30 bin kilometrelik fiberoptik şebeke döşediklerini belirtti.

Reklam
Reklam

Erkan, dünyaya bakıldığında bu şebekelerin döşenmesi için devletlerin teşvik verdiğini kaydederek, "Devletler bu tür yatırımların önünü açıyorlar çünkü geniş bant internet, önümüzdeki dönem en önemli itici gücü olacak" diye konuştu.

Erkan, geçen yıl yatırımlar için ayırdıkları 500 milyon TL'nin 120 milyon TL'sini yatırıma dönüştüremediklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu yatırıma dönüşmemiş 120 milyon aslında bizim yatırımların yüzde 82’si yerli üreticiye, yerli sermayeye katkı sağlıyor. Bizim hizmetlerimizin çoğu ithal değil, ülkemizde var olan malzemeleri kullanıyoruz. Dolayısıyla iş gücüne baktığımız zaman yaklaşık 600 ilave işgücü sağlayacak bir yatırımdı. Bunu yapamamış olmak bizi üzüyor, ama yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz."

"YEREL YÖNETİMLERİN BELİRLİ BİR VİZYONA SAHİP OLMASI GEREKİYOR"

Ülkelerin gayri safi milli hasılalarının geniş bant internete ciddi katkısının olduğunu belirten Erkan, özel sektör olarak Türkiye'ye bu yönde yatırım yaptıklarını anlattı. Erkan, geniş bant internet için 10 şehirde yatırımı yaptıklarını kaydederek şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Bu yatırımın önünün açılması için de çok net olarak yerel yönetimlerin belirli bir vizyona sahip olması gerekiyor. Biz daha çok şehre gitmek istiyoruz. Fakat bu şehirlere gittiğinizde gerek vatandaşların, gerekse yerel yönetimlerin bu konuda çok yapıcı yaklaşımları gerekiyor.

Biz hemen hemen bütün belediyelerle bu konuları konuşuyoruz, bazı belediyeler vizyoner yaklaşıyor, kentin ve vatandaşların hizmetine olan bir kamu görevi olarak görüyorlar. Çünkü fiberoptik çok önemli bir teknoloji ama pahalı bir teknoloji yatırım anlamında. Bu yatırımın vatandaşlara hızlıca gelmesi lazım. İnternet çevirmeli ağlar üzerinden 56 K hızlar vardı. O bile ülkemize 8 sene sonra geldi. Ondan sonra ADSL geldi, o da dünyaya göre ülkemize 5 sene sonra geldi. Ama biz fiber optiği dünyayla aynı zamanda ülkemize getiriyoruz ve geçen yıl yapılan G20 ülkeleri içerisinde Türkiye 2011'de 8'inci sıradaydı, şimdi ise fiberoptik yatırım sayesinde 7'nci sıraya geldi. Dünya ile aynı zamanda bu yatırımı yapmanın faydalarını gösteriyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: