Erkek Arkadaşınız Uzaktayken Depresyon

Erkek arkadaşm uzakta, ben bunun üstesinden gelirken zor zamanlar geçiriyorum.

Soru: 30 yaşındayım ve erkek arkadaşım 4 ila 6 ay için Bosna’da çalışmaya gönüllü oldu. 16 Ağustos’ta buradan ayrıldı
ve ben bunun üstesinden gelirken zor zamanlar geçiriyorum. Depresifim ve zor zaman geçiriyorum. Bütün mesajları ve notları, geleceğimizle ilgili olumlu ve sevgi dolu. Anlıyorum ki, kendime ait bir hayatım ve ilgi alanlarım olmalı, ve aynı zamanda biliyorum ki, mutluluğunuzu başka birinin üzerine kurmak sağlıklı değil. Onu sadece çok seviyor ve çok özlüyorum. Her şey bana onu hatırlatıyor. Depresyonumu kırmak için yapabileceğimi önerdiğiniz şeyler var mı? Evde iyileşme projeleri ile çalışmayı denedim, çeşitli sınıflara kaydoldum, ve arkadaş çevremi genişletmeye çalışıyorum. Fakat ümidimi kaybetmeye başlıyorum.
--Narin
Cevap: Erkek arkadaşınızla ayrılma konusunun üstesinden gelmek için bazı potansiyel faydalı adımları atmış gibi görünüyorsunuz. Sevdiğimiz birilerini onlar özellikle fazlası ile uzak bir seyahat için uzaktayken, özlememiz normal. Fakat belirttiğiniz gibi, mutluluk ve keyif veren aktiviteler için başkalarına bağımlı olmadığımız zaman, eninde sonunda bu bizi zenginleştiriyor – ve daha sağlıklı bir ilişki yaratıyor. Kendi ilgi alanlarınızı ve

Reklam
Reklam

arkadaşlarınızı geliştirmeye çalışıyor olmanızdan memnun oldum. Yapabileceğiniz – ya da depresif hisseden herhangi biri – diğer şeyler, düzenli egzersiz içeren şeyler, tesadüfi zevkler, şımartan etkinlikler, günlük tutma, hobiler etc. olabilir. Erkek arkadaşınıza günden güne hayatınızı anlatacağınız mektuplar da yazabilirsiniz… evde olsa onunla konuşacağınız türde şeyler.

Eğer kendinizi, ayrılık hakkında kötü düşünürken ya da hissederken bulursanız – “bunu asla atlatamayacağım”, ya da “O burada olmadan mutlu olamıyorum” gibi – bu söylemlere daha gerçekçi ve pozitif düşüncelerle – “Onu özlüyorum, fakat birkaç hafta içinde evde olacak” gibi – göğüs germeyi ve meydan okumayı dikkatle düşünün. Aklınızdan çıkarmayın ki, mutsuzluk ve kayıp gibi güçlü duygular bile zamanla azalma eğilimindedir. Acı veren
duygularınızın eninde sonunda geçeceğini kendinize hatırlatmak yardımcı olabilir. Erkek arkadaşınızla ayrılık süreceğinizin de olacağı gibi tabi ki.
Psikiyatrist Peggy Elam