Erkekler eşlerine 'ismi' ile hitap etmiyor

ANKARA (İHA) - Anadolu erkeği, eşine yüz yıllardır farklı isimler ile hitap ediyor. Kimi erkekler eşlerine sultanım, meleğim, hatun, zevcem diye seslenirken kimisi de karınağrısı, kaşık düşmanı, baldırı çıplak, besleme, ömür törpüsü diye sesleniyor.

'Evlilik ve Akrabalık Türleri' ismi ile Ali Rıza Babalan tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Anadolu erkeğinin eşine 'ismi' ile hitap etmediğini ortaya çıktı. Eşlerine tam 104 çeşit benzetme ile hitap eden Anadolu erkeği bazıları eşlerini 'Canyoldaşı' olarak görürken kimileri de 'Gırgır Makinası' olarak görüyor. Araştırmaya göre Anadolu erkeğinin eşlerine hitap şekli şöyle:

Reklam
Reklam

"Akrep Sultan, Avrat, Ayal, Ayran Karıştıran, Babamın Gelini, Bacımın Görümü, Bahtiyar, Baldırı Çıplak, Bayan, Beddan, Besleme, Bizimki, Bizim Köznük, Bizim Paşa, Boğaz Ortağım, Canaşı, Canyoldaşı, Cilceli, Çorbacı, Çoluk, Dahiliye Nazırı, Dendişi, Dilber, Dırdır Makinesi, Eksiketek, Ev Bekçisi, Ev Direği, Ev Sahibi, Ev Uşağı, Ev Yıkan, Familyam, Fedda, Gaynatamın Kızı, Gecco, Geliningil, Gırcır, Goncam, Gözağrısı, Hanım, Haremim, Hatun, Hayat Arkadaşım, Hemşirengil, Horanta, Horhoş, Hoyrat, Höllük Seren, İçağrısı, Kadın, Kadınım, Kalıkağız, Kalitman, Kanayaklı, Karı, Kasadar, Karınağrısı, Kaşık Düşmanı, Kendi Gelen, Kepçe Tutan, Kerona, Kilardan, Kız, Kokoç, Kor Yantırı, Köroğlu, Körtümüş, Kül Döken, Küntyiyen, Leçeyim, Müdür, Malıharap, Meydan, Mikraktan Noksan, Mişmiş, Moruk, Ninnidiyen, Oynadan, Ömür Söken, Ömür Törpüsü, Pülpülüm, Saçı Uzun, Saçı Uzun Aklı Kısa, Sadetim, Şariatan, Şekerim, Şeytanım, Sirkelibaş, Sıfat Düşkünü, Sösüret, Sultanım, Taksim Amiri, Teşim, Tongo, Totoş, Ulaşıklım, Uşakların Anası, Uyanta, Uzun Saçlı, Yavuklum, Yer Meleği, Zavallı, Zenne, Zevcem, Zubunum".

Reklam
Reklam

Erkeklerin eşlerine hitap şeklinin daha da artabileceği ancak tespit edilenlerin 104 olduğu ifade edilen araştırmada kadınların erkeklere hitap şekli ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmadığına dikkat çekildi.