Erkekler Şiddete Kızlar Dedikoduya Başvuruyor

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ‘Okullarda Şiddete Hayır Projesi’ kapsamında hazırlanan kitapçıkta; erkeklerin kızlara göre...

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ‘Okullarda Şiddete Hayır Projesi’ kapsamında hazırlanan kitapçıkta; erkeklerin kızlara göre saldırganlığın daha doğrudan türlerini kullanırken, kızların dolaylı şekilde hareket edip, dedikodu ve hileyi tercih ettiği yorumu yapıldı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Comenius Bölgesel Ortaklıkları tarafından finanse edilen ve Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde hayata geçirilen: ‘Okullarda Şiddete Hayır Projesi’ sona erdi. Proje kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan; ‘Okullardaki Şiddetin Önlenmesine Yönelik Sonucu Gösteren İyi Örnekler Kitapçığı’nda ise çarpıcı ifadelere yer verildi.

Reklam
Reklam

“SADECE ERKEKLER DEĞİL KIZLAR DA SALDIRGAN”

Saldırıda her iki taraf eşitken, şiddet olaylarında ise daha güçlü bir saldırgan ya da kurban olduğu ifade edilirken, saldırganlığın sadece fiziksel bir davranış olmadığını vurgulandı. Kitapçıkta; sadece erkeklerin saldırgan olmadığının altı çizilerek, erkeklerin kızlardan daha sık saldırganlığın daha doğrudan türlerini kullanırken, kızların daha dolaylı şekilde hareket edip, dedikodu ve hileyi tercih ettiği yorumu yapıldı.

“ÖĞRENCİLER SALDIRI KARŞISINDA NE YAPACAĞI BİLMİYOR”

Öğrencilerin çoğu kendilerine karşı saldırgan davranıldığında ne yapacaklarını bilmediği ifade edilirken, böylelikle saldırı ve şiddetin seviyesinin arttığı, kurbanların saldırgan, saldırganların da kurban olabileceği dile getirildi. Zayıf ve aciz olan kimi çocukların, saldırganlıklarını farklı nesnelere yöneltebileceğini belirtilirken, yetişkin kimseye kızan çocuğun köpeğe vurabileceği gibi pencereye de taş atabileceğini ve hatta obez, engelli, zeka seviyesi düşük çocuklara da saldırabileceği uyarısı yapıldı.

Reklam
Reklam

İŞTE SALDIRGAN DAVRANIŞLARIN KAYNAĞI

Saldırgan davranışların kaynağının da ortaya konulduğu kitapçıkta bu nedenler şöyle sıralandı; sinirlerini bir başkasından çıkarmak, bazı önemli avantajlar elde etmek, güç ve kuvvet göstermek, dikkat çekmek, korkuyu gizlemek ve savunma.” İnsanların neden saldırganca davrandığı sorusunun da irdelendiği çalışmada; ‘Bu ihtiyaçlarını gidermede neden farklı yolları kullanmazlar?’ sorusuna da şu yanıt veriliyor; “Kolaydır. Amaçlarına ulaşmanın başka yollarını bilmezler. Bu tip örneklerle karşılaşmışlardır. Başkaları buna müsaade eder. Bu yöne eğilimleri vardır.”

“ŞİDDET OLAYLARINDA CEZA GEREKLİ OLMAYABİLİR”

Okuldaki şiddetin önüne geçilebilmesi adına; öğrencilerin saldırgan davranışlarının temelinde hangi ihtiyaçların yattığının tanımlanmaya çalışılması önerisinin yanı sıra öğrencilerin amaçlarına ulaşmadaki diğer yolların onlara gösterilmesi, saldırganlığın olumsuz sonuçlarının ortaya konulması önerildi. Şiddet olaylarında cezanın gerekli olmadığı dile getirilirken, şu yoruma yer verildi; “Verilen zararın sorumluluğunu almaya zorlayın. Eğer ceza gerekliyse o zaman makul bir ceza seçin. Saldırganın özgür dilemesini ya da verdiği zararı karşılamasını sağlayın. Belki saldırgana tercihen toplum yararına olan faydalı bir şeyler yaptırılabilir.”

Reklam
Reklam

“ŞİDDET VE ÖFKENİN OLDUĞU BİR ORTAMDA VERİMLİ EĞİTİM OLMAZ”

Okulda şiddeti azaltma konusunda en büyük sorumluluğun anne ve baba ile birlikte eğitimci de olduğunu ifade edilirken, bugün öfke ve saldırganlıkları kontrol edilemeyen çocuk ve gençlerin gelecekte şiddet ve suç kaynağı olarak ortaya çıkabileceği uyarısı yapıldı. Kitapçıkta; “Şiddet ve öfkenin hakim olduğu bir ortamda verimli bir eğitim-öğretim yapılamadığı gibi bu ortamda yetişen gençler de sağlıklı düşünemez ve davranamazlar” denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: