Erkekten hemşire olur mu?

AYDIN (İHA) - Erkeklerin de hemşire olmasını sağlayan kanun tasarısının TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilmesinin ardından sözlüklerde "kız kardeş, bacı ve bayan sağlık çalışanı" olarak geçen hemşireliğin kelime manasının değişmesi bekleniyor.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan hemşireler, erkeklerin de hemşire olmasına imkan tanıyan yeni yasayı olumlu bulduklarını, eğitimini alan herkesin hemşire olabileceğini belirtti. Konuyu değerlendiren ADÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhemşiresi Gülsün Pekçetin, eğitimini alan herkesin hemşirelik mesleğini icra edebileceğini belirterek, yasa teklifini desteklediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Sağlık sektöründe cinsiyet ayrımı yapılmaması gerektiğini ifade eden Pekçetin, "Bu yasanın değişmesi için daha önceleri önerge veren milletvekilleri oldu. 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 1. maddesinde 25 yaşını doldurmuş kadın ibaresi yer aldığı için 1999 yılından itibaren hemşirelik eğitimi alan ve mezun olan erkeklerin bu mesleği yapmakta sıkıntıları var. Bu sebeple yasal yolara başvurup mesleklerini yerine getirmek isteyen erkek hemşireler olduğunu basından takip ediyorduk. Hemşirelik bu zamana kadar bayan mesleği olarak görülüp uygulanmış. Bu mesleğin bayan mesleği olarak sınırlandırılmaması gerektiğini savunuyoruz. Erkekler de bu mesleği icra edebilmelidirler. Örneğin polislik mesleğine daha önceleri sadece erkekler alınırken, bugün bayanlar da bu mesleği yapmaktadırlar. Hemşirelik de sadece bayan mesleği olarak kalmamalı, bu kutsal mesleği bayan ve erkek olarak yürütebilmeliyiz. Bu güne kadar sürekli bayanlar erkek mesleğine el attı. İlk defa erkekler bayan mesleğine el atınca, konu sanırım bazıları tarafından yadırganacak. Ancak en kısa sürede herkesin erkek hemşirelere alışacağına inanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

30 yıl öncesine kadar bayan hekim sayısının yok denecek kadar az olduğunu ve kendisi hekim olduğunda yıllarca bayan olmasına rağmen hasta ve hasta yakınları tarafından 'doktor bey' diye hitap edildiğini belirten ADÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Okyar ise, erkek hemşirelere de kısa zamanda alışılacağına inandığını söyledi. Doç. Dr. Okyar, önceki yıllarda hemşire unvanıyla olmasa da hemşire vazifesi yapan erkek sağlık görevlileriyle çalıştığını ve erkek hemşirelerin hastanelerde joker vazifesi üstleneceğine inandığını belirterek, konuyla ilgili kanun teklifini olumlu bulduklarını söyledi.
Tıp Fakültesi'nde yatan hastaların bir kısmı erkek hemşireye sıcak bakarken, özellikle bayan hastalar erkeklerin hemşirelik yapmasına sıcak bakmadıklarını söylediler.

2 Mart 1954 yılında 8647 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğü giren 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu'nun 1. maddesine göre, "Ortaokulu bitirmiş olup 25 yaşından yukarı bulunmayan kadınlardan hükümetçe açılmış veya tanınmış bir (Ebe-Laborant Hemşire) okulunda 3 sene tahsil görüp Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaleti'nce teşkil olunan jüri huzurunda meslek imtihanı vererek aldığı diplomayı, usulüne göre Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaleti'ne tescil ettirenlerle 3. maddenin 2. fıkrasında yazılı olanlara (Hemşire) unvanı verilir.

Reklam
Reklam

Bu kanunun yürürlüğe girmesinden evvel usulüne göre hemşirelik sınıfına alınmış olanlar, sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam ederler" ibaresi yer alıyordu. Hemşirelik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifine göre, üniversitelerin hemşirelikle ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksekokullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığı'nca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurtdışında hemşirelikle ilgili devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları bakanlıkça tescil edilenler hemşire olabilecek. Teklifle, hemşire olabilmek için kadın olma şartı kaldırılıyor.