Erken Başlayan Sıcaklar Meyve Ve Sebze Fiyatlarına Taban Yaptırdı

Nisan ayının sıcak geçmesi sera üretiminde rekolteyi arttırdı. Sektörde yaşanan sıkıntılar ve yeni ihracat kapıları...

Nisan ayının sıcak geçmesi sera üretiminde rekolteyi arttırdı. Sektörde yaşanan sıkıntılar ve yeni ihracat kapıları bulunamaması sebze üreticisini zor durumda bıraktı. Çiftçi bazı tarım bölgelerinde ürün bolluğu nedeniyle tabela fiyatının altında mal satıyor. Sektör temsilcileri ise sıkıntının aşılması için sera yapımının asgariye çekilmesi ve yeni pazarların bulunmasını istiyor.
Yaza bir hafta kala havalar iyice ısındı. Bastıran sıcakların da etkisiyle seralarda ürün rekoltesi yükseldi. Mahsülün artması sebze ve meyve fiyatlarını düşürdü. Fiyatların düşmesi tüketiciyi sevindirdi. Pazar ihtiyaçını karşılayan tüketici bir ay öncesine göre filesini yarı fiyata dolduruyor. Yazın gelişi, yayladaki ürünlerinde piyasaya girmesi ile fiyatların iyice düşeceği belirtiliyor.
Meyve ve sebze fiyatları hızlı düşüşünü sürdürüyor. Mayıs ayına 2.3 ile 2,5 lira arasında bir fiyatla giren domates 20 gün içerisinde hızlı bir düşüş göstererek 40 ile 50 kuruş seviyelerini gördü. Sivri biber de 10 kuruşluk bir düşüş sergileyerek 50 kuruştan alıcı buldu. Dolmalık ve kırmızı biber de ise keskin düşüş yaşandı. 1,2 lira ile Mayıs ayına giren dolma biber 70 kuruşa düştü. Kırmızı biber (kaypa) ise 4,5 liradan 1,2 liraya geriledi. Kumluca Toptancı halinde 75 kuruştan alıcı bulan salatalık da yarı yarıya fiyat kaybına uğradı.
Antalya’nın Finike ilçesinde 24 yıldır pazarcılık yapan Ahmet Coşanoğlu, yayla ürünlerinin de devreye girmesiyle birlikte sebze fiyatlarının daha da düşebileceğini söyledi. Coşanoğlu’na göre eğer sahil bölgelerdeki ürünler bittikten sonra yayla devreye girerse fiyatların düşük değil, yüksek seviyede olacak. Coşanoğlu, yayla üretiminin sera mahsülüne göre daha kaliteli ve lezzetli olduğunu belirtti. Pazar filesinin yarı yarıya ucuzladığını dile getiren Coşanoğlu, “Vatandaş, pazar filesini bir ay önce 50 liraya dolduruyorsa b gün 25 liraya rahatlıkla ihtiyaçlarını karşılayabilir. Yani tüketici yüzde 50 karlı.” dedi.
Semt pazarlarında sebzeden çok meyveye ciddi bir rağbet gösterildiğini ifade eden kıdemli pazarcı, sebzeye göre ise meyvenin ucuz olmadığını, buna rağmen mevsimlik meyvelere yoğun ilgi gösterildiğini belirtti. Sebze ile meyveyi ayırmak gerektiğini dile getiren Coşanoğlu, “Sebze yarı yarıya ucuzladı. Ancak meyve pahalı. Erik çıktı, 4 lira. Kiraz ve şeftali de 4 liradan satılıyor. Pazarda muz ise hiç değişmedi, 3,5 liraya alıcı buluyor. Karpuz da kilosu 1,5 liradan satılıyor.” diye belirtti.
Özel bir temizlik şirketinden geçen yıl emekli olan Turgut Kaya da her hafta olmasa da düzenli pazar alışverişi yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Kaya, “Biz emekli insanlarız, bütçemiz de belli. Onun için bazen pazara çıkmadığımız da oluyor. Ama şu an sebze bollaştı fiyatlar da düşük. 3 kişilik bir aileyiz. 25-30 liraya pazar filemizi dolduruyoruz. Pahalı meyvelerden ziyade fiyatı daha uygun elma, armut gibi meyveleri tercih ediyoruz.” dedi.
Sebze fiyatlarının çok düştüğünü belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, “Finike bölgesinde domates, patlıcan, salatalık, kabak nadiren de olsa kavun ekilir. Yazlık dediğimiz sera ürünlerinin toplanmasına başlandı. Çiftçi yazlıkta zararına kesiyor. İhracat olmayınca para kazanılamıyor. Fiyatlar çok düşük. Domates dün itibariyle halde 40-60 kuruş arasındaydı. Bir ton domates kestik, fide parasını bile çiftçi kazanamıyor.” diye dert yandı.
Meyve de ise Valensiya portakalının depolara kaldırıldığını ifade eden Oda Başkanı, Serik’ten portakal gelmeye devam ettiğini söyledi. Sarıçobanoğlu şöyle devam etti: “Portakallar yazın temmuz, ağustos aylarında satılmak üzere depoya kaldırılıyor. Eylül’e kadar bunların satışı sürer.”

Reklam
Reklam

İPİN UCU KAÇTI SERA YAPIMINA MÜDAHALE EDİLSİN

Demre halinde sebze fiyatları taban yaptı. Nisan ayının sıcak geçmesi rekolteyi etkiledi. Ürünün bolluğu ihracata mal gönderememe çiftçiyi üzdü. Domates ve biberin çokça üretildiği tarım bölgesinde havalar sert ve ihracatın yoğun olduğu dönemlerde para kazandıklarını belirten Demre Toptancı Hali Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Fahri Duran’a göre; fiyatların bu denli aşağı düşmesinin nedeni geçen yıl bazı firmaların Rusya ile yaşadığı sıkıntıları çözememesi ve çeşitli nedenlerle ihracata yeterince mal gönderilememesine bağlı. Duran, “Yıl içinde ticareti bırakan arkadaşlar da oldu. Kaygı ve dedikodulardan dolayı mal vermeme de oldu. Bir boşluk yaşandı. Şimdi ürün çok ama fiyatlar çok düşük. Kokteyl domates 25-40 kuruş arasında alıcı buluyor. Çarliston ve salatalık 20 kuruş. Sivri biber 40 kuruş. Tabela fiyatıyla pratikte satılan fiyat aynı değil. Kışın fazla yazın düşük olur.” dedi.
“Yüksek üretim var. İç Anadolu, Batı Anadolu ve Güneydoğu Anadolu herkes organik tarım yapıyor. Kontrolden çıkmış bir durum var. Çiftçiyi enkaz altında bırakıyor. Yetkililer müdahale edip sera üretimini asgariyeye indirmesi lazım.” diyerek yetkililerden yardım isteyen Dernek Başkanı Fahri Duran, “6 sene önce 10 kişi yapıyorsa şimdi Demre’nin 4’te biri büyüklüğünde seralar var. Bankalar kredi veriyor. Çok kolay 700-800 dönümü kapatıyorlar.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: