Erken Çocukluk Bakımı Ve Okul Öncesi Eğitime Yapılan Yatırımların 719 Bin Yeni Iş Yaratabilir

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet

İSTANBUL Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” konulu araştırma raporunda, erken çocukluk bakımı ve okul öncesi eğitime yapılan yatırımların 719 bin yeni iş yaratabileceği belirtiliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” konulu araştırma raporunun tanıtıldığı toplantı İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.
İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü işbirliği, ILO Türkiye Ofisi, UNDP Türkiye Ofisi, UNDP Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, ve Aydın Doğan Vakfı desteği ile gerçekleştirilen toplantının açılışına; İTÜ Bilim Mühendis ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi AKADEMİK DESTEK SAĞLAMAYI HEDEFLEMEKTE
Programın açılış konuşmasını yapan İTÜ Bilim Mühendis ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi KIZLARIMIZIN NİTELİKLİ BİR EĞİTİM ALMALARININ ÖNEMİNE İNANMAKTAYIZ
Aydın Doğan Vakfı 33 KIZ YURDU 10 BİN ÖĞRENCİYE BURS İMKANI

Reklam
Reklam

Fetvacı, “Zihniyet değişimi sağlanmadan cinsiyet eşitliğinin de sağlanamayacağı inancıyla özellikle kız çocuklarının güçlenmesi vakfımızca büyük önem taşımaktadır. ‘Aile içi şiddet’ ve ‘Haklı kadın platformu’ gibi grubumuzun çok çeşitli yine bu alanda çalışmaları olduğunu hepinizin bildiğini tahmin ediyorum. Bizim yürüttüğümüz önemli projelerden biri bugünlerde ‘Yurtta yaşam modeli’ adını verdiğimiz ‘Baba Beni Okula Gönder’ seferberliğinin devamı niteliğindedir. ‘Baba Beni Okula Gönder’ 10 yıl önce Doğan Gazetecilik ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte başlatıldığından bu yana 33 kız öğrenci yurdu yapılmış, 10 bin öğrenciye burs imkanları sağlanmış, ilkokullar yapılmış çok büyük aşamalar kaydedilmiştir. Bu seferberlik kapsamında da tabi Milli Eğitim Bakanlığı ile de yakın çalışmalar yürütülmüştür. Kız çocuklarının yurtta geçirdikleri zamanı şimdi biz mümkün olduğunca verimli kullanmaları için çalışmalara başladık. Analitik düşünebilen, üretken, meslek sahibi, özgüvenli, sağlıklı gençler olarak yetişebilmeleri için çeşitli çalışmalar yapıyoruz” dedi.
8 EKİM’DE KONFERANS DÜZENLİYORUZ

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleriyle birlikte bir ihtiyaç analizi çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Fetvacı, “Bu araştırmanın sonuçları doğrultusunda bir model oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kız çocuklarının yaşamla ilgili bilgilerini arttırmak, çeşitlendirmek, geleceğe ilişkin hayallerine katkıda bulunmak, yaşam kalitelerini iyileştirmek gibi hedefleri olan modelimiz öğrencilerin yurtta geçirdikleri zamanı etkin kullanarak bu hedeflere ulaşmayı amaçlamakta. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak ilan edilen 11 Ekim’de kız çocuklarının karşılaştıkları engellerin ortadan kalkması güçlendirilmesi ve insan haklarından eksiksiz yararlanmasını sağlamak konularına dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenledik. UNICEF, UNFPA VE UN WOMEN ile Aydın Doğan Vakfı olarak birlikte ‘Güçlü Kız Çocukları, Güçlü Bir Gelecek: Eğitimde Fırsat Eşitliğinin Sağlanması ve Yaşam Becerilerinin geliştirilmesi’ temasıyla 8 Ekim tarihinde bir konferans düzenliyoruz” dedi.
BU YIL MÜHENDİSLİK VE HUKUK ALANINDA EĞİTİM ALACAK KIZLARIMIZI DESTEKLEMEYE KARAR VERDİK

Reklam
Reklam

Önümüzdeki yıl Birleşmiş Milletler KADIN TAKSİ ŞÖFÖRÜNÜ ANLATTI

Konuşmasına arkadaşıyla sabah havalimanında bindikleri taksi şöförünün kadın olmasından bahsederek başlayan ILO Türkiye Ofisi Direktör Vekili, Program ve İdari İşler Sorumlusu Özge Berber Ağtaş, “Beni gerçekten çok sarstı onu söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum. Gerçekten çok alışık olmadığımız bir durum. Kadınlar daha çok belirli sektörlerde yoğunlaşıyorlar, istihdam edilebildikleri zaman tabii ki. Bir taksi şoförü genç bir kadınla karşılaştığımız zaman tabii ki uykumuz açıldı. Sonra hikâyesini anlatmasını istedik. Tabii ki Hilal hanım da hayatı çok zor dönemeçlerden geçmiş bir kadın. Bugün havalimanında bin belki iki bin taksi şoförünün çalıştığı bir yerde tek bir kadın taksi şoförü olarak hayatını sürdüren birisi. Dolayısıyla aslında bu raporun ortaya çıkardığı sonuçlar sonra gündelik hayatta karşılaştığımız o kadın deneyimleri bize hem daha yapılacak çok işimiz olduğunu gösteriyor. Ama öte yandan de umut veriyor. Bu araştırmanın bu anlamda daha da önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
KADINLARIN EMEK PİYASASINA KATILMASI ÇOK ÖNEMLİ

Reklam
Reklam

UNDP Avrupa ve BDT İstanbul Bölge Ofisi Direktörü Rastislav Vrbensky ise İTÜ’de bir yıl önce de çalışmalar yaptıklarını bahsederek, “Oturup çeşitli düşünceler geliştirmiştik İstanbul Teknik Üniversitesi’yle beraber. Kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi son derece kilit bir önem taşımaktadır. Aynı zamanda kadınlar eşit haklara kavuşturulması anlamında önemlidir. Hem sosyal hem de kültürel bariyerlerin bu anlamda kaldırılması gerekmektedir. Türkiye’de kadınların emek piyasasına katılması çok önemli bildiğiniz gibi kadınlar her ne kadar çalışmaya başlasalar dahi evlilik ve çocukların dünyaya gelmesiyle bu alandan çıkmaktadırlar. Dolayısıyla burada sadece kadınlar için değil aynı zamanda erkekler için de daha esnek çalışma imkanlarının yaratılması önemlidir. Bu rapor ilginç bulgulara ışık tutuyor. Türkiye’deki sosyal bakım hizmetlerinin önemine ve bunların kalitesine ışık tutuyor” dedi.
BU KANUNUN, MEVZUATIN PROBLEMİ DEĞİLDİR

Araştırma konusunun son derece önemli olduğuna dikkat çeken UN Women Avrupa ve Orta Asya Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir ise “Özellikle sosyal bakım hizmetleri bakımından sadece çalışan anne ve kadınlar açısından değil aynı zamanda devlet bütçesi için de önemli. Burada bizim olma noktamız bütün bu hizmetlerin hem ailelere hem de topluma katkıda bulanacağıdır. Bunlar açısından da önemlidir. Bütün bu faktörler bizim bu araştırmalara nasıl yaklaşmamız gerektiğini göstermektedir. Biz 24 ülkede bu tür çalışmalar yürütmekteyiz. Bizim amacımız cinsiyete dayalı eşitliği sağlamak ve kadınları güçlendirmektir. Bu çok basit gibi geliyor. Son derece çetin ve önemli bir görevdir. Bu kanunun, mevzuatın vs problemi değildir aynı zamanda başka toplumsal bariyerlerin de ortadan kaldırılması gerekmektedir ve böylece kadınlar toplumda eşit haklara kavuşabileceklerdir” dedi.
ERKEN ÇOCUKLUK BAKIMI VE OKUL ÖNCESİ EĞİTİME YAPILAN YATIRIMLAR 719 BİN YENİ İŞ YARATABİLİR
Açılış konuşmalarının ardından İTÜ Bilim Mühendis ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: