Erken Dökülen Dişler Çocuk Gelişimini Etkiliyor

Çürüme nedeniyle erken dökülen süt dişleri, çocukların gelişimini etkiliyor. Aileleri uyaran diş hekimi Ceylan Alioğlu...

Çürüme nedeniyle erken dökülen süt dişleri, çocukların gelişimini etkiliyor. Aileleri uyaran diş hekimi Ceylan Alioğlu Uludağ, çocukların tıpkı yetişkinler gibi 6 ayda bir kontrole gitmesi gerektiğini söylüyor.

Süt dişlerinin çürük nedeniyle zamanından önce kaybedilmesi, çocuklarda büyüme ve gelişim sürecinde önemli problemlere yol açıyor. İstanbul Ortodonti Merkezi'nden diş hekimi Ceylan Alioğlu Uludağ, çocukların pediyodik kontrollerinin tıpkı yetişkinler gibi 6 ayda bir yapılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının dengeli olmasının önemini vurgulayan Uludağ, "Sık gördüğümüz diş çürüklerinin başlıca nedeni, şeker ve nişastadan zengin yiyeceklerin bolca tüketilmesidir. Elbette ki, çocukları günlük besin ihtiyaçlarından biri olan şekerli ve nişastalı besinlerden tamamen uzaklaştırmak imkansız. Önemli olan bu besinlerin sık aralıklarla tüketilmesinden kaçınmak, mümkün olduğunca ana öğünlerle birlikte tüketilmesini sağlamak ve çocuklara fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır" dedi.

Diş hekimi Uludağ, gece uykudan önce bebeklere biberonla süt verilmemesi konusunda da aileleri uyararak, "Bu tip alışkanlığı olan çocuklarda biberon çürükleri adı verdiğimiz çürüklerin oluşmaması ve çürük yapıcı besinleri arındırmak açısından yatmadan önce diş fırçalamak veya en azından bir bardak su içirilmesi oldukça önemlidir. Daimi dişlere oranla daha çok organik madde içeren süt dişleri, daha kolay ve hızlı çürür. Süt dişlerine kısa süre içinde değişecek diş gözüyle bakan aileler, çocuklarının geleceklerini de tehlikeye atıyor. Süt dişlerinin çürük nedeniyle zamanından önce kaybedilmesi ile çocukta büyüme ve gelişim sürecinde önemli problemler ortaya çıkar. Süt dişlerinin erken kaybı ile daimi dişlerin sürme zamanlarında gecikmeye hatta sürememelerine neden olur. Daimi dişlerde meydana gelebilecek bu sorunlar, büyüme ve gelişim sürecinde çene yapısında bozukluklara ve dişlerde çapraşıklığa da yol açar. Bu yüzden süt dişleri önemsenmeli ve alttan yeni dişler gelene kadar ağızda sağlıklı bir biçimde kalmaları için çaba harcanmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ailelerin çocuklarına diş fırçalama alışkanlığı kazandırması gerektiğine dikkat çeken Uludağ, "Çocuklar da yetişkinler gibi 6 ayda bir periyodik kontrolden geçmeli. Bu kontrollerde dişlerin sürme zamanları, fırçalama alışkanlıkları, çenelerin gelişimi ve kapanışı ve yapılan parmak emme, kalem ısırma, dudak ısırma, tırnak yeme gibi yanlış alışkanlıklar incelenmelidir. Bu tip alışkanlıkları olan çocukların aynı zamanda bir ortodontist tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında diş hekimi veya pedodontist (çocuk diş hekimi), yapılacak 6 aylık rutin kontrollerde gerekli koruyucu uygulamalar hakkında da aileleri bilgilendirecektir. Koruyucu uygulamalar arasına; fissür örtücüler (daimi dişilere koruyucu dolgular), flour uygulamaları, yer tutucular ve bazı alışkanlık kırıcı aparey yapımları girmektedir" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz