VAN (İHA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, 12 yaşındaki Fatma Özcan'ın kuş gribinden hayatını kaybetmesinin ardından bir açıklama yaptı.
YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi önünde basın mensuplarına Fatma Özcan'ın kuş gribinden ölümüne ilişkin bir açıklama yapan Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin, "Hastanemize başvuran hastalardan birini daha kaybettik. Koçyiğit ailesinden sonra Özcan ailesinden de Fatma Özcan, saat 13.50 itibariyle hayatını kaybetti. Bu 4 vakanın ortak özelliği, ilk andan itibaren sağlık merkezlerine başvurmamış olmaları. Tedaviyi zamanında almamış olmaları. Koçyiğit ailesi 10 sonra Özcan ailesi 5 gün sonra sağlık merkezlerine başvurarak o andan itibaren tedavileri alabilmişlerdir. Bunların dışında da kesinleşmiş kuş gribi vakaları var. Ancak bunlar zamanında başvurduklarından bir kısmı taburcu edildi. Kuş grinden den korkmaktan çok ihmalden korkmamız gerekir. En küçük bir soğuk algınlığında bile, insanların en yakın sağlık merkezlerine başvurmaları gerekiyor. Bu aşamada belirteceğimiz ana nokta bu" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nden, günlerdir hastanede ve çevrede bilgi desteği aldıklarını belirten Avni Şahin, bazı konularda yetkilileri ikna edemediklerini vurguladı. Şahin, "Bölgede referans bir sağlık ünitesi kurmak istiyoruz. Laboratuarı olan, bu tür hastalara anında müdahale edebilecek bir ünite. Laboratuar için Ankara ve İstanbul'a numune göndermek zorunda kalmayacağız. Bir merkez kurulması konusunda ikna çabalarımız sürüyor. Ancak henüz Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden bu konuda olumlu yanıt alamadık. Sadece bilgi aldık. 1 yıl ya da 6 ay sonra kurulacak laboratuarın bizim için hiç bir önemi yok. Medyanın desteğiyle bunları da aşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
Diğer hastaların sağlık durumları hakkında da bilgi veren Şahin, "Durumu kritik kabul edilen hasta yok. Yoğun bakımda hiç hasta kalmadı. Hastanede ise 33 kişi var. Yatarak normal tedavileri sürüyor. Oksijen desteği almıyor, solunum cihazına bağlı değiller. Dünden beri solunum desteği olan sadece Fatma Özcan vardı, onu da kaybettik. Pozitif çıkan 8 hasta diye biliyorum, ama bu bilgi sağlıklı değil. Bunu Ankara'nın merkezinden öğrenebilirsiniz. 77 hastaya kanatlı hayvanlarla birebir temasları olduğu için koruyucu tedavi yöntemi uyguladık. Dünyada kuş gribi konusunda çok deneyim yok. Bizim vakaların 4'ü de 5 ila 10 gün arasında gecikmiş durumda. Erken gelenlerde kaybettiğimiz vaka yok. Fatma hastalanmadan 5 gün önce tavukları hastalanıyor. Aile, tavuğu kesip yiyor. 5 gün sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Bunlar, öksürük, ateş, kırgınlık, boğaz ağrısı, burun akıntısı. Sağlık merkezine başvurmuyorlar. Doğu Beyazıt Devlet Hastanesi'nde 1 gece gözlem altına alınıyor. Ertesi gün bize gönderiliyor. İlave olarak ağzında ve diş etlerinde kanamalar vardı. Aynı gün tedavi altına alındı. Hemen yatışını verdik, fakat bugün kaybettik" değerlendirmesini yaptı.