"Erken seçim akıl işi değil"

LEFKOŞA (İHA) - Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmamakta kararlı olduğunu vurguladı. Denktaş, siyasi partilere de, "Kendinizi yenileyin" çağrısı yaptı.

"Bu aşamada erken seçim akıl işi değil" diyen Denktaş, artık politikaların eskisi gibi yürütülmemesi, daha ciddi, sorun çözen ve ülkenin önünü açacak politikalar yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, "Tanınma konusunda, korkmadan, ürkmeden ısrarlı olmalıyız. Tanınmadan masaya oturulmamalı" diyerek, bundan sonraki Kıbrıs görüşmelerini hükümetin yürüteceğini yineledi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Denktaş, Bayrak Televizyonu'nda dün akşam yayımlanan AKİS programında yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston'un Kıbrıs konusundaki açıklamalarına işaret ederek, Weston'un Kıbrıs Türk tarafının referandumda ortaya koyduğu iradeyi yanlış değerlendirdiğini söyledi.

Weston'un, "Kıbrıs Türkleri'nin ayrı devlet ve tanınma istemediğini" iddia ettiğini belirten Denktaş, bunun böyle olmadığını doğru şekilde dünyaya anlatmaları gerektiğini söyledi.

Referandumun sonucunun doğru okunmasını isteyen Denktaş, Kıbrıs'ta iki tarafa self-determinasyon hakkı verildiğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Kıbrıs raporunu yazarken dikkatli olması ve Rumlar'ın "Hayır" dediğini göz önünde bulundurmasını isteyen Denktaş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin, Güvenlik Konseyi'nden Kıbrıs'ı yeniden birleştirme mandasını değiştirmesini istemesi gerektiğini ifade etti. Denktaş, Annan'dan, "Eski mandayla bu işin yürümeyeceğini" Güvenlik Konseyi'ne yazmasını da istedi.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine, halka kırgın olmadığını dile getiren Denktaş, "Ama bence, referandumda ortaya konulan iradeyle birlikte pazarlık gücümüzü azalttık" dedi.

Cumhurbaşkanı Denktaş, geçen Mart ayında İsviçre'de yapılan ve Annan Planı'na son şeklinin verildiği Kıbrıs görüşmelerine Başbakan Mehmet Ali Talat ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ı gönderdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.

Denktaş, "Çok doğru bir şey yaptım. Makamlar yerli yerine oturdu. Bu noktada önemli olan Başbakan Mehmet Ali Talat'ın ve Dışişleri Bakanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş'ın makamlarının hakkını vermek suretiyle dış temaslarını yapmalarıdır. Hükümetin yaptığı temaslardan çok memnunum" diye konuştu.

"Bundan sonra görüşme yapılacaksa görüşmelere hükümetin gideceğini" bildiren Cumhurbaşkanı Denktaş, "Tabii Rum Yönetimi Başkanı Papadopulos kabul edecekse" ifadesini kullandı.

Gerekmesi halinde görüşme sürecine katkı koyabileceğini ifade eden Denktaş, görüşmelere, gidecekse hükümetin, "KKTC hükümeti" Talat'ın da "KKTC Başbakanı" olarak gideceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Thomas Weston'un, "Talat yeni liderdir" yönündeki sözlerinin "bir oyun" olduğunu ifade eden Denktaş, bu oyuna dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, "Önemli olan, kendinizi KKTC Başbakanı olarak kabul ettirmenizdir. Lider oyununa gelmeyelim" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nden tarih alması için, Aralık ayına doğru, Kıbrıs konusunda daha çok taviz versin diye çok büyük baskı altında kalabileceği endişesini taşıdığını belirterek, "Umarım gerekli direnci gösterip doğru sonuçlar alacaktır" dedi.

"Türk hükümetine küsmek lüksüm yoktur" diyen Denktaş, Türk hükümet yetkilileriyle temaslarının devam ettiğini kaydetti.
Aralık ayının "Türk dış politikası için bir deney noktası" olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Denktaş, bu deney noktasından başarılı çıkılmazsa, Türkiye'nin çok daha başka şeyler kaybedebileceğini ifade etti.

Gelinen aşamada, iç politikada her kafadan bir ses çıkmasının yanlış olduğunu vurgulayan Denktaş, ortak bir ses çıkarılması ve kararlılığın dünyaya gösterilmesi çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Bu aşamada erken seçimin "akıl işi olmadığını" söyleyen Denktaş, "Ancak herkes için geçerli. Yenilenmek lazım. Partiler kendi kendini yenilesin. Ben aday olmayacağım. Bu konuda kararlıyım ve kati kararımı verdim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Denktaş, Başbakan Talat'ın dış politikadaki tutumundan memnun olduğunu belirtti.

Denktaş, barış sürecini 7 kez Rumlar'ın, 1 kez de Lahey'de Türk tarafının reddettiğini sözlerine ekledi.