'Er'lere aile planlaması eğitimi verilecek

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri işbirliği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun teknik desteği ile, askeri birlikteki er'lere "Temel Üreme Sağlığı ve Aile Planlaması eğitimi" verilecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırlanan, "Er Eğitim Programı" çerçevesinde, silahlı kuvvetler bünyesinde 2 bin 300 görevli sağlık personelini iletişim ve danışmanlık becerileri konusunda eğittiklerini belirterek, "Türkiye genelinde bütün birliklerdeki er'lere terhis olmadan temel üreme sağlığı bilgilerini vermiş olmayı amaçlıyoruz" dedi. "Er Eğitim Programı" ile kapsamında üreme sağlığı eğitimi rehberi hazırladıklarını anlatan Bakan Akdağ, "Bu program ile yılda en az 400 bin genç erkek, 'Güvenli Annelik', 'Aile Planlaması' ve 'Cinsel Yolla Bulaşan hastalıklar' konusunda eğitilmiş olacak. Erkeklerin de üreme sağlığı konusunda sorumluluk almaları temin edilecektir" diye konuştu. Bu arada Akdağ, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Sağlık Bakanlığı işirliği ile Türkiye'de, "Uluslararası Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi" kurulduğunu belirterek, merkez sayesinde Türkiye'nin üreme sağlığı ve bilgi-eğitim-iletişim konusundaki bilgi ve birikimlerini, Orta Asya, Kafkasya, Ortadoğu ve Balkanlardaki ülkelerin temsilcilerine aktaracağını kaydetti. Akdağ, "Uluslararası Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi"nde 250'in üzerinde katılımcıya eğitim verdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Akdağ, ailelere ana ve çocuk sağlığı hizmetlernden yararlanmaları karşılığında nakit para desteğinde bulunulmasını sağlayan bir projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak, "Anne ölümlerinin 2015 yılına kadar yüzbinde 10'lara indirilmesi hedefine ulaşmak amacı ile 'Güvenli Annelik' kavramını esas alarak hizmetleri herkese ulaştırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Sağlıklı nüfus hedefine ulaşmada, adolesan evresi ve gençlerin cinsel sağlık konusundaki bilgi ihtiyaçlarının karşılamak zorunda olduklarını vurgulayan Bakan Akdağ, şunları söyledi: "Bu yaş grbunun üreme sağlığı hizmetlerinden yararlanmaları için danışmanlık merkezleri kuracağız. İlave olarak bu konuda ihtiyaç duyulan sağlık personelinin yetiştirilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Bu amaçla büyük illerimizde bakanlığa bağlı 16 Gençlik Danışma Merkezi kurduk. Ayrıca bu yıl her eğitim hastansinde bir adolesan polikliniği açmayı planlıyoruz".