Ermeni bakana göre Türk-Ermeni ilişkilerinin önü açık

LONDRA (İHA) - Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin önünde hiçbir gerçek engel bulunmadığını söyledi.

Nalbandyan, "Türkiye ile barışmamızdan herkesin mutlu olduğunu söyleyemem. Ama iki ülke liderleri olarak sıra dışı kararlar almaya hazırız" dedi. Ermeni Bakan, BBC'ye özel röportajta, Erivan yönetiminin Türkiye ile ilişkilerde normalleşme arayışının, Azerbaycan'la ilişkilere "kesinlikle" paralel olmadığını ifade etti.
New York'ta Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Azeri meslekatış Elmar Memmedyarov'la bir araya geldiğini hatırlatan Nalbandyan, "Üç bakanın görüşmesi Sayın Babacan'ın fikriydi. Bunu Erivan'daki görüşmemiz sırasında, Türkiye'nin Kafkaslar Platformu önerisini tartışmak amacıyla dile getirdi. Ben de, 'Neden olmasın?' dedim. New York'taki görüşmede de sadece Kafkaslar Platformu'nu konuştuk" dedi.

Reklam
Reklam

Nalbandyan, "Azerbaycan ile aramızdaki sorunları Minsk Süreci çerçevesinde değerlendiriyoruz. Bu, uluslararası toplum tarafından desteklenen çok yönlü bir yapı. Ve tekerleği yeniden icad etme gibi bir niyetimiz de, ihtiyacımız da yok" ifadelerini kullandı. Ermenistan ile Azerbaycan arasında 1994'te imzalanan ateşkesin ardından faaliyete geçen Minsk Grubu'nda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ABD, Rusya ve Fransa yer alıyor. Nalbandyan, "Azerbaycan'da 15 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından, Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili müzakerelerin de canlanmasını bekliyoruz. Ama bununla, Türkiye-Ermenistan diyaloğu arasında bir ilişki görmüyorum. Türkiye ile ilişkilerimizin normalleşmesi süreci başlamıştır ve bu konuda son derece iyimserim" dedi.

"TÜRKİYE İLE ÖNÜMÜZDE HİÇBİR ENGEL YOK"

Türkiye ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ sorunu dışında konuşulması gereken hiçbir konunun bulunmadığını belirten Ermeni Bakan, "İlişkilerimizin normalleşmesinin önünde hiçbir gerçek engelin olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle ilişkilerimizin normalleşmesini, diplomatik ilişki kurulmasını, sınırlarımızın açılmasını bekliyoruz. Ondan sonra da ikili ilişkilerdeki tüm sorunları görüşebilecek hükümetler arası komisyonun kurulmasından yanayız" dedi. Ermeni diasporasının Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine tepkili olması konusunda sorulan bir soruya ise Nalbandyan, "Diaspora Ermenistan nüfusunun üçte ikisine eşit. Nasıl Ermenistan kamuoyunun ya da Türk kamuoyunun görüşünü yok sayamıyorsak, diasporanın görüşünü de yok sayamayız" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Nalbandyan ayrıca, "Türkiye ile barışmamızdan herkesin mutlu olduğunu söyleyemem. Ama iki ülke liderlerinin sorumluluğu üstleneceğini ve halklarımızın ve bölgemizin çıkarları için sıra dışı kararlar alacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.