Ermeni gerçeği Bursa'da anlatılacak

BURSA (İHA) - Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde, Uludağ Üniversitesi tarafından 23 Eylül 2005 tarihinde "Osmanlı Ermenilerinin Bursa Yöresindeki Terör ve Katliam Hareketleri" konulu bir panel düzenleneceği bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tarihi gerçeklere uymayan "soykırım" saplantısının siyasal şantaj aracı olarak kullanıldığını ifade ederek, bunu sorgulayan bilimsel söylemlerin "resmi tarih" karalamasıyla göz ardı edildiğini söyledi. Amaçlarının bu konuyu bilimin ortaya koyduğu ölçüler içinde ele almak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yurtkuran, "Kimsenin Atatürk posterini indirmeye gücü yetmez. Bunları komik buluyorum. Abesle iştigaldir. Sevr-i tekrar hortlatmak için çıkarılan ve yapılan açıklamalardır. Tarihi bir iftiranın önceliğini yapar. Biz bunları çok gördük. İstiklal Savaşı bu ihanetin en güzel cevabıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleriyle, milletin onuru, çıkarları için dimdik ayakta durmalıyız" dedi.

Reklam
Reklam

İstanbul'da yerli ve yabancı yazarların düzenlemek istediği ve çeşitli kesimlerin tepkisini çeken sözde Ermeni soykırımı konferansına da değinen Prof. Dr. Yurtkuran, "Gerçekten bilime dayansaydı toplumla paylaşılırdı. Tarihçilerin işin içinde bulunmadığı, kapalı kapılar ardında yapılmak istenen, bilime dayalı olmayan bir toplantıyı konuşmak, ciddiye almamak lazım" diye konuştu.

Panelde 1892 ve 1922 yılları arasında Orhangazi İlçesi'nde yaşanan
Ermeni katliamının belge, fotoğraf, şahitlerin ifadeleri ve daha birçok önemli belgeyle ortaya konacağını kaydeden Rektör Yurtkuran, herkesi Cuma günü Orhangazi'de gerçekleştirilecek panele davet etti.