Ankara - Ermeni soykırımı iddialarına karşı uzun yıllardır mücadele veren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ermeni iddialarına karşı bu kez kendisi kitap yazdı.
Prof. Dr. Halaçoğlu, Babıali Kültür Yayıncılığı'ndan piyasaya çıkan "Sürgünden Soykırıma Ermeni İddiaları" adlı kitabında, Ermeni sorununun özünü teşkil eden 1. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin durumunu ele aldı.
Soykırım iddialarını, Osmanlı Devleti'nin savaş halinde olduğu devletlerin arşivlerinden aldığı belgelerle çürüten Halaçoğlu, 159 sayfalık eserinde, rakamsal verilerin yanı sıra Ermeni çetelerinin ve yaptıkları faaliyetlerin fotoğraflarına da yer verdi.
Uzun yıllar Ermeni diasporasının yürüttüğü etkili propaganda nedeniyle bugün dünyada geniş bir kitlenin, Ermeni soykırımı iddialarını benimsediğini belirten Halaçoğlu, dünya kamuoyunun "soykırım yapıldığını" kabul etmesinin gelecekte daha geniş bir kitlenin Türkiye'yi suçlayanların yanında yer almasına yol açacağına
dikkati çekti.
Osmanlı Devleti topraklarında 1914-1918 yılları arasında bütün toplum katmanlarının trajik olaylar yaşadığını belirten Halaçoğlu, eserinde, "zorunlu göçün" Osmanlı ordularının lojistik destek yollarına yakın yerlerde yer alan yerleşim alanlarındaki Ermeniler ile örgütlere destek veren Ermenileri kapsadığını belirtti.
Halaçoğlu, kitabında Ermenilerin sevk ve iskan şeklini tanımlayan zorunlu göç kararının ardından 29 Ağustos 1915'te vilayetlere gönderilen bir telgrafı da kanıt olarak gösterdi. Telgrafta, Ermeni kafilelerinin saldırılara maruz kalmalarından sorumlu olacak jandarma ve memurlar hakkında kanuni tedbir alınması ve bu gibi olaylardan
vilayet ve sancakların sorumlu tutulacağının da altı çiziliyor.
Ayrıca, Ermenilerin 1. Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra geri dönmeleri yönündeki 18 Aralık 1918 tarihli kararname de sevk ve iskan kararının geçici olduğunu gözler önüne seriyor.
Halaçoğlu, Ermeni diasporasının 1 milyon Ermeni'nin Osmanlı Devleti tarafından tehcir edildiği iddialarına karşılık Genelkurmay Başkanlığı Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı'nın çalışmasını ve İngiltere Karadeniz Ordusu İstihbarat biriminin Savaş Kabinesi'ne verdiği bir raporunu kanıt olarak gösterdi.
Beş bölümden oluşan kitabın "Tehcirin Soykırım Hukuku ile İlişkisi" başlıklı son bölümünde Osmanlı'nın Ermenilerin tümünü sürgün etmediği, 300 ile 500 bin arasında Ermeni'nin yerlerinde bırakıldığı belirtildi. Halaçoğlu, kitabında 1.5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğü iddiasına karşılık, İngiltere'nin İstanbul
Büyükelçiliği'nin 1922'de Osmanlı Ermenileri'nin sayısını 1 milyon 200 bin olarak gösterdiğini belirtti.