Ermeni iddialarına Osmanlı arşivinden yanıt

ANKARA (ANKA)- TBMM'nin yayınladığı "Türk-Ermeni İhtilafı, Belgeler" isimli kitap, Ermeni iddialarına, Osmanlı arşivlerinden çıkarılan belgelerle yanıt verdi. Prof.Dr. Hikmet Özdemir ve Doç.Dr. Yusuf Sarınay'ın editörlüğünde basılan kitapta, 200 adet yazılı belge yer alıyor.

Türk Tarih Kurumu Ermeni Araştırmaları Başkanı Prof.Dr. Hikmet Özdemir ile Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç.Dr. Yusuf Sarınay'ın hazırladığı "Türk-Ermeni İhtilafı, Belgeler" kitabı, Ermeni iddialarına konu olan 1915 yılı ve sonrasına ait yazılı belgeleri içeriyor.

Reklam
Reklam

TBMM tarafından yayınlanan kitapta, Osmanlı arşivlerinde bulunan ve Ermenilerle ilgili belgelere, hem günümüz Türkçe'sine hem de İngilizce'ye çevrilerek yer verildi.
Osmanlı Devleti'nin kurumları ile 1915-1918 dönemi yetkilileri arasında yapılmış yazışmalardan oluşan toplam 200 belgenin bir araya getirildiği kitapta, belgelerin tıpkıbasımları da bulunuyor. Sunuş yazısını TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın hazırladığı kitap, konuyla ilgili hazırlanan serinin ikinci kitabı olarak yayınlandı.
Sunuş yazısında Arınç şunları belirtti:

"Türk halkının en üst seviyede temsil makamı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yayınlanmış olan bu kitap, bilim adamlarının araştırmalarına ve bilimsel kanıtlara dayanarak, tarihin bu dönemini gerçek yönüyle ele alan bilimsel çalışmaları, okurların ve araştırmacıların hizmetine sunmayı amaçlamaktadır."
Prof.Dr. Özdemir ve Doç.Dr. Sarınay tarafından kaleme alınan önsözde ise konunun tarih yazımı açısından uluslararası bir ihtilafa dönüştürüldüğü belirtiliyor.
İddialara göre, Ermeni soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 24 Nisan 1915 tarihinde tutuklanan Ermenilerin, Osmanlı İmparatorluğu aleyhinde faaliyet yürüten Ermeni Taşnak, Hınçak ve Ragavar Komiteleri yöneticileri olduğu kaydedilen önsözde, bu faaliyetlerde bulunmayan Ermeni milletvekillerinin ise savaş yılları boyunca görevlerine devam ettiği vurgulanıyor. "1915'te ne olmuştur" diye sorulan önsözde şu görüşlere yer veriliyor:

Reklam
Reklam

"Taraflar, savaş yıllarıyla ilgili bütün arşivlerini birbirlerine açmalıdır. Arşiv kayıtları, bu tür ihtilafların çözümünde vazgeçilemez önem taşımaktadır. Türk tarafı, kendi arşivlerindeki belgelerin tıpkıbasımlarını yayınlamak suretiyle de açıklık ve şeffaflık konusundaki kararlı tutumunu ısrarla sürdürmektedir."

Arşivlerden çıkarılan belgelerin çoğunun ilk defa yayınladığı "Türk-Ermeni İhtilafı, Belgeler" isimli kitap, toplam 540 sayfadan oluşuyor.