Ermeni Kilisesi Tahrip Edildi İddiası

BATMAN (İHA) – Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı’nın Batman’ın Beşiri ilçesinde Ermenilere ait tarihi kilisenin...

BATMAN (İHA) – Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı’nın Batman’ın Beşiri ilçesinde Ermenilere ait tarihi kilisenin tahrip edildiğini iddia edip suç duyurusunda bulunmasının ardından TBMM, Batman Valiliği’ne yazı göndererek iddiaların araştırılmasını istedi.

Batman, İstanbul ve diğer tüm il, ilçe ve köyleri Ermenilerinin Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Aziz Dağcı, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak Batman’ın Beşiri ilçesinin Yenipınar köyünde bulunan Ermenilere ait tarihi kilisenin çöplük olarak kullanılması, kilisenin tarihi kapısı ve değerli taşlarının çalındığını iddia ederek soruşturma başlatılmasını istemişti. TBMM iddiaların doğru olup olmadığının araştırılması için Batman Valiliği ile temas kurdu. TBMM, Batman Valiliği’ne gönderilen yazıda, iddiaların araştırılması ve doğruluk payı bulunması halinde sorumlular hakkında işlem başlatılmasını istedi. Batman Valiliği, TBMM’ye gönderdiği cevap yazısında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma izni kapsamında idari ve adli sürecin devam ettirildiği bilgisini verdi. Yazıda, “Hazırlanan ön inceleme raporu sonucu valilik makamınca memurlar hakkında soruşturma izni verilmemesine dair karar verilmiştir” ifadesi yer aldı.

Reklam
Reklam

TBMM’nin bu kararının eline geçmediğini belirten Dağcı, “Kiliselerimiz çöp alanına çevrilmiş bir kısım mezarlıklarımız su deposu olarak kullanılıyor. Bu nedenle dernek olarak, TBMM’ye başvuruda bulunduk TBMM konuyu ele alarak soruşturma başlattı” dedi.

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada görevi kötüye kullanan ilgili memurlar hakkında soruşturmaya izin verilmemesinin ermeni cemaati tarafından tepki gördüğünü dile getiren Dağcı, bu kararın Batman ili ve çevresinde bulunan azınlıklara ait kilise ve mezarlıkların yok edilme noktasına getirilmiş bir karar olduğu söyledi.

TBMM kararının ellerine ulaşmadığını dile getiren Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “TBMM kararı elimize ulaşınca yasal çerçevelerde davaya devam edeceğiz. Çünkü mezarlıklarınız Lozan antlaşması ilgili madde ve özellikli 42. madde gereğince söz konusu kilise ve mezarlıklarının Türk hükümeti tarafından koruma altına alınması hükmünü taşıyor” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: