"Ermeni lobileri oy avcılığı yapıyor"

ANKARA (İHA) - Dışişleri Sözcüsü Namık Tan, ABD Kongresi'nde demokratların Ermeni soykırımına ilişkin karar alacaklarına ilişkin haberleri değerlendirerek, "Ermeni lobilerinin oy avcılığı yapma arayışı içinde siyasi gelişmeleri istismar etmelerini üzüntüyle izliyoruz. ABD yönetimi bunlara karşı sağduyu içinde yaklaşım sergiliyor. Türkiye ABD ilişkileri küçük hesaplar ötesinde öneme sahiptir" dedi.

Dışişleri Sözcüsü Tan, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği haftalık basın toplantısına, Türkiye'nin başlattığı Karadeniz Uyumu anlaşmasına Rusya Federasyonu'nun resmen taraf olduğunu belirterek, Ukrayna ve Romanya ile de yakın bir süre içinde anlaşma yapılacağını söyledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Tan, bir gazetecinin ABD Kongresi'nde demokratların Ermeni soykırımı kararını kabul etmeleri olasılığının güçlendiğine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"ABD'de Kasım ayındaki seçimlerin ardından Ermeni çevrelerinin bu tür beklentilerinin ortaya çıktığını gözlemliyoruz. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler çok boyutlu ve stratejik niteliktedir. Bu çerçevede Ermeni lobilerinin oy avcılığı yapma arayışı içinde siyasi gelişmeleri istismar etmesini üzüntüyle izliyoruz. ABD yönetimi bunlara karşı sağduyu içinde yaklaşım sergiliyor. Biz ABD'nin bu anlayışını sürdüreceğine inanıyoruz. Türkiye ve ABD ilişkileri küçük hesapların ötesinde öneme sahiptir. Biz ABD yönetimi ile bu yönde kapsamlı görüşmeler yapıyoruz ve bundan sonra da bu görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Biz ABD'den sağduyulu bir yaklaşım bekliyoruz. Bu konuda herhangi bir şüphemiz yok".

Ünlü sanatçı Tarkan'ın Afganistan'a giden kardeşi Hakan Tevetoğlu'ndan uzun süredir bilgi alınamadığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Tan, bu konuda henüz ellerine ulaşmış bir bilginin olmadığını, ancak Afganistan'daki Türk temsilciliğinin konu ile ilgili bilgilendirildiğini belirterek, konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

BM'nin İran'a Nükleer yaptırım uygulama kararı ve İran'ın buna tepkisini Türkiye'nin nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Tan, "Biz BM'nin kararlarına saygılıyız" dedi. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde politikalar belirleyeceklerini belirten Tan, İran'ın Nükleer Projesine ilişkin sorunun diplomatik düzeyde çözülmesi için her seviyede temaslar kurulduğunu bundan sonraki temasların da bu şekilde devam edeceğini kaydetti. Irak'ta Saddam Hüseyin'in idam cezasının onaylandığının hatırlatılması üzerine Tan, Türkiye'nin Irak'ta öncelikli olarak ülkenin huzur, güven ve istikrarını istediğini ancak Saddam'ın idam kararının Irak'ın iç meselesi olduğunu buna karışmak ya da yorum yapmalarının mümkün olmadığını ifade etti. Bir gazetecinin Irak Meclis'inin Türkiye'deki Kürtlerle ilgili bir toplantı çağırısı yaptığının hatırlatması üzerine Tan, "Biz kimsenin politikasına müdahale etmiyoruz başkalarının da bizim politikalarımıza müdahale etmesini hiçbir zaman arzu etmeyiz" diye konuştu.

Suriye'nin de Irak konulu bir toplantı çağrısı yaptığının, toplantıya Türkiye'nin davet edilip edilmediğinin sorulması üzerine ise Tan, henüz kendilerine ulaşan bir çağrı olmadığını, ancak Türkiye'nin 9 kez Irak'a komşu ülkeler toplantısını gerçekleştirdiğini ve bundan sonra da bu girişimleri destekleyeceğini söyledi.

Reklam
Reklam

AB'nin müzakerelerle ilişkin olarak davet mektubu gönderip göndermediği sorusuna, "Müzakere pozisyon belgesini bize ulaştı bu yönde çalışıyoruz ancak bu bizim beklentilerimizi karşılayacak bir çağrı değil. Biz müzakereleri başlatılmasına çerçevesinde hazır olan 4 başlıkta bir çağrı beklentisi içindeyiz. AB umarım önümüzdeki günlerde daha somut adımlar atacaktır" dedi. Tan, Barzani'nin Türkiye'nin Irak içişlerine karıştığı iddialarının sorulması üzerine şunları kaydetti:

"Türkiye Irak'ın iç işlerine karışmayı asla aklından bile geçirmez. Irak'ın durumu ile ilgili olarak biz barış, huzur ve güvenin sağlanmasını arzu ediyoruz. Irak'ta istikrar sağlayan bir yönetimin iş başına gelmesini istiyoruz. Bunun ötesinde kimsenin içişlerine müdahale etmemiz söz konusu değildir. Böyle bir şey düşünmedik, yapmadık da ancak oradaki gelişmeler Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Zira bu ateşin sıcaklığını yakından hissediyoruz. Bunun çözümü için Irak'lı yöneticilere destek olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Irak içinden her zaman birçok sesler çıkabilir, biz bu çerçevede cevap veriyoruz".

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, Ermenistan Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı'nın Türkiye ile diyalog girişimleri olduğu yönünde beyanlar verdiklerini hatırlatarak Ankara'nın bu beyanlara nasıl baktığını sorması üzerine Tan, "Ermenistan kaynaklı bir takım açıklamalar görüyoruz. Ancak bu konuda Başbakanımız Ermenistan Devlet Başkanı Koçeryan'a çağrıda bulunarak 1915 olaylarının iki ülkenin Tarihçileri tarafından incelenmesini istemişti. Bu çağrıya hatırlayacağınız gibi Ermenistan tarafından olumlu bir cevap gelmedi. Bu nedenle bu konuda somut ilerleme sağlayamadık. Biz Türkiye olarak tüm komşularımızla olduğu gibi Ermenistan ile de komşuluk ilişkilerimizi barış, huzur ve istikrar içinde yürütmeyi arzu ediyoruz. Ermenistan'ın bu çerçevede ilişkileri yürütme niyetini memnuniyetle karşılarız ancak bu durum Ermenistan'ın ikili sorunların çözümünde BM'nin kararlarına saygılıyıcı davranmasına bağlıdır. Ermenistan Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı'nın son açıklamalarını da bu çerçevede değerlendiriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Tan, sanatçı Sertap Erener'in vokalisti Ermeni asıllı Türk vatandaşı Bedikyan'ın Azerbaycan'dan sınırdışı edilmesi ile ilgili olarak Türkiye'nin bir takım girişimlerde bulunduğunu ancak bu girişimlerine Azerbaycan tarafından henüz cevap gelmediğini söyledi. Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi olarak atanan Namık Tan Dışişleri Sözcüsü olarak son toplantısını gerçekleştirdi. Basın mensupları ve birlikte çalıştığı mesai arkadaşları ile vedalaşan Tan, duygulu anlar yaşadı. Dışişleri Enformasyon Dairesi çalışanları, Tan'ın tüm haftalık basın toplantılarının sonunda 'Arkadaşlar başkaca sorunuz olmadığını anlıyor, en kalbi duygularımla sizi selamlıyorum" sözlerinin yazılı olduğu gümüş bir tabak hediye ettiler. Sözcü Tan ise bunun karşılığında tüm basın mensupları ve çalışanlara önceden aldığı hediyeleri takdim etti.