Ermeni tasarısına destek azalıyor

ANKARA (ANKA) – Meclis Dışişleri Komisyonunun özel gündemli toplantısında üyelere ABD'deki Ermeni tasarısı ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD Temsilciler Meclisi'nde tasarıya destek verenlerin sayısının "psikolojik sınırın" altına düştüğünü söyledi.

Komisyonun basına kapalı toplantısında konuşan Şensoy, ABD Temsilciler Meclisi'nde 435 üyenin oy kullanacağını ve tasarının kabul edilebilmesi için 227 oyun yeterli olduğunu ifade etti. Şensoy, buna rağmen psikolojik sınırın 218 olarak kabul edildiğini belirterek, "Şu anda tasarıya destek verenlerin oyları 212'ye düştü, psikolojik sınırı aştık. Cumhuriyetçilerin büyük bölümü desteğini çekti, demokratlar içerisinde de bu hareket çözülmeye yol açıyor. Pelosi'nin son ifadeleri de buna bir işaret ama hala tam çözmüş değiliz" dedi.

Reklam
Reklam

-ABD'YE YAPTIRIMLAR-

Şensoy, "ABD'ye yönelik yaptırımları ikiye ayırmamız gerekiyor. Birincisi geçmeden önce uygulanması gereken yaptırımlardır ve yumuşak bir geçiş içermelidir. Ayrıca geçerse neler olabileceğine ilişkin mesajları da içermelidir. İkinci aşamaya gelinirse neler olabileceği açıkça anlatılmalıdır. İkinci aşamada başta Ermenistan olmak üzere doğrudan yaptırımları içermelidir" diye konuştu.

-"YENİ BİR BİRİM OLUŞMALI"-

Şensoy, ABD'de Türkiye'nin doğrudan müdahale edebileceği bir lobi birimi oluşturulması gerektiğini ve bunun doğrudan Dışişleri Bakanlığı tarafında yönlendirecek tarzda olması gerektiğini söyledi.

Şensoy, şu anda Türk Tarih Kurumu bünyesinde bazı çalışmalar yürütüldüğünü ancak buna doğrudan müdahil olup yönlendiremediklerini belirtti.
Şensoy, şunları söyledi:
"Bizim düşündüğümüz birimde, ABD'de televizyonlarda konuşabilecek, gazetelere yazı yazabilecek bilgi düzeyine sahip yetkin akademisyenler olmalıdır. ABD kamuoyunda herkes ne yazık ki iddialara inanmış durumda. Hatta bizim yanımızda olup tasarının aleyhinde oy kullananlar bile iddiaların doğru olduğunu düşünüyor, ancak Türkiye ile ilişkilerin bozulmaması tarzında yaklaşım sergileyerek oy kullanıyorlar. Bunun düzeltilmesi lazım. ABD kamuoyuna dönük uzun vadeli projeleri hayata geçirmeliyiz. Bu konuda ABD kamuoyunu ikna etmemiz lazım. Bu uzun süreçli bir mücadele."

Reklam
Reklam